Sellanen kysymys että onko muut törmännyt ilmiöön jossa ison alueen [area] olis syytä pilkkoa osiin? En oo keksinyt miten aluetta voisi esim halkaista jostain kohtaa omiksi osikseen.
Voihan tuo olla OSMin luoneteessa että pitäs olla aluetta alueen sisällä (maa, kunta, kaupunki).
En siis tiedä onko pilkkomis tekniikka oikea tapa lähestyä tätä vai millä tekniikalla noi ois hyvä kartottaa
[Edit:] Tuossa kuvakaappauksessa on valtava farmlandi, mutta sielä on metsää tms ja pellot olisivat oikein jos ne olis läntteinä. Olen kokeillut tossa ID3ssa Cuttia ja disconnectia mutta en mie ossoo
PS: Kokeilin JOSM’ia sekä Pothlacth’iä mutta syystä x ne eivät halunneet toimia kunnolla (Win 11).
Moi! Joo, tämä on tuttu ongelma, joka osin johtuu epätarkasta tai kiireessä tehdystä kartoittamisesta ja osin laajoista massatuonneista. Varsinkin Itä-Suomeen on aikoinaan tuotu valtavia Corine-maankäyttöaineistoja, ja niistä muodostuneet maankäyttöpolygonit saattavat olla useita neliökilometrejä laajoja. Tuollaisten käsittely sellaisinaan ei ole missään nimessä mielekästä tai järkevää. Lopputuloksena on vain järjettömän sekavien multipolygonien meri, joiden muokkaus on mahdottoman vaikeaa. Jättipolygoneja kannattaa pätkiä ja pienentää loogisiin kohtiin, esim. teihin.
Kun piirtelee uutta maankäyttöä täysin neitseelliseen osaan karttaa, kannattaa esim. metsäpolygonit päättää teihin (metsäautoteiden osalta ei kannata vaivautua), peltoihin ja tarvittaessa myös täysin keksittyyn suoraan rajaviivaan metsän sisällä, jottei polygonista tule liian suurta. Tuosta rajaviivasta sitten voi jatkaa ensi kerralla uudella polygonilla. Maankäyttöpolygoneja ei lähtökohtaisesti kannata merkitä teiden ylitse tai kiinni teihin, vaan piirtää ne teiden viereen, mutta irti niistä. Tämä helpottaa kummankin muokkaamista tulevaisuudessa ja selkiyttää karttaa.
ID-editorissa voi pienentää suuria polygoneja, mutta se vaatii hieman kikkailua. Liittämässäsi kuvassa ratkoisin ongelman näin: Vasemman yläreunan lähekkäin toisiaan vasten olevien pisteiden kohdalla klikkaa peltopolygonin yhtä pistettä oikealla ja valitse ”cut”. Tämä pätkäisee polygonin kahtia klikkauksen kohdalta ja noin vastakkaiselta kohdalta saman polygonin toiselta laidalta. Tämän jälkeen valitse oikealla jäänyt viivapala tuosta peltopolygonista ja mene sen relaatioihin. Poista relaatio varsinaiseen peltopolygoniin. Tällöin sinulle jää jäljelle pelkkä viiva (”way”). Kun relaatio on poistettu, voit irrottaa oikealla jääneen viivaan varsinaisesta vasemmalle jääneestä peltopolygonista. Vasemmalle jääneen peltopolygonin erillään olevat päät tulee yhdistää uudestaan, jotta polygoniin ei jää aukkoa. Oikealle jääneen viivan voit myös yhdistää ja tarkentaa tuon ilmakuvasta erottuvan pellon muotoon. Saat viivasta alueen menemällä tunnisteisiin ja kirjoittamalla tyhjään kenttään ”area”, määritekentän voit jättää tyhjäksi. Nyt viivasta on muodostunut jälleen alue ja voit ID:n tavallisella polygonihaulla etsiä pellon ja merkata alueen sellaiseksi. Rantaan jäävät peltoalueet kannattaa piirtää täysin erillisellä polygonilla. Pahoittelut sekavasta selostuksesta, mutta tätä työnkulkua on hieman vaikea selittää
Mutta samaa mieltä! Ehdottomasti kannattaa ensin muuttaa relaatioksi, eli ID:ssä (toivottavasti tarpeeksi selkeät ohjeet):
klikkaa ko waytä, varmista, että ID näyttää “farmland” (siinä on päällekkäisiä viivoja. et halua muokata viereistä metsää) Helpointa lienee klikata ihan wayn vierestä siltä puolelta, jossa on pelto, eli kohdasta, missä näkyy pellon varjostus.
Jatkan tätä itse-aiheutettua missiotani muuttaa pikkuhiljaa OSM:n metsittyneet järvet järviksi. En järjestelmällisesti, vaan kun törmään sellaiseen + jos huvittaa juuri sinä hetkenä. Niinkuin juuri nyt.
Jossain päin suomea on saari Onkisalo, ja saaressa on järvi. Ja järvessä kasvaa / kasvoi metsää näin.
“Map what is on the ground”. Ei kyllä metsää kasvavia järviä ole usein tullut luonnossa vastaan.
Ympäröivä metsä oli way, jossa tageina metsätagit. Otin metsätagit waystä pois, tein uuden relaation, jossa outer-jäsenenä ko. way. Laitoin metsätagit relaatioon. Yksinkertaista.
Klikkasin järveä, ja lisäsin sen inner-jäsenenä äsken luomaani metsärelaatioon. Vielä yksinkertaisempaa.
Puut alkaa pikkuhiljaa katoamaan. Katso kapein kohta.
Meni vähän yli hilseen ja keskittymiskyky vähän taas kehno. Tuli taas taukoa OSM-touhuihin. Mutta kyllä mä tähän palaan uudelleen. Nyt ei vaan ollut intoa tökkiä OSM-karttoja.
Ymmärrettävää. En koskaan kertonut “miksi?”, vaan menin suoraan vastaamaan kysymykseen “miten?”, oli sitä esitetty tai ei.
Oli kuitenkin tarkoitus jatkaa tätä jatkokertomusta seuraavalla vähän monimutkaisemmalla esimerkillä. Sellaisella, jossa ei riitä sisäkkäiset inner ja outer relaatiomäärittelyt, koska metsän ja pellon raja menee suoraan järven poikki.
Siinä yhteydessä kuvittelen myös siihen “miksi?” -kysymykseen tulevan vastauksen. Ainakin yritän.
Jos olisit halunnut tehdä saman viivoilla ilman relaatioiksi muuttamista, olisit joutunut leikkaamaan ensin tuon järven poikki menevät viivat ja hävittämään, jonka jälkeen olisit joutunut jatkamaan peltoviivaa ja klikkailemaan sen n. 10 järven länsirantaviivan pisteiden kautta.
Ja vielä sama juttu metsäviivan kanssa, sillä suunnalla onkin n. 40 pistettä klikkailtavana.
Ja sitten vielä kaikkien leikkaamisten ja viivojan jatkamisten jjälkeen kaikki muokatut viivat pitää käydä läpi. Jos viivalla tekee alueen. siinä saa olla vain ja ainoastaan yksi epäjatkuvuuskohta, eli se piste, missä viivan alkupää ja loppupää jakaa yhteisen pisteen.