Kamere na mapi Srbije

Ovo je pregled ucrtanih kamera na mapu.

http://editor.osmsrbija.iz.rs/?dataset=srbija-cameras

Valja to da malo popunimo.

Podaci sa https://hiljade.kamera.rs/ mogu da se upotrebe za OSM - pitao sam ih.

Više informacija:
https://hiljade.kamera.rs/lov/
https://hiljade.kamera.rs/Documents/SpisakKamera.xlsx
http://www.mup.gov.rs/wps/wcm/connect/0190b170-abd0-44b9-9032-4c69fd12b987/Tabela_kamere+Bg.pdf?MOD=AJPERES&CVID=n9QTK0F

Ovako, laički gledano, deluje mi da ovde ima dve-tri dodatne dimenzije (karakteristike kamera, da li je 360, verifikovana i sl.) da, ako se dogovorimo i odaberemo dobre tagove, ovo sve možemo da polepimo direktno u OSM? A ne da se ovi ljudi “muče” sa Excel sheet-ovima. Tj. da OSM ima autoritativne podatke. Peđa, da ih pitamo da prebace onu Google mapu što imaju na OSM, a mi možemo da im ponudimo lep interfejs, možda overpass query i sl. da imaju odakle da počnu (ako žele). Ne znam za ostale, ali znam da MagicEarth ima više nego sjajnu integraciju za kamere (pišti pre nego što naiđe kamera, zna da li je za brzinu ili ne…)

Rekli su mi da oni nameravaju da podatke okače na https://sunders.uber.space/

E sad ako bi se popričalo sa njima i objasnilo im se šta bi mogli da dobiju preko OSM, i još sa nekim primerom, sve je moguće.

Edit: sad vidim da https://sunders.uber.space/ je u stvari OSM.

ćao ljudi, od početka je bila ideja da se koristi OSM pa nije bilo vremena tj kapaciteta da se adaptira neki FOSS ili napravi poseban app za potrebe pre objave sajta. zato je trenutno neko propriatery rešenje sa google maps na sajtu.

u međuvremenu, SUS je izabran za app, a za bazu je odlučeno da bude na posebnom serveru zbog veličine i eventualne zloupotrebe. unos je centralizovan jer OSM-a nije baš za svakoga, pa onda građani šalju info mejlom i tviterom. na ovoj adresi je trenutna radna verzija mape koja bi uskoro trebalo da se embeduje na sajt: https://hiljade.kamera.rs/map/

svakako nema razloga da tu crowdsourced bazu paralelno ne pohranjujemo i na OSM. hajde da vidimo kako je najbolje to da uradimo. super što ima još entuzijasta :slight_smile:

Probaj da u podlogu mape saviš mapu sa https://openstreetmap.rs/map/#8/44.200/21.000.

To je isto OSM samo je malo prepravljena za potrebe mapiranja Srbije. U kodu stranice ćeš naći URL za tileservere.

Zdravo,
Super što možemo da prodiskutujemo ovde! Kažem - u nekom idealnom svetu, sve vaše informacije (tagovi) bi mogle da budu u OSM-u (lat, lon, tip kamere, da li ste verifikovali…). Možda za početak da pročitamo svi ove smernice:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:man_made%3Dsurveillance (SUS koristi info odavde)
i
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:highway%3Dspeed_camera

Pa da se dogovorimo oko tagova koji bi bili specifični za Beograd. Ako treba neka “tehnička” pomoć, ili da se automatski stvari importuju (ili conflate-uju, tj. unosi automatski ako već ne postoji i dodaju tagovi na postojeće kamere), mogu da pomognem. Takođe, ako treba pomoć kako da se informacije IZVADE iz OSM-a (overpass query), isto se javite ovde. Hajde, pa da unesemo sve lepo u OSM:)

Predložio bih da se u podacima https://hiljade.kamera.rs/ svakojkameri dodeli neki jedisntveni identifikator, koji bismo upisivali i na OSM.

Ta bi imalo dve svrhe: jedno je damogu da sepovežu eventualno neki prošireni podaci koji budu dostupni na https://hiljade.kamera.rs/ a drugo što bismo na OSM mapi znali koje su kamere sa https://hiljade.kamera.rs/ unesene, kako bi se izbegle greške, više puta unos iste kamere i slično. takođe ako bi došlo do nekog ažuriranaj podataka (na primer isntaliraju nove kamere ili novu tehnologiju na istulokaciju, i to se ažurira na https://hiljade.kamera.rs/ moglo bi da se poveže i sa OSM.

Unos podataka iz https://hiljade.kamera.rs/Documents/SpisakKamera.xlsx u OSM najlakše ide ovako:

Koristi se program JOSM.

U programu se klikne Shift+D. Otvoriće se dijalog za unost tačke u koji može da se unese koordinata. Iskopirati koordinatu iz XSLX tabele (lot i lat par odvojen zarezom) i kliknuti na ok. Ovim će biti formirana tačka.

Kliknuti na download (Ctrl+Shift+Down) i preuzeti deo OSM mape oko tačke. Tako se može proveriti da li je kamera već ucrtana na tom mestu a eventualno i da li je lokacija kamere tačna.

