Karttakerttu

http://karttakerttu.fi/
Yhteisöllinen karttapalvelu

Mitäpä tuosta ajattelisi? Siellä onneksi on OpenStreetMap yhtenä karttasona. Seinäjoen keskustan lounaispuolelta löytyy käyttäjän digitoima polku, joka on melkein kokonaan MML:n peruskarttapohjassa ja kokonaan OSM-kartalla. OSM-kartalta puuttuvat muut polut, jotka ovat MML:n peruskarttapohjassa. Mutta jos yhdistäisi MML:n ja OSM:n polut, niin kaikki polut olisivat kartalla ja käyttäjän ei olisi tarvinnut polkuaan sinne lisätä.

Ajatus on tietysti hyvä, mutta olisiko ensin esim. kannattanut synkronoida MML:n avoin aineisto ja OSM keskenään ja vasta sen jälkeen pistää kansalaiset täydentämään ja korjaamaan loput?

OSM:n ID-editori on erinomainen. En vielä tätä Karttakertun editoria kokeillut, enkä välttämättä kokeilekaan (koska vaatii kirjautumisen, eikä OSM-tunnus vaikuttaisi olevan tuettu), mutta jos editori on toteutettu erikseen tähän, niin mikäköhän järki siinä sitten on? Ovatko onnistuneet tekemään paremman kuin ID? Vai onko ID liian monimutkainen?

Ehkäpä tämä on loppujen lopuksi hyvä asia, mutta mitä olisi seurannut, jos tähän käytetyt panostukset olisi esim. laitettu OpenStreetMapin työkalujen ja sivuston suomentamiseen, kehittämiseen, markkinointiin, MML<->OSM integrointiin, jne.?

Yhdyn täysin edelliseen. Kaikenkaikkiaan palvelu näyttää pyörän uudelleenkeksimiseltä.

Tässä kannattaa tosiaan erottaa OSM:n aineiston synkkaaminen ja OSM:n open source välineiden hyödyntäminen. Jälkimmäinen olisi varmaan ollut aika fiksua, olisi kiva kuulla miksi näitä välineitä ei ole hyödynnetty. MML:n aineiston ja OSMin synkkaaminen on kuitenkin ongelmallista lisenssien takia. OSM:n odbl on tarttuva (share alike) ja jos OSMia tuodaan MTK:n, muuttuu MTK:nm lisenssi CC 4.0 by:stä odbl:ksi. Tämä on ongelma, sillä se käytännössä estäisi melko tehokkaasti MTK datan kaupallisen käytön. MTK olisi OSM johdannainen jolloin myös kaikki MTK-johdannaiset saisivat lisenssikseen odbl:n.

Summa: MTK dataa voi viedä OSM:iin mutta OSM:sta datan tuominen MTK:an ei onnistu. Mielestäni jo siinä, että Karttakertussa on OSM taustatasona, tapahtuu lisenssirikkomus jos joku tekee kohteita ilman omaa asiantuntemusta vain OSM:n perusteella. Tämä rikkomus on tosin omaa pohdintaani, saa kiistää ja valistaa :slight_smile:

Itse puhun Digiroad järjestelmävastaavan kokemuksella ja Digiroadissa tätä lisenssiasiaa on viimeisen 1,5 vuoden aikana tutkittu huolella. Oletan, että koska sekä MTK että Digiroad on lisensoitu samalla CC 4.0 By lisenssillä, pätee niihin samat havainnot.

Samaa mieltä mpesun kanssa, OSM:iin tallennettuja tietoja ei voi käyttää maastotietokannan päivittämiseen, joten siihen on vain pakko tehdä oma järjestelmänsä. OSM:ssa jo olevia kohteita ei myöskään saa kopioida maastotietokantaan piirtämälle ne uudestaan OSM-taustakartan päälle.

Maastotietokannan osalta sanoisin, että valitettavasti ei mitään.

Paitsi siis olisiko säästynyt aikaa, jos OSM:n iD -editori olisi forkattua (https://github.com/openstreetmap/iD) Karttakertun editoriksi :smiley:

P

Sitä on varmaan mahdoton sanoa, ennen kuin joku kokeilee. Onkohan iD:tä koskaan käytetty mihinkään muuhun kuin OSM-datan muokkaamiseen? OSM:in tietokanta ja tietomalli kuitenkin ovat aika omintakaiset http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Database.

Kyseessä saattaa olla forkattu uMap http://umap.openstreetmap.fr/fi/. Väärin forkattu?