Nekatere planinske/pohodne poti so istočasno tudi MTB trase. En tak primer, na katerega sem nedavno naletel, je ena izmed poti na Rašico: Way: 447985411 | OpenStreetMap
Odsek je bil prvotno mapiran in označen le kot highway=cycleway, kar, glede na to, da je to v prvi vrsti planinska/pohodna pot, menim, da vsekakor ni primerno.
Tudi glede na to, da se highway=cycleway uporablja za navadne kolesarske steze, je ta tag zavajujoč, saj je teren več kot očitno primeren le za MTB:
Zato me zanima, kakšni tagi bi tu bili najbolj primerni? Sam bi verjetno označil takole:
highway=path
smoothness=horrible
mtb=yes
mtb:scale=* ? (mimogrede, kakšna je konverzija lestvice IMBA v lestvico mtb:scale, ki naj bi se uporabljala v OSM za takšne MTB traile v naravi? Kakor razumem, se IMBA uporablja bolj za poligone v bike parkih.)
Ja, saj zato sem rekel, da bi se MTB traso kot tako označilo na nivoju rute/relacije.
Kar se tiče atributov poti, pa potem tako kot sem napisal zgoraj? A kaj veš glede lestvice IMBA vs mtb:scale, kakšna je “konverzija”? To se ponavadi, če prav razumem, prav tako piše v atribute poti, ali ne?
mtb:scale lahko dodaš v atribute poti oziroma posameznih kosov poti in v samo relacijo. Tako lahko podaš zahtevnost posameznih koščkov rute in rute kot celote.
Za oceno težavnosti pa bi težko kaj rekel. Mimogrede daš kaj napačnega zato običajno ne vpisujem teh atributov in se ne zanašam na to kar vpisujejo drugi.
Kolikor razumem OSM wiki ni konverzije med mtb:scale in mtb:scale:imba. Prvi je namenjen označevanju naravnih poti drugi pa zgrajenih/vzdrževanih poti v bike parkih.
Na vzdrževanih progah, še posebej downhill, je smiselno uporabiti highway=cycleway. Verjetno tudi foot=no. Vsaj na downhill tudi oneway=yes.