JHS - avoimen datan lisenssimallit

Terve !

Tuo Maanmittauslaitoksen maastotietokannan importointi osaksi OSM:ä on käytännössä estynyt siihen, että MML:n avoimen datan lisenssi ei ole yhteensopiva OSM:n lisenssin kanssa. Tuo epäyhteensopivuus on pääasiassa tulkintakysymys. En nyt tässä mene sen syvemmälle asiassa (ks. edelliset foorumikeskustelut yms).

Huomasin, että nyt valtionhallinnossa ollaan tekemässä yhteistä avoimen datan lisenssimallia. Työ tapahtuu avoimesti JHS-toiminnossa, tosin pitää tietää että asia on käynnissä :wink:

Lyhyesti: päämääränä on käyttää CC-4.0 lisenssipohjia. Joten tuosta tulisi sitten suoraan kansainvälisesti yhteensopiva.

Lisätietoja: http://www.jhs-suositukset.fi/web/guest/jhs/projects/avoimen-datan-lisenssimalli

Joku voisi nyt pohtia, onko CC-4.0 lisenssimalli yhteensopiva ODbL:n kanssa tai mitä muita asioita tulee mieleen.

P

Minun arvaukseni on, että ei tule olemaan yhteensopiva. Kaikissa 4.0 luonnoksissa on mukana BY-ehto, ja aineistojen tuottajillakin lienee sellainen tunne, että alkuperäisen lähteen mainitseminen olisi reilua, kun hyvää tavaraa annetaan muuten ilmaiseksi. Tämä on ODbL:n mukaan OK, mutta OSM:in tulkinta OSM:in omista lisäehdoista on sellainen, ettei alkuperäisen tekijän mainitsemista saa vaatia, koska sen säilymistä ei voi taata. Tämän tulkinnan mukaan OSM:in kanssa yhteensopivaa ei ole käytännössä mikään muu kuin CC0 tai PD. OSM:in nimi toki täytyy säilyä, kun tietoja viedään OSM:sta eteenpäin, ja se tarttuu ikuisesti myös kaikkiin importoituihin aineistoihin. Minusta tämä on hiukan ylimielinen asenne, mutta tuskinpa se siitä mihinkään muuttuu.

http://wiki.creativecommons.org/4.0_Drafts
http://www.osmfoundation.org/wiki/License/Contributor_Terms

En ole tutustunut tarkemmin asiaan, mutta saattaisiko kuitenkin olla niin, että tuo BY-ehto tarkoita pelkästään sitä, että pitää viitata edelliseen (eli mistä tekstiä/aineistoa on lainannut), eikä koko ketjua tarvitse toistaa? MML:n lisenssin ongelmana on se, että he haluavat, että tuli ketjusta kuinka pitkä hyvänsä, viittaus heidän lisenssiehtoonsa pitää näkyä jossain. Ja tätä OSM ei voi luvata, OSM vaatii ainoastaan sen, että viittaus “as long as you credit OpenStreetMap and its contributors” säilyy ja/tai näkyy

MML saisi taatusti viittauksen http://www.openstreetmap.org/copyright sivulle. Erillinen lisenssi MML:lta OSM:lle … ja homma olisi hoidossa. Vähän aikaa sitten vietettiin MML:n aineiston vapautuksen 1-vuotispäivää, eikä mitään ole tapahtunut.

Tämän
http://blog.thematicmapping.org/2013/06/merging-polygons-in-qgis.html
mukaan Norjan kartta-aineisto avattaisiin CC BY 3.0 lisenssillä.

Ja malliksi vielä Kanadan avoimen datan lisenssi: http://www.data.gc.ca/eng/open-government-licence-canada

Nyt tuo tekeillä oleva JHS on saapunut palautekierrokselle: http://www.jhs-suositukset.fi/web/guest/news/palautepyynto-avointen-tietoaineistojen-kayttolupa

Pitää varmaan kysyä tuolta Legals-listalta, että miten suhtaudutaan tähän CC-4.0 maailmaan.

P

Kysy! Jos siellä ollaan sitä mieltä, että tämä uusi kehitteillä oleva lisenssi on yhteensopiva OSM:n lisenssin kanssa ja jos MML siirtyy uuteen lisenssiin, niin sittenhän tämä pahuksen lisenssiongelma on ratkaistu.

Onko mitään tietoa, milloin uusi JHS:n suositus saattaisi olla valmis?

Done: https://lists.openstreetmap.org/pipermail/legal-talk/2013-October/007640.html

Hanke sivuilla sanotaan, että keväällä 2014. Pitänee paikkansa. Nyt palautekierros kestänee tämän syksyn ja saavat lopullisen version tehtyä tammikuussa. Sitten menee “viralliseen” hyväksyntään JHS-jaoston ja JUHTAn kautta.

P

josta lainaus:

Täh? Onko jossain salamyhkäisesti saavutettu konsensus siitä, että MML:n vapaiden aineistojen lisenssi olisi yhteensopiva OSM:n lisenssin kanssa?

Olisiko aika taas kerrata karut (totuus)asiat? Se, että MML on sanonut, että saa käyttää, ei tarkoita sitä, että lisenssit olisivat yhteensopivia. Keskustelua on käyty useissa eri ketjuissa, mutta viimeksi varmaan täällä: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=21845&p=2

MML:lta on tullut lupa käyttää ja se riittää meille importin valmisteluun, mutta jotain “virallisempaa” kaipaisin, jotain minkä voi kirjoittaa OSM:n jollekin wiki-sivulle. Jotain missä sanotaan MML:n suulla, että jokin tietty maininta OSM:n wiki-sivulla täyttää MML:n lisenssiehdot.

Edit: löytyihän se tuolta ketjusta (http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=21845&p=2):

:slight_smile:

Noh,

lievää meikäläisen yleistystä tästä asiasta. Mun mielestä se on “compatible”, kun voidaan käyttää hyväksi ja importoida osaksi OSM:iä.

Tuo MML:n sähköposti mun mielestä vahvistaa sen. Voitte olla eri mieltä, taas :stuck_out_tongue:

Yhdyn JRA:n ehdotukseen.

P

Ja minä puolestani yhdyn omaan ehdotukseeni, eli:

Eli suhteessa OSM:n wiki-sivulta löytyvään tekstiin: “What we certainly cannot do is require end-users of our data/renderings to give credit to the particular data donor.”

Jos MML:ta saisi selkeän kirjallisen vastauksen, niin sittenhän asia olisi selvä.

Itse olen tarkalleen itseni kanssa edelleen siitä samaa mieltä, että MML:n ja OSM:n lisenssit ovat epäyhteensopivia. Mutta asian voisi korjata sillä, että MML:n ottaisi kantaa tuohon epäyhteensopivuuteen, eikä vaan tyytyisi sanomaan, että juu, saatte tallettaa aineiston OSM kantaan…

Pistäkää viestiä menemään jollekin pomolle tuota lainausta require third… käyttäen. Sitenhän se asia selviää.

Minun nähdäkseni “copies of dataset(s) or products and services containing such data” viittaa täysin muuhun kuin "end-user"iin, eli loppukäyttäjään.

Eli kun Keimo-Irmeli käyttää jotain palvelua jossa on hyödynnetty MML:n dataa niin OSM ei katso voivansa edellyttää Keimo-Irmelin kuuluttavan maailmalle, että “tässäpä on muuten käytetty MML:n dataa!”. MML taas edellyttää, että se palvelua tarjoava taho hoitaa lisenssi yms. muut vaaditut tiedotukset. Kaksi täysin eri asiaa.