Izvori/Sources

Postavite linkove na mape ili druge izvore informacija koje bi mogle biti od koristi da se unesu u OSM.

Evo, ja ću da počnem sa zvaničnom mapom za Banja Luku (mapa je korisna ne samo zbog naziva ulica, već ima unešeno i mnoštvo javnih institucija)
http://mapa.banjaluka.rs.ba/mc/

Kada se skupi dovoljno linkova, onda možemo i da kreiramo novi Sticky post gdje ćemo da izlistamo sve navedene linkove u ovoj diskusiji.


Please post maps or any other sources that can be used as input data for OSM.


NAPOMENA: Gore navedna mapa NIJE dozvoljena za korišćenje, što je ekspllicitno potvrđeno od Administracije grada.
http://www.banjaluka.rs.ba/front/category/100/

Koji je dobar izvor regionalnih mapa? Na nivou opština (Admin level 6), sa izuzetkom Hercegovine i još par mjesta, mapa je, trenutno, prilično nepotpuna i haotična.

http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=boundaries&lon=17.89826&lat=44.17525&zoom=9&overlays=coastline,boundary_relations_5,boundary_ways_5

amicic, karta koju si gore naveo se NE SMIJE koristiti za OSM podatke. web stranica pri dnu ima copyright! nazalost vecina tih “sluzbenih” stranica koristi komercijalna kartografska rjesenja, tako da uvijek treba provjeriti autorska prava.

regionalne mape s nekim preciznim administrativnim granicama nisam nasao. gledao sam malo tko je uredjivao granice opcina u hercegovini. poslat cu poruku tom korisniku.

Doma, hvala na pojašnjenju. Da li u takvim slučajevima vrijedi tražiti dozvolu za korišćenje od autora?

Zvanični sajt ima i ovu mapu (koja je čak i novija):
http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uploads/septembar_2011/Banja_Luka-karta_zona_po_ulicama.pdf
koja koliko vidim nije eksplicitno zaštićena sa copyright.

Do kojeg nivoa trebamo da budemo formalisti - da li se ovdje implicira copyright (s obzirom da je sa zvaničnog gradskog sajta) ili je bezbjedno za korištenje?

to bi trebalo provjeriti. ako oznaka copyrighta stoji na web stranici taj se copyright odnosi na sve sadrzaje do kojih se preko nje moze doci.
mozes pisati autoru (ili opcini, tko je vec izdao kartu) i oni ti mogu dati dozvolu za koristenje.

breakpoint mi je javio kako je mapirao opcine; imao je neku staru kartu koju je skenirao i preklopio sa us-defence. no tako je dobio podatke stare 10ak godine koji nisu pokrivali nove opcine (one koje granice s drugim entitetom). za njih je koristio info sa http://en.wikipedia.org/wiki/Inter-Entity_Boundary_Line

evo jedna stranica gdje bi se potencijalno mogle naci/pojaviti korisne informacije na ovu temu http://www.fgu.com.ba/ . pri dnu stoji napomena:

:slight_smile:

Nekomercijalna upotreba mapa (što bi OSM rebao da bude) je ipak (uslovno) dozvoljena na Banjalučkom sajtu grada:

http://www.banjaluka.rs.ba/front/category/100/

Citat:

Vrlo vjerojatno karta podlijeze ovom dijelu. Najbolje bi bilo kontaktirati ih i pitati.

Pozdrav svima! :slight_smile:

Mislio dam da bi i ova karta BHMAC-a mogla nesto doprinijeti, makar u dilemama u cestovnoj mrezi, s obzirom da ne vidim nikakav copyright.

http://www.bhmac.org/images/minska-polja-2004-big.jpg

Obavezno provjerite prava koristenja tih karti.
Obično na web stranicama zna pisati da se smije kopirati sadržaj stranice, ali karte obično imaju druge autore koji su odredili svoja prava korištenja.

Dobio sam odgovor (sa informatika@banjaluka.rs.ba) da mape sa gradskoj sajta Banja Luka NISU dozvoljene za dalju upotrebu čak i u nekomercijalne svrhe.