HSY vesipostit OSMiin (ja Google Mapsiin kuvien kera)

Huomasin vähän aikaa sitten, että HSY tarjoaa avoimena datana vesipostit: https://www.hsy.fi/ymparistotieto/avoindata/avoin-data—sivut/paakaupunkiseudun-vesipostit/ . Vesiposteja on 74 kpl. Ajattelin tuoda nuo OpenStreetMappiin (amenity: drinking_water), jotta vesipisteet olisi helpompi löytää. Itse tulee näitä vesipisteitä käytettyä esim. pyörälenkeillä. OSMista löytyy jokunen HSYn vesipiste, jotka on manuaalisesti sinne lisätty (esim. https://www.openstreetmap.org/node/4895052442 ), mutta iso osa puuttuu. Kävin kymmenkunta noita vesipistettä katsomassa lähialueelta ja tuo HSYn datan paikkatieto oli kyllä erinomaisen tarkkaa: vesipisteet olivat juuri siellä mitä koordinaatit sanoivat.

Vesipostit näkee kyllä jo HSY:n omalta kartalta https://www.hsy.fi/vesipostit , mutta mielestäni tuo kartta on huonohko etenkin mobiililaitteella - ja tässä muutama päivä sitten koko kartta ei edes toiminut - juuri sillä hetkellä kun fillaroidessa vedet oli lopussa ja olisin halunnut katsoa lähimmän vesipisteen.

Tein jo vastaavan kartan Google Mapsiin: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1WeNhhtc9n4ypJ_X3bz5KpLppR5JNsk9A&usp=sharing

OSMiin tuonnissa on se ongelma, että HSYn datan lisenssi on CC-BY, joka on ymmärtääkseni epäyhteensopiva OSMin ODbL -lisenssin kanssa. Kyselin jo HSY:ltä, ovatko he jo aikaisemmin antaneet lupaa datan tuomiseen OSMiin ja jos eivät ole niin allekirjoittaisivat vastaavan dokumentin kuin HSL on täyttänyt: https://wiki.openstreetmap.org/w/images/7/75/HSL_permission.pdf . Saas nähdä mitä vastaavat ja milloin.

Näillä näkymin vesipisteet saavat tällaiset tagit:


 <node id='-101752' action='modify' lat='60.32376333837' lon='25.09280069262'>
  <tag k='access' v='yes' />
  <tag k='addr:country' v='FI' />
  <tag k='addr:housenumber' v='13' />
  <tag k='addr:street' v='Huhtamäentie' />
  <tag k='amenity' v='drinking_water' />
  <tag k='bottle' v='yes' />
  <tag k='cold_water' v='yes' />
  <tag k='fee' v='no' />
  <tag k='hot_water' v='no' />
  <tag k='indoor' v='no' />
  <tag k='name' v='HSY vesiposti: Huhtamäentie 13' />
  <tag k='operator' v='HSY' />
  <tag k='handle' v='lift_handle / twist_handle' />
  <tag k='operational_status' v='operational / broken' />
  <tag k='operational_status:date' v='2021-07-05' />
  <tag k='operational_status:note' v='T-kahva puuttuu' />
  <tag k='note' v='Hieman piilossa kasvillisuuden seassa / Hiekkatien varressa' />
  <tag k='ref' v='VVP8542' />
  <tag k='website:map' v='https://www.polkupyoraily.net/hsy-vesipostit' />
  <tag k='source' v='survey' />
  <tag k='source:ref' v='https://www.hsy.fi/ymparistotieto/avoindata/avoin-data---sivut/paakaupunkiseudun-vesipostit/' />
  <tag k='source:addr' v='https://www.hsy.fi/ymparistotieto/avoindata/avoin-data---sivut/paakaupunkiseudun-vesipostit/' />
  <tag k='source:location' v='https://www.hsy.fi/ymparistotieto/avoindata/avoin-data---sivut/paakaupunkiseudun-vesipostit/' />
 </node>

Koordinaatit, osoite ja vesipisteen ID (esim. VVP8542) tulevat siis HSY:n datasta.

Vähän puljasin tuota dataa jo JOSMissa ja se on oikeastaan HSY:n lupaa vaille valmis tuotavaksi OSMiin (ja samalla pitäisi sitten poistaa duplikaatit niiltä osin kun noita vesipisteitä on tuonne manuaalisesti lisäilty).

edit: päivitetty tageja 05.07.2021

Hei,

Täytyy toivoa, että HSY:tä heltiäisi lupa automaattiseen importtiin.

