Hur ser man vilka användare ändra samma omeraden som jag

Jag är relativt nytt i OSM men har mappad en hel del kring min hembygd. Ibland tycker jag att någon ganska nära mig bearbeta kartan, men jag få inte riktig fram det. I alla fall har jag en ganska vanligt vägverketsväg markerad som terital highway. Någon ändra det hela tiden till en bruksväg, trots att det den förbinda två byer med varannan oc är avsett för biler. Hur kör man en vettig diskussion då om man inte ens kan ser (modiferad med wheelmap) vem som gör ändringen? Och finns det ingen diskussionsidan som i Wikipedia om jag har en uppfattning och en annan en annan så att jag har någon chance att första varför den andra tycker att det är en bruksväg?

Har du någon länk till vägen?

vägen heter H841 och gå från Locknevi norrut till väg 135. Zoomer man ut ser man vägen bara halfvägs - jag vet inte riktig varför. Den är i alla fall genomgaende och med i vägverkets register om väger. http://www.openstreetmap.org/?lat=57.82035827636719&lon=16.07677459716797&zoom=13 just nu är den i alla fall i min uppfattning “riktig” klassificerad.

Jag antar att detta är vägen du avser http://www.openstreetmap.org/browse/way/75524353.
Om du tittar på vägens historik, http://www.openstreetmap.org/browse/way/75524353/history, så ser du vilka som modifierat densamma.

Jag förstår inte vad du avser med “bruksväg” tidigare i tråden men i historiken så ser det ut som att du ändrat den från residential till tertiary_link varpå Adrianod ändrat tertiary_link till det mer korrekta tertiary. För en beskrivning av de olika vägtyperna, se http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Sv:Map_Features#V.C3.A4gar_2.

När du säger att någon ändrar den hela tiden, kontrollerar du vägens data i din editor (Potlatch, JOSM, el. dyl) eller utgår du bara ifrån vad du ser i den renderade kartan på www.osm.org? Läs gärna detta https://help.openstreetmap.org/questions/102/i-have-made-edits-but-they-dont-show-up-on-the-map.

Jag påminner även om att Trafikverkets data inte är tillgänglig med en med OpenStreetMap kompatibel licens, så var försiktig med att ändra vägar utifrån sådan data.

Hälsningar,

Jonas

Det är väl ingen problem att titta på skyltningen ute i naturen. Blå vita väger är officella vägverketsväger medan röd gul indikera en enskild väg. Hur fick du fram denna information som du visade mig?

Den formen av informationsinhämtning är självklart alltid tillåten, även om det inte alltid är så enkelt som du nämner så ger det ändå en god ledning i rätt riktning.

Informationen hämtade jag via dina ändringar: http://www.openstreetmap.org/user/Skinfaxi/edits.
Ett annat enkelt sätt är att använda den länk du postade tidigare, http://www.openstreetmap.org/?lat=57.82035827636719&lon=16.07677459716797&zoom=15, och lagret Map data. Klicka på fjärde ikonen uppifrån i högerkanten, välj sedan “Map data”.
Därefter kan du klicka på objekt för att se deras egenskaper. Notera även länken “Details” som ger dig fylligare information samt fullständig historik.

/Jonas