Jaki priorytet ma access=no?

Czy możecie mi powiedzieć, jaki priorytet ma access=no? Myślałem, że access=no blokuje wszystko w routingu, a osmand najwyraźniej olewa to. Chodzi mi o ten most Way: ‪Gotycki most św. Jana‬ (‪232553858‬) | OpenStreetMap
OsmAnd pokazuje trase przez most dla pieszego, ale dla samochodu juz nie, wiec wyglada jakby olewal access=no, a trzymal sie tych pozostalych tagow typu foot i motor_vehicle.
Dodałem uwagę, bo myślałem, ze niema ustawionego access=no, a teraz widzę, że jednak jest.

Najniższy

access=no ma mniejszy priorytet niż jakiekolwiek inne tagi dostępu

Jest to chyba na Wiki, przynajmniej po angielsku

w polskiej jest
access=no – służy do oznaczania zakazu dostępu do obszaru lub drogi dla ogółu społeczeństwa.

Czyli to trzeba wszystkie te foot-y, bicycle itp ustawic na “no”?

Lub usunąć jak wartość z access jest ok i nie trzeba jej nadpisać

1 Like

No właśnie usunąć chyba nie bardzo, bo wg tych tagów, ten most jest przeznaczony dla ruchu pieszo-rowerowego, bez samochodu. Jak go odremontują, to nie trzeba będzie dodawać tagów, tylko zmienić.
A niema jakiegoś tagu, który by miał priorytet nad wszystkimi? Chodzi o tego typu czasowe zamknięcia. Zamiast zmienić kilka tagów, ustawia się jeden tag, który wszystko blokuje, a potem wystarczy tylko jeden tag zmienić, albo usunąc i wszystko wraca do normy.

Nie

Co do czasowych zamknięć na remont: skasowałbym tagi, może poza name, dał highway=construction

A po remoncie zrobił wycofanie edycji

2 Likes