Hups - Iijoki tulvii Osmarenderissä

Eli muutin coastlinea riverbankiksi ja hupsista. Iin keskusta joutui tulvan alle, eli nämä laatat ovat sinisiä.

http://c.tah.openstreetmap.org/Tiles/tile/12/2336/1057.png
http://c.tah.openstreetmap.org/Tiles/tile/12/2337/1057.png

Jos nyt oikein googlettamalla ymmärsin, niin pitäisi muuttaa bittikartassa juuri nuo laatat maaksi, kun ne ovat olleet merenrantaviiva-aluetta, mutta minulla ei taida olla oikeuksia.
http://svn.openstreetmap.org/applications/rendering/png2tileinfo/README

Eli miten saan oikeudet / onko kellään oikeuksia ja voisi tehdä asialle jotain / parempia ehdotuksia?

.

Linkki Iin keskustaan on: http://www.openstreetmap.org/index.html?mlat=65.316667&mlon=25.372222&zoom=12, ja oikealta plus-merkin näköisestä valikosta valitaan tasoksi Osmarender. Näin pääsee katsomaan karttaa…

Tuo googlaus taitaa olla väärä vastaus. Vastaus liittyy enemmän aiheeseen “miten asennan omalle tietokoneelleni kartan rendaajaan”.

Itse epäilisin bugia Osmarenderissä. Mapnik tasolla kartta toimii ihan OK.

Kävin katsomassa, miltä paikka näyttää JOSM-editorilla. Muutin joukon joukon “waterway=riverbank” tageja muotoon “natural=water” muutoskokoelmassa http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/8306282.

Jossain vaiheessa selviää, missä mahdollinen vika on. Hyvä kun kerroit.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin osmarender taitaa tehdä rendauksen juurikin hajautettuna kotikoneilla tiles@home ohjelmassa. Laatat rendataan yksitellen ja kotikoneilla ei ole koko maailmaa, vaan ainostaan kunkin laatan alue kerrallaan. Siksi tarvitaan tuo bittikartta ja sen tiedot.

Mapnik rendaa keskitetysti ja silloin on käytössä koko meren rantaviiva ja voidaan päätellä onko yksittäinen alue merta vai maata. Sama ongelma, eri ratkaisu.

Ööö… natural=water = järvi ja waterway=riverbank = joki, eikö?
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:natural%3Dwater
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:waterway%3Driverbank
kyllä, mutta
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:water

Ai, löytyi sieltä mahdollisuus tagittaa jokialuekin tuolla natural=water tagilla, mutta pitäisi lisätä water=river. Aina oppii.

.

PS: http://www.openstreetmap.org/?lat=65.3149&lon=25.3904&zoom=12&layers=O
Tuo urli valitsee renderöijänkin valmiiksi. Löytyy kartan oikean alakulman “ikilinkki” linkistä.

Mikäli sillä on jotain merkitystä, niin mkgmap ei narissut tämänpäiväisestä aineistosta, mutta kartalla Illinsaari on veden alla. Rantaviiva kyllä näkyy. Aika ajoin olen mkgmapin valittelemia rantaviivavirheitä korjaillut. Siitä se ei valita, että vedessä on vesialue. ilari-x on ilmeisesti muuttanut Illinsaarta lähes kirjaimellisesti ojasta allikkoon (ennen waterway=riverbank, nyt natural=water). Poistan natural=waterin, sillä eihän saari ole järvi.

Kauan, kauan sitten oli yleistä merkata waterway=riverbank -poluille myös natural=water. Kun joku vihdoin sai riverbankit piirtosääntöihin niin siitä päästiin eroon.

Nyt jotkut on pitäneet kivan jeesjees-huutosession wikissä ja meinaavat että tapa pitäisi ottaa takaisin käyttöön → water=river.

ööö voisitko suomentaa.

Mikä on oikea tapa merkitä jokea?

Minäpä yritän suomentaa. Sen ajan, kun olen ollut mukana, joet on merkitty waterway=river (joen keskiviivalle) tai waterway=riverbank (joen rantaviivalle). Olen mieltänyt niin, että natural=water tarkoittaa aina järveä. Iijoen rantaviiva Illinsaaren ympäristössä oli ainakin tänä aamuna merkitty mielestäni virheellisesti natural=water. En korjannut sitä, etten turhaan tule aloittaneeksi muokkaussotaa.

joo, tämä siis oli minunkin käsitys ja alunperin tuon iijoen pätkän merkitsin waterway=riverbank (+relaation, jossa joenrannat oli outer roolissa ja saaret inner roolissa) oli ihan vähällä, että vedin herneen nenään kun ilari-x oli “korjannut” nuo muotoon natural=water. Löysin kuitenkin wikistä, että natural=water+water=river on myös oikea ja ajattelin, että odotetaan pari päivää (vaikka en usko tuon vaikuttavan mitään tuohon renderöintiin).

Kävin juuri katsomassa informationfreeway.org:ssa noiden tiilien statusta, ja pyysin siellä uudelleenrenderöintiä. Katsotaan mitä tapahtuu. Siellä näytti olevan myös toiminto, millä joku laatta merkitään maaksi / mereksi, mutta siitä tuli vain virheilmoitus.

Edit: Nyt ne on renderöity uudelleen 2.6 ja ei mitään muutosta. Seuraavaksi kai sitten pitää lähestyä tiles@home postituslistaa ja pyytää siellä noidan kahden laatan muutosta.

Tämänaamuinen Illinsaari näkyy mkgmapin tekemänä oikein, mutta Iijoessa näyttäisi olevan monta muutakin vedeksi merkittyä saarta. QLandkarte piirtää joen ja saaret Garmin-kartasta sinisenä mutta tekee saarten ympärille ohuen vaalean reunaviivan. Korjasin virheet. Piirrosmääreet kuuluu määritellä multipolygonille, siis waterway=riverbank. Multipolygon-relaation jäsenille ei kuulu antaa mitään piirrosmääreitä, paitsi tietysti saarille.

Asia selvä, olin lukenut huolimattomasti tuon
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:waterway%3Driverbank

Nyt annan periksi. Haukipudaskin on nyt uponnut.

Olen pariinkin kertaan lähettänyt mailia ja pyytänyt tilesathome postituslistalla korjausta, mutta pyyntöäni ei edes näy siellä.

Huomasin, että tämän vuoden helmikuussa koko osmarenderin kehitys on käytännössä julistettu päättyneeksi
http://lists.openstreetmap.org/pipermail/tilesathome/2011-February/006592.html

Eli kukaan ei varmaankaan enää ole kiinnostunut tuon postituslistan moderoinnista ja sen tarkistamisesta kenen listalle kuulumattoman kysymys pääsee läpi (enkä minäkään pelkästään tämän takia aio kuolevalle listalle liittyä)

Asia jää nyt sitten tähän. Tagit on oikein ja vika on renderöijässä (jota kukaan ei enää korjaa).

Olli