U glavnom meniju otvoriti opciju Presets / Man Made / Man Made / Surveliance Camera. Otvoriće se dijalog. Ako imate dodatnih podataka možete ih popunitu dijalogu a ako nemate samo kliknite na Apply preset i tačka će biti obeležena kao kamera za nadzor.

Bez korišćenja preseta, tački možete ručno dodati tagove:
man_made = surveillance
surveillance:type = camera

Ja bih tu dodao i tag ref u koji bi trebalo upisati jedinstvenu referentnu oznaku za kameru koju bi dodeljivao https://hiljade.kamera.rs/ kao i tag source koji bi trebalo da sadrži tekst “hiljade.kamera.rs” što bi naznačavalo da je izvor informacija za kameru taj sajt.

Ovo ponovite za sve kamere koje želite da unesete.

Kada ste završili unos, uploadujte izmene na OSM mapu (Ctrl+Shift+Up).

Preset dijalog je dobra osnova da se vidi šta je sve od podataka koji se sve podaci moguće da se unosi u opisu kamere i to može da posluži kao dobra osnova za https://hiljade.kamera.rs/ da tako podatke i prikupljaju.

Minimum je koordinata kamere, i oznaka da se radi o kameri. Međutim ima mogućnosti za prilično detaljan opis (broj kamera, vrsta kamera, način postavljanje kamere, namena kamere, pokrivanje i slično…)

Uneo sam u Beogradu kamere koje snimaju prekoračenje brzine, e sad među njima su i 4 kamere koje snimaju nedozvoljenu vožnju “žutom trakom”. Ne vidim da postoji opcija da se one drugačije taguju. Ima li neko možda neku ideju?

@TXBG - Gledao sam https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Relation:enforcement i gledao sam sta ima po svetu preko overpass-a i ne vidim nista za zute trake:( Najpriblinije je “access”, ali to mi je smnjivo. Jedino da mi “izmislimo” neki tag za to, npr. “enforcement=bus_lane” (lupam, prema ovome)

@Pedja, flipwave Ideja za “ref” je super! Gledam excel i mislim da mora u njemu da se doda neki ID (da ne bude ID broj reda u excelu:). Takodje, gledajuci Extended tags for Surveillance, evo mojih predloga/smernica za ostale kolone, mada nisam tagovao nijednu kameru, tako da uzmite ovo kao nesto o cemu treba diskutovati:

 1. Najbitnija odluka. Ako na nekom mestu/stubu ima vise kamera, treba svaku kameru posebno tagovati? Vidim da tako rade po Nemackoj. Mislim da to ima najvise smisla.
 2. Sve kamere treba da imaju ove tagove: “surveillance=public”, “surveillance:type=camera”
 3. ID kamere mozemo da oznacimo sa “ref=BROJ” gde je broj neki broj iz onog Excela
 4. Ako je kamera iz MUP baze, mozda dodati “official_ref” sa onim njihovim brojem (note: vise kamera moze da ima isti “official_ref”!). Ako nema ovog taga, mozemo filtrirati one koje nisu u mup bazi
 5. Ako kamera nije verfifikovana (ima status “proveriti”), da dodamo “fixme=proveriti” kao tag, da to oznacava neproverene. Onda mozemo lako filtrirati proverene/neproverene
 6. Ako hiljadekamera proverava na licu mesta, mozda da dodaju “survey:date” kao datum pregleda
 7. Sve kamere treba da imaju surveillance:zone=town (osim onih koje su samo za saobracaj, ove koje je TXBG unosio, za brzinu, zutu traku…, one valjda treba da imaju urveillance:zone=traffic
 8. Ako je kamera fiksna (prema MUP bazi ili gradjanskom reportu?), staviti “camera:type=fixed”. U suprotnom, staviti “camera:type=panning”
 9. Ako je kamera 360 ili nije fiksna, onda NE TREBA stavljati “camera:direction”. Ako kamera nije 360 i nije pokretna, onda treba staviti “camera:direction” sa vrednoscu 0-360 na koju stranu sveta je kamera okrenuta. Logika je da, ako se kamera vec pomera ili je 360 - onda moze da gleda svuda, pa direction nema smisla (tako SUS renderuje)
 10. Vidim da SUS, na osnovu “camera:angle” i “camera:height” odredjuje koliki je domet kamere, ali ne znam da li mi mozemo sve to da tagujemo, tako da ne znam da li je bitno. U Excelu toga nema.
 11. Rezoluciju ne vidim nigde, mozemo mi da stavimo “camera:resolution” sa vrednostima “1080p” i “4K” (gre’ota da se baci informacija, ako je vec u excelu)

Prepravite sta mislite da je pogresno. Ako vam je OK, mozemo da okacimo na wiki i da se bacimo na tagovanje. Cilj - da se Excel regenerise iz OSM podataka i sa jos vise informacija:)

Branko svi ovi tvoji predlozi su nam mestu.

Za nove tagove obavezno ažurirati OSM wiki da to bude odmah dokumetnovano.

Преглед камера на ОСМ мапи. Поред табеларног приказа сада постоји и приказ на мапи.
http://editor.osmsrbija.iz.rs/?dataset=srbija-cameras&view=LoadMap