Ontstaan door gebrek aan direct inzicht.
Ik heb het juist ingebakken in de standaard default style, omdat als je die aan zet, wat je eigenlijk doet, voor de overige, met name landuses. Het doorwerkt, gecombineerd met andere stylen, eenmaal een mapcss tag value combinatie aangemaakt dan is het maar moeilijk (zag geen oplossing) met een opvolgende style het op te heffen. Daarom deze keuze. Inbakken.
Dit was zo bij access variaties, waar op de lijn zichtbaar werd gemaakt maar lang niet voor alle vervoersvormen, dat heb ik verwijdert en alleen met een icoon naast de way gevisualiseerd.
Ik switch nogal eens van highway filter setting naar geen setting, waarbij alles te zien is! Alles heeft dezelfde kleurtjes behalve het highway en barrier met het extended. De style is ook bedoeld om meer nadruk te leggen op de wegen en daar de kwaliteit te verbeteren.
Nu zie je bicycle=use_sidepath (lichtblauw aqua) langs de way zichtbaar en zie je makkelijker dat bicycle=no (red) op veel plaatsen niet klopt. Hier moet een C- verkeersbord staan.
Dan moped en mofa, wat ook vaak use_sidepath moet hebben. Is nu ook zichtbaar te maken als je de tag zet.
Dan komen er ook vragen naar boven G12a, waarom is mofa geen designated (blauw) (Discussie in ander topic)
Hier wit surface=concrete fietspad. (het nodigt uit om het in te vullen, als het er niet is)
highway nodes hebben afwijkende node kleur licht en donkerblauw.
Merged ways. Bij een roze node, dan is de weg geknipt of zijn er aansluitende wegen, MAAR OOK kan een landuse o.i.d. vast zitten aan de highway, dit is FOUT.
Bij een oranje node, dan staan er tags op de highway node, bijvoorbeeld knooppunten ref tags, of er is een ander icoontje zichtbaar, bijvoorbeeld een barrier-bollard of cycle_barrier (vond de cycle_barrier, liftgate swinggate etc. niet goed zichtbaar over de AHN Esri hillschade maaiveld map, resulterend in een andere barrier set).
Je kan ook discussie hebben of op de barrier ook permissive hoort te staan. ( discussie in een ander topic.)
80 herkenning maxspeed (nog geen conditional). Soms is text beter dan een lijnkleurtje 80=80 km/h, herkenbaarder.
Op een node barrier mis ik veel access tags, vooral voor mofa en moped. (ik kan niet zoveel met defaults.) Ik heb ook liever alle foot tags op een barrier). Presets geven je de mogelijkheid fouten te maken, bij de standaard preset, staat moped mofa niet bij maar wel motorcycle.
Ik was bezig met al die C borden in een gebied, die maar van een kant gelden, nu zie je ook forward en backward voor elke vervoersvorm gevisualiseerd. (Als het icoontje niet komt zie je gelijk, dat je wat verkeerd getikt hebt)
Mijn aandacht wordt nu wel eens getrokken door een icoontje van kan dat wel.
Het geeft je de aanleiding om het verder te bekijken, als je alleen de tags leest in het rijtje is het moeilijker te begrijpen.
Vooral Sander H zijn mapcss verkeersborden er gelijk bij gebruiken!
Bij de volgende voorbeelden is er geen verband tussen de vervoersvormen en de mogelijk access op een node. Willekeurige key value, geeft een indruk van mogelijkheden.
NODE Barrier.
Barrier bollard, boven de lijn full period access, onder de lijn de conditionals C en de @ geeft aan dat @ in de string staat.
Wanneer er een vervoersvorm geen tag heeft schuift het icoon in de rij naar de node toe. (dit om het compact te houden) Inzoomen is gewenst.
(Let niet op deze onzinnige combinatie van tags.)
Afwijkend bij access
Belangrijk vond ik dat ik snel zag of sunrise-sunset (middenstreep in rondje) of sunset-sunrise (buitenkant rondje) er staat bij een natuurgebied bordje. (access-sign) En eigenlijk is dat veelal oranje vanwege het permissive karakter van de toegang restricties. (foutherkening)
Het open slotje access met green @ is de basis, zoals bij de andere tags, de visualisatie van sunrise-sunset etc. is EXTRA.
C kleur conditional, als dat aangegeven is in de key en @ in de value. De combinatie moet er wezen, foutherkenning, @ is wel heel klein, maar net genoeg zichtbaar. Wilde niet dat het te overheersend is.
Alle andere tijden zijn zo divers, dit is niet te vangen met een icoon. Het gaat hier ook om de herkenning er zijn periode afwijkingen.
Als op zo’n node opening_hours staat en tevens access, fout herkenning dubbel op, access is het beste, heb ik begrepen. Misschien is opening_hours wel fout, als dit zo is kan bij het klokje een fout icoontje. (Discussie in ander topic)
WAY Highway.
Bij een way heeft elke icoon zijn eigen plaats en wordt herhaald.
Boven de lijn alle full access key/value.
De ruimte tussen de eerste en tweede rij heeft een bedoeling.
Er komt onder de basis een witte icoon met forward <(kleur) en er boven witte icoon met backward >(kleur) per rij. Merendeel van de icoontjes wijst naar links, forward.
Dit heb ik geprobeerd zo compact mogelijk te houden, maar toch herkenbaar.
Kijk bij V van vehicle en MV van motor-vehicle.
C conditional weer onder de lijn.
Ik heb het ingesteld van zoom z17 maar je zal dieper moeten inzoomen om te kijken bij welke way de icoontjes horen, weg of het fietspad. Je tekent al vaak bij zoom z20-z22, anders kan de wegen niet goed uitlijnen (midden rijbaan) t.o.v. luchtfoto/AHN en daar over heen de BGT omtrekgericht layer. BGT hier nog niet gebruikt en dat is te zien, door mij gedaan toen het er nog niet was, (bing, tijdperk)
Ook hier de sunrise-sunset, opening_hours en conditional.
oneway:bicycle=no
bicycle o is red dus no, houd in dat bicycle groen forward en backward kan.
voorbeeld tag onway:mofa=yes( geen gangbare tag, totaal onzinnig?) maar o is green, forward backward is rood. Dit vraagt dus aandacht, welke kant mag? Misschien nog niet goed verbeeld, wellicht moet hier een foutmelding icoon verschijnen.
Zo zijn er combinaties, die er wel inzitten, maar waarschijnlijk nooit voorkomen. Tikfout? Zeg het maar, je krijgt een icoon waarover je moet nadenken.
Er moet wat te wensen blijven.
Begin is er en heeft me meer tijd gekost dan ik ingeschat had.
Zou misschien allemaal vernuftiger kunnen (minder regels), maar complexer.
Het zijn nogal wat style laagjes om icoontjes over elkaar heen zichtbaar te krijgen.
Succes.