Hur modellerar man en betalstation?

Hej!

I vissa sammanhang så finns det ju betalstationer längs en väg. T.ex. vid en infart till en utomhusparkering, vid en bro eller tunnel, färjelägen osv. De brukar ju ha grindar, bomar eller andra hinder längs vägen som öppnas när man får tillgång.

Hur ska detta mappas upp på rätt sätt? Det finns ju “bom” som man kan sätta på en punkt längs en väg, men finns det något mer korrekt sätt att göra det på?

Om det finns en bom så bör förstås bommen karteras, oavsett om man måste betala eller ej.

Om man behöver betala för att kunna passera, så borde den kunna taggas som en “toll”?

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:toll

Det låter ju vettigt med “toll” när jag läser beskrivningen. Då bör man ha både “toll” och “bom” på samma punkt längs vägen? För det verkar ju inte som att “toll” har något stöd för att indikera bom eller annat fysiskt hinder.

Jag ser också att det finns ett “toll_both”, skulle det kunna vara en kombo av bom och toll?

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:barrier%3Dtoll_booth

Nja, toll_booth avser väl skjulet där det sitter nån underbetald stackare för att ta betalt av alla som ska passera? Om det bara är en bom med betala-möjlighet så ska det nog inte ritas nåt toll_booth.

Det fanns inte riktigt några bra snabbval i josm för det du efterfrågar, antingen fick man ett toll_booth, eller en toll_gantry (alltså, som trängselskatt-kamerorna).

Men nåt sånt här kanske?

access=permissive
barrier=lift_gate
fee=yes
toll=yes

Det ser ju vettigt ut! Jag såg nån passage på wikin också om att toll_both inte skulle användas just vid parkeringsplatser och den beskrivning som fanns där ligger mer i linje med ditt förslag. Jag lägger in det i området kring Malmö Airport, där jag försöker uppdatera en del just nu.

barrier=toll_booth eller highway=toll_gantry

1 Like