Toisaalta noita posteja on kaikkiaan sen verran vähän, että importoinnin voisi väistää sillä, että kävisi tuon HSY:n kartan perusteella paikan päällä tarkistamassa jokaisen vesipostin yksitellen ja lisäisi sitten karttaan. Ainoa data, joka tässä versiossa jäisi tallentamatta olisi tuo vesipisteen ID-arvo. Itsekin käytän muutamaa vesipostia, mutta en ole heti nähnyt niissä tuota ID-arvoa laattana, tjms. En tosin ole tajunnut sellaista posteista syynätäkään. Sitä ei siis varmaan varsinaisesti tarvitse mukaan, tai on ilmeisesti ainakin tarkoitettu vain HSY:n sisäiseen käyttöön.

Noita vesiposteja on jo nyt OSMissa aikakin tusina, mutta niiden tagausta voisi tosiaan vähintään harmonisoida mallisi mukaan.

Yst. Tolstoi21

Itselläni on suunnitelmissa käydä fyysisesti fillarilla läpi nuo kaikki vesipostit ja ottaa kuva niistä. Olen käynyt jo noin 15 kpl läpi ja huomannut pari mielenkiintoista asiaa:

 • Vesiposteja näyttäisi olevan useita erinäköisiä: on uusia J-muotoisia kiiltävän teräksisiä, vanhempia vihreän värisiä, mustan värisiä muovipintaisia jne. Olen törmännyt jo nyt varmaan viiteen erinäköiseen vesipostiin. Vaikka nuo ovat vähän erinäköisiä, toimintatavaltaan ne ovat aika samanlaisia. Mutta toimintatavaltaan olen huomannut, että näitä on kahta eri päätyyppiä: kutsun näitä “Nostokahva” ja “T-kahva” -tyypeiksi. Esim. HSY Vesiposti VVP4 on nostokahva ja HSY Vesiposti VVP548 on T-kahva (kuvat löytyy Googlen kartasta). Nostokahva on helpoin käyttää: kahva ylös muutamaksi sekunniksi ja vettä pitäisi tulla. T-kahva on hankalampi käyttää: ota vesipostin suojakupu pois ja toivo, että T-kahva on tallella, sitten käännä T-kahvalla. Ensimmäisen kerran kun näin T-kahvallisen mallin, en tiennyt miten sitä käytetään ja uskaltaako siihen edes koskea, kun siinä luki tyyliin “Taloliitäntä”.

 • Osa vesiposteista ei toimi: yhdestä puuttui kokonaan T-kahva ja yksi T-kahvallinen ei toiminut ollenkaan vaikka kahvaa kuinka käänteli

 • Vesiposteissa ei ole paikan päällä mitään merkintää mikä on vesipostin ID

Päivittelen tuohon Google-mapsiin noita kuvia, tyyppejä jne. Tarkoitus sitten myöhemmin tuoda nämä myös OSMiin. OSMiin tulee siis ainakin pari lisäkenttää noiden yllämainittujen lisäksi: kahvan tyyppi (nostokahva/T-kahva), toiminta testattu pvm, tila: toimii/rikki

Hei vielä,

Mahtava juttu, ja kiitos lisätiedoista! Ne muutamat postit, joita olen itse käyttänyt ovat olleet noita vanhanmallisia vihreitä. Tämähän on todella mainio projekti!

Minulla on pääasiassa käytössä vanha Nokialainen ei-älykännykkä, jonka kuvista ei saa mitään selvää, mutta muuten auttaisin tässä kuvausurakassa ehdottomasti! Jos toivot kuitenkin apua (?) ja jaksan raahata vanhan järkkärini pyörälaukussa, voiko tuota tekemääsi Googlen karttaa muokata muutkin kuin sinä? Olisi tosiaan hauska saada OSMiin tieto myös vesipostin “tyypistä”, ym.

Yt. Tolstoi21

Käsittääkseni Googlen karttaan voi antaa muokkaus-oikeudet myös muille käyttäjille. Muokkaamiseen tarvitsee sähköposti-osoitteen (mielellään gmail-osoite, mutta kaiketi muutkin toimivat). Lisäsin kartan kuvaukseen email-osoitteen, joka ohjautuu minulle: hsy-vesipostit@polkupyoraily.net , tuohon voi laittaa pyyntöä muokkaus-oikeuksista tai lähettää sitä kautta kuvia/tietoja vesiposteista ja voin niitä sitten sinne itsekin päivitellä. En nyt ihan kaikille viitsi oletuksena muokkaus-oikeuksia antaa, joku tuon kartan kuitenkin sitten sotkisi.

