JOSM-käyttäjien palautetta kaivataan

Lähetin JOSMin vikatietokantaan kaksi muutosta Validator-liitännäiseen. Molemmat ovat mielestäni hyödyllisiä ainakin pääkaupunkiseudun kartoittamisessa. Olen käyttänyt niitä jonkin aikaa. Näyttää kuitenkin pahasti siltä, etteivät muutokset pääse JOSMiin mukaan, ellei niiden puolesta oteta kantaa. Kyseessä ovat seuraavat korjaukset:

varoitus puuttuvista name-käännöksistä: Validator-liitännäisen tarkistus, joka varoittaa, jos elementin nimi on jotakin muuta kuin mikään käännöksistä. Esimerkki: name=‘Mannerheimintie’, name:sv=‘Mannerheimvägen’ mutta name:fi puuttuu. Toinen esimerkki: name=‘Helsinki - Helsingfors’, name:fi=‘Helsinki’ mutta name:sv puuttuu. Lisäksi valittaa, jos elementillä on pelkkiä name:* mutta name puuttuu. Tällä hetkellä se valittaa E-tieverkkorelaatiosta, johon kuuluu mm. Lahdenväylä (E75, ref=4).

samannimiset solmut mutta eri ref: Validator-liitännäinen valittaa mielestäni turhaan linja-auto- tai raitiovaunupysäkeistä tai rautateiden seisakkeista, jotka on usein nimetty risteävän tien tai paikan mukaan. Jos kullakin samannimisellä oliolla on määritelty yksilöllinen ref, niin valitusta ei tulekaan. Tämän avulla on helppo löytää nimettyjä YTV-alueen bussipysäkkejä, joilta puuttuu ref.

Muu palaute JOSM:stä:
Perspektiivivirhe Josm:n Windows versiossa. Olen päivittänyt josm-ohjelmaa, aina kun se kehottaa ja kertoo uuden tested-version olevan saatavana. Nyttemmin Windows-versio vääristää karttaa. Karttakuva on pohjois-eteläsuunnassa litistynyt. Vika ilmenee ainakin kahdessa läppärissä, joissa molemmisa on tuo uusi näyttösuhde 16:9. (läppärit ovat vanhempi Vista Hp/Compaq ja toinen joku muu merkki, uudehko Windows 7 halpisläppäri). Linux-koneessa virhe ei ilmene, vaikka vaihdoin senkin näytön nyt uudeksi tv-monitoriksi ja siinäkin on nyt tuo 16:9. Tuo kuvavääristymä haittaa lähinnä piirrettäessä suorakiteenmuotoista kohdetta, esim rakennusta, urheilukenttää tai pysäköintialuetta. Teitä ja polkuja piirrettäessä se ei haittaa, koska gps-jälki vääristyy samalla tavalla kuin piirretty viivakin eli virhe ei esiinny lopullisessa tuotoksessa, ainoastaan näytöllä. Windows-koneissa olen käyttänyt asennusohjelmaa, mutta tänään kokeilin web starrttia ja tuo vääristymä on Windowsissa esillä käytettäessä Josm web starttia ilman asennusta. Linuksissa vääristymää ei ole web startissakaan.

Windows-installer on joissain viime aikojen versioissa lisännyt asetuksiin epätoivotun oletusprojektion (WGS84), kun oletus on pelkän jar-tiedoston lataamalla ollut mercator jo ainakin 1½ vuotta, ja suositeltu asetus jo pidempään. Windows-asennusohjelmasta projektion asettaminen epätoivotuksi on poistettu juuri äskettäin, mutta asetus lienee jo tallennettu koneellesi joten voit vaihtaa sen JOSMista kohdasta Muokkaa - Asetukset - Karttaprojektio [vasemmalla kolmas kuvake ylhtäältä] - Projektiometodi: Mercator.

Josm:n windows-versiossa näyttää riittävän noita ongelmia. Ihan uusi ongelma: Josm-ohjelmaan kun lataa uuden GPX-tiedoston se ei näytä mitään, koska oletussijainti on 0 asteeta N ja O astetta E, eli grenwichin meridiaanilla meressä Afrikan länsipuolella. Ennen se tarjosi OSM-kartalta datan latausalueeksi aluetta, joka oli suunnilleen GPX-jäljen rajoittaman alueen ympäriltä. Minnekähän se tallettaa vanhan sijaintiasetuksensa? En tuota ruksattavaa aseusta/kohdetta löytänyt asetusvalikostakaan. Linux-koneessani ja tyttöystäväni läppärissä tuota nollan asteen ongelmaa ei ole, ainoastaan omassa Vista-koneessani. Datan muokkaus kyllä toimii, kun etsin Suomen ja kulkemani kylätien seudun ensin latausnapin avaamasta kartasta.

Tuntuu kyllä että viimeaikojen JOSM-buildit ovat olleet luvattoman bugisia. Milloin noden luominen siirtää karttanäkymää, milloin relaatiot hajoaa tai konfliktinhallinta ei toimi. Saisi mieluummin siinä message of the dayssä lukea että “You should not update!”.

Olen ratkaissut tuon ongelman painamalla näppäintä 1 (keskitä näkymä dataan). Toinen ongelma on, että dataimport-liitännäinen on ollut rikki pitkään. Muutan tcx-tiedostot gpx:ksi gpsbabelilla, käyhän se niinkin.

Kiitos, tuo on toimiva vinkki. Tuo 1-napin painaminen. Pitäisiköhän yrittää suomentaa tuo helppi. Englanniksihan tuo näyttää olevan jo siinä sanottu. Ongelma ei ehkä olekaan ohjelmointivirhe JOSM-editorissa vaan vika saattaakin olla Windows vistassa. Omatekoinen laskutusohjelmakin näyttää toimvan Vista koneessa parhaiten, kun sen asentaa Program files kansion sijasta Omat tiedostot-kansioon. Tuo kaverini kone, jossa Josm toimii luonnostaan paremmin, on Windows 7 -kone.