Jak to otagować?

No właśnie zastanawiam się czy nie ma jakiejś bardziej szczegółowej wartości govenrment=*, ale administrative faktycznie pasuje.

Czy jeśli droga fizycznie ma 1 jezdnię ale na środku jest namalowana szeroka (około 1.5 metra szerokości) “wysepka” na bardzo dużej długości to mapujemy jako 1 czy 2 jezdniową?

Chodzi konkretnie o tą uwagę https://www.openstreetmap.org/note/4484013#map=14/50.78288/20.48203&layers=N

Sprawdziłem i faktycznie nie ma separatorów. Orto jest aktualne. Mogę poprawić ale nie jestem pewien czy to będzie poprawnie. Jeśli powinno się mapować jako 1 jezdniową to jak ustawić placement?

1 jezdniową. 2 jezdniowa musi mieć fizycznie rozdzielone pasy ruchu.

Jakimś rozwiązaniem jest w ogóle nie ustawiać :smiley: Jak ktoś rozumie ten tag to może uzupełni.

Nie wiem za to jak powinno oznaczać się drogi z (chyba) wspólnym pasem do zjazdów w lewo na środku i co jakiś czas separatorami, np tutaj

Chyba zwyczajnie lanes=3 + lanes:forward=1 + lanes:backward=1 + lanes:both_ways=1 + turn:lanes:both_ways=left.

2 Likes

Dzięki za info, też tak myślałem, ale wolałem się upewnić. Poprawiam.

Czy łaczymy parkingi z drogami dojazdowymi? Changeset: 160600695 | OpenStreetMap to

Nie łączymy. Zmiana powinna być wycofana.

2 Likes

Takie nadmuchiwanie parkingów jest błędne, do wycofania i wycofałem.

2 Likes

Czy ktoś może wie co to jest i jak to otagować?

W środku wygląda tak:

Jakieś 300 metrów dalej są 2 podobne obiekty:

Do tego pierwszego można zajrzeć i wygląda w środku tak:

Obiekty są blisko brzegu Jeziora Rejowskiego.

Może to są stare bunkry? Zobacz, czy w NID nie ma ich przypadkiem w ewidencji

Niestety nic tam nie ma w tym miejscu.

Nie wiem czym są pierwsze dwa zdjęcia le kolejne przypominają to
OpenStreetMap (otwórz w edytorze i popatrz na podkład orto a od drogi wygląda tak Apple Look Around Viewer

To jakaś infrastruktura wodociągów. Część może od kanalizacji a część od wody w tym opadowej, burzowej itp. Można by jeszcze popatrzeć na geoportalu, e-mapie czy innym SIP-ie lokalnym na podkłady uzbrojenia terenu. Częściow może czynne a część nie.Gdy się ktoś uprze to może wysłać pytanie do wodociągów czy MPGK, gminy, starostwa itd.

Niestety wątpię by trafił ci się taki obiekt Odkryli tajemnice podtarnowskiej stacji wzmacniakowej [ZDJĘCIA]

Klapa niestety już dostała nogi i jej nie ma tak jak i drabinka - dotyczy obiektu w okolicy Tarnowa.

Wyjścia ewakuacyjne w ekranach akustycznych wzdłuż dróg/torów.

W tej chwili używanych jest wiele tagów:

• entrance=emergency
  • barrier=entrance
  • barrier=gate

czy można uznać, że barrier=gate powinien być stosowany do wejść ewakuacyjnych szerokich, otwieranych jak brama, a entrance=emergency do wejść typu “drzwi”?

Takim Overpassem szukałem jak są oznaczone: overpass turbo

Ja stosuję przy wyjsciach dla pieszych entrance=emergency. Przy bramach awaryjnych korzystam z presetu

Dwa pytania:

1. czy tag destination można stosować na skrzyżowaniach na których nie ma kompletnie żadnej informacji o kierunku drogi? Chodzi mi konkretnie o taki przypadek https://www.openstreetmap.org/way/795833572
    Wszystkie ronda na Witosa zostały tak otagowane a tylko te skrajne (przy Zagnańskiej i Warszawskiej) mają znaki z kierunkiem. Teraz nawigacja na każdym rondzie czyta “kieruj się na Radlin, Warszawa” ale znaków z tym kierunkiem brak.

2. trochę nie zupełnie pytanie z OSM, ale może znajdzie się ktoś kto mi to jednoznacznie wyjaśni - próbowałem to wyczytać w Prawie o Ruchu Drogowym ale chyba jestem za cienki - czy znaki teren zabudowany / koniec terenu zabudowanego likwidują ograniczenia prędkości? czyli
    a) w terenie zabudowanym znak 40 i za nim znak koniec terenu zabudowanego - dalej jest 40 czy 90?
    b) poza zabudowanym znak 40 i potem znak teren zabudowany - dalej 50 czy 40?

Odpowiem na pierwsze pytanie - tagi destination powinny odzwierciedlać oznakowanie w terenie, jeśli takowego brak, powinno się je usunąć, żeby nie wprowadzać kierowców korzystających z nawigacji w konsternację.

4 Likes

Szukaj „rozporządzenia (…) w sprawie znaków i sygnałów drogowych”.

Tak, tyle że w terenie bywają sytuację sugerujące, że projektant miał inne zdanie.

1 Like

Dzięki! Znalazłem odpowiedni paragraf i teraz wszystko jasne.

Właśnie dlatego pytałem, bo już kilka razy widziałem takie dziwaczne sytuacje.

W jaki sposób otagować urządzenie/słupek które sprzedaje wodę (z kranu, nie w butelkach), prąd (4 zwykłe gniazdka 230V) i można do niego opróżnić kasetę WC z kampera?

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Tag:amenity%3Dwater_point
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Tag:amenity%3Dsanitary_dump_station
Do tego trzeba będzie pewnie pokombinować jeżeli to płatne i inne szczegóły ale jakieś powiązania pewnie się znajdzie na taginfo.