Import punktów ratunkowych Karkonoskiej Grupy GOPR

Podczas ostatnich wędrówek w Karkonoszach zauważyłem, że w terenie zaczęły być instalowane oznaczenia punktów ratunkowych GOPR (analogicznych jak po czeskiej stronie gór).

Udało mi się pozyskać z GOPR dane do zaimportowania do bazy OSM listy punktów ratunkowych z obszaru Gór Kruczych, Kaczawskich, Ołowianych, Karkonoszy, Rudaw Janowickich i okolic Świeradowa Zdroju.

W drodze korespondencji mailowej GOPR, wyraził zgodę na udostępnienie swoich danych na licencji ODbL.

Dane punktów, które otrzymałem w 6 plikach Excel zawierają numer referencyjny, opis lokalizacji i współrzędne geograficzne dla każdego punktu.

Kierując się zasadą One feature, one OSM element obiekty będę chciał wgrać jako osobne węzły, oddzielne dla każdego z punktów, tak aby nie było wątpliwości do jakiego obiektu odnosi się tag ref=*.

Węzły będą posiadały poniższe tagi:

emergency=access_point

highway=emergency_access_point

ref=*

description=*

emergency_telephone_code=112;985

operator=GOPR

source=Grupa Karkonoska GOPR

Strona opisująca import jest już utworzona na wiki.

Dane chciałbym wgrać z mojego konta do importów pod koniec przyszłego miesiąca, tj. listopada 2024.

Jeśli byłyby jakieś uwagi co do powyższego, napiszcie je proszę w niniejszym wątku.

5 Likes

Ja bym chyba dał w przypadku numerów telefonów dla punktów ratunkowych w górach jako pierwszy 985 a potem 112. Bo CPR-y i tak przekierowują do GOPR, a nie ma co chyba blokować 112 dla zgłoszeń innych, niż górskie.

Kierowałem się kolejnością z tabliczki w terenie:

ale faktycznie sensowniej będzie chyba ją zamienić.

1 Like

Proponuję dopisać na wiki, że te punkty są oznaczone w terenie i wrzucić powyższe zdjęcie.

Jak z dokładnością podanych przez GOPR współrzędnych?

Zrobione.

Porównując położenie dotychczas zmapowanych w terenie punktów najmniejsze odchylenie wynosi ok. 2 metry, największe ok. 23 metry.