Kako sačuvati mape u vektorskom formatu za dalju obradu i štampu

Ćao ljudi! Ovo je moj prvi put da se nalazim na ovom forumu, registrovan sam već neko vreme, malo sam dodavao neke detalje na mapi, ali ništa više od toga.

Interesuje me da li bi neko hteo da mi objasni kako se mogu extraktovati mape sa openstreetmap.org u vektorskom fajlu? Želim da pravim svoje mape, koje bi prepravljao i štampao na velike formate tipa 2x3 metra. Dakle extraktovanje bit mapa mi ne znači mnogo.

Idealno rešenje koje bi mi pomoglo je alatka koja može da radi sledeće stvari:

  • Da označim određenu površinu na mapi sa openstreetmap.org (recimo Beograd)
  • Da odredim kompleksnost detalja. Osnosno da biram koliko detalja želim da mi se pojavljuje. (odgovara mi i varijanta da su svi detalji prisutni, ja bi ih posle ručno brisao u ilustratoru/inkskejpu)
  • Da ekstraktujem mapu u .ai ili .svg formatu.

Molim vas imajte na umu da nikada nisam koristio neke napradne programe za mapiranje, neračunajući veb editor na sajtu openstreetmap.org. Molim vas budite što detaljniji je moguće, i objašnjavajte šta znače skrćenice.

Ovu isto pitanje ali na engleskom sam već postavio na http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=461417#p461417 ali bi mi više odgovarao odgovor na domaćem jeziku. :smiley:

Hvala vam ljudi unapred i nadam se da ne postavljam isuviše teška i dugačka pitanja! :slight_smile:

Здраво Никола,

Твоје питање је превише генерално да би добио конкретне одговоре, односно упуства.

Што се тиче самих података њих можеш преузети са JOSM-ом, али само за мање површине. За веће површине потребно је да скинеш податке за целу Србију http://download.geofabrik.de/europe/serbia.html и да онда са, рецимо, osmosis (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Osmosis) да издвојиш жељену област.

Од преузетих података, своју мапу можеш креирати са http://maperitive.net/ . Подешавањем “правила приказа” креира се svg фајл који је могуће накнадно додатно обрађивати у стандарним прогамима типа InkScape. Процес није баш превише интуитиван, али постоје упуства која могу доста да помогну.

Срећно…

Poklšavao sam isto i na kraju odustao od vektorskog foramata. s aMaperitive sam rendeorvao u bitmapu kojoj sam prethodno izracunao rezoluciju tako da se uklopi u konancan format. oko 70% renderinga je Maperitivi uradio kako sam zeleo, nekih 20% sam morao da odsutanm od toga ako sam zeleo i da uraidmkako je Maperitive mogao da uradi a ostatak sam docrtao rucno nakon renderinga.

E sad, ja sam isao na A3 format. Za tako velike formate, sumnjam da bi ti tako lako prosao bitmap.

Veliki problem koriscenja OSM podataka je sto treba obezbediti relativno jednostavan metod za update mape. Cini mi se da je to nemoguce bez nekog ozbiljnog programiranja.