Huoltoajo sallittu kevyenliikenteen väylällä

“Huoltoajo sallittu kevyen liikenteen väylällä”. Mikä olisi teidän mielestä oikea tapa ilmaista tuo mainittu tilanne?

Nyt esim. tuolla Helsingin pohjoisbaanalla on merkintä “motor_vehicle=designated” mikä minun tulkintani mukaan ei ole ihan nappiin osunut valinta. Tämä aiheuttaa ilmeisesti lisäksi HSL:n reittioppaan kannalta sen että kevyen liikenteen reititykset välttelevät tuota väylää vaikka se nimenomaan niitä varten on suunniteltu, kun tuo tägitys taitaa laskea ko. väylän reitityspisteytystä. Tämä todistaa mielestäni myöskin siitä että muutkin ovat sitä mieltä että tuo tagitysvalinta ei ole ihan paras mahdollinen.

Mitä sitten mahdollisesti tilalle? “motor_vehicle=service” tuntuisi jotenkin luontevalta, mutta kun service-arvoa ei löydy access-tagin alaisesta valikoimasta niin ei liene ihan oikein tuokaan.

Ehdotuksia?

Onpa jännä paikka merkille!

Tarkoittaakohan tuo merkki vain sitä, että Baanan yli saa ajaa VR:n huoltoteille (tuossa Mapillarynkin kuvassa näkyy aidassa oleva portti, ja OSM:n mukaan laiturialueelle menisi jonkinlainen huoltotie), vai että koko Baanan pituudelta tosiaan saa ajaa huoltoajoa (ja minne sitä huoltoajoa voisi Baanalla ajaa)? Voisiko kyse olla etelämmässä Baanan varrella eritasoliittymän alla olevasta bussipysäkista, jolle pitää jostain syystä päästä autollakin?

Finlexin mukaan huoltoajo-lisäkilpi oikeuttaa “huoltoon tai vartiointiin liittyvää ajoon”, “tavaroiden/henkilöiden kuljetukseen” ja “asiakkaan noutamiseen ja tuomiseen taksilla”. Voisiko ajatella, että tällöin myös “access”-tagin arvot “destination” tai “delivery” olisivat toimivia? Oletettavasti huolto-, kuljetus- ja noutoajossa pysähdytään jossain vaiheessa tien varrella, jolloin läpiajoa ei välttämättä tarvitse ottaa huomioon, vaikka sen voi toki vielä erilaisella lisäkilvellä eksplisiittisesti kieltääkin.

Ehkä olen vain löytänyt noista access-arvoista kätevän vasaran, ja kaikki hankalat tiet alkavat muistuttaa epäilyttävästi nauloja…

Yst: Tolstoi

Eteläpäästä löytyy vastaava merkki jossa kaiketi sama “huoltoajo sallittu”-teksti. Hieman huonosti erottuu kuvasta … https://www.mapillary.com/map/im/4DCveR87BLLr71OpVOg32g

Ah!

Olisikohan kyse tarpeesta päästä tälle mystiselle huoltotielle/pommisuojan sisäänkäynnille?

Ainakin tagiarvo “motor_vehicle=delivery” erottaisi nämä tiet ja liikennemerkit “Läpiajo kielletty”-liikennemerkeistä, jotka ovat kai melko selvästi “=destination” -tapauksia.