Vielä sen verran taustaa, että HSY:llä oli oma Google maps-kartta: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1FlqtpLJNkh_JckM-HoNKumhF97k&hl=fi&usp=sharing , mutta tätä ei oltu päivitetty vuosiin ja se sisälsi 102 kpl vesiposteja, osaa ei enää ollut olemassa ja monia vesiposteja oli ihan väärissä paikoissa. Itsekin erehdyin n. viikko sitten etsimään vesipostia tämän vanhan kartan avulla kun HSY:n nettisivujen oma kartta ei toiminut, mutta ne vesipostit, joita etsin olivatkin jo pois käytöstä. Pyysin HSY:tä poistamaan tämän harhaanjohtavan vanhentuneen kartan ja nopeasti he sen poistivatkin, tänään kartta oli poistettu. Tosin google haku löytää edelleenkin tuon vanhan kartan eikä tätä uutta “HSY vesipostit 2021”, mutta eiköhän tuo uusi kartta hakuindeksiin päädy kohtapuolin.

Tein myös tällaisen helpommin muistattavan urlin tähän uudempaan google maps karttaan: http://www.polkupyoraily.net/hsy-vesipostit , tämä siis ohjaa tuohon samaan https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1WeNhhtc9n4ypJ_X3bz5KpLppR5JNsk9A&usp=sharing

Kiitokset linkeistä ja tiedoista! Heinäkuun alun ajan olen kiinni töissä, mutta loppukuusta voisin kartoittaa vielä siinä vaiheessa kartaltasi puuttuvia tolppia.

32 vesipostia tähän mennessä käyty fyysisesti läpi ja kaikista otettu kuvat. Saldona tähän mennessä 27 toimivaa, 4 rikki, 1 ei edes olemassa enää. 42 vesipostia vielä käymättä läpi. Päivittelin Google Mapsiä ja muutin siinä ikoneita kuvaamaan toimiiko vesiposti vai ei. Vaaleansiniset on käymättä vielä kokonaan läpi. Tää on oikeastaan aika koukuttavaa käydä nämä läpi: hyvää liikuntaa fillarilla ja tulee tutustuttua paikkoihin, joissa en ole käynyt ja saa raikasta kylmää vettä näin helteellä. Eiköhän nämä loput tule käytyä tässä n. viikon parin sisällä läpi myös. Yksi pitkä fillarilenkki Etelä-Espooseen, yksi Itä-Vantaalle ja yksi Itäiseen Helsinkiin niin on aika lailla kaikki käyty läpi Suomenlinnaa lukuun ottamatta.

Terve! Noista vesipostien kuvista vielä. Mielestäni ne voisi lisätä myös Mapillaryyn niin olisivat suoraan käytettävissä myös OSM-editoreissa & muissa OSM-kuvioissa. Vähän tähän tapaan, kuten allaolevilla linkeillä. Kuvan tapaus ei liity vesiposteihin sitten millään tavalla, mutta idea siitä ehkä selviää … :slight_smile:

https://www.mapillary.com/map/im/M1MBRWITL6nGB4KoJy67xj
&
https://www.openstreetmap.org/node/8568660868

Hyvä idea, kaikki vesipostien kuvat on tallella ja lisäilen ne tuonne Mapillaryyn myös jossain vaiheessa. Tein myös Google Mapsiä vastaavan OSM-pohjaisen kartan: https://umap.openstreetmap.fr/fi/map/hsy-vesipostit_635042#11/60.2546/24.9918 , tuosta puuttuu vielä kuvat, pitää katsoa miten ne sinne saisi tai osaisiko tuo hakea ne Mapillarysta suoraan, OSM-pohjakartta olisi kuitenkin kivempi kuin tuo google maps.

HSYltä tuli myös vastausta linsenssi-kysymykseen, mutta asia ei tuskin OSMin lisenssin osalta etene heinäkuun aikana lomien takia HSY:llä, mutta lupasivat palata elokuussa asiaan.

Vesipostien fyysinen kartotus on nyt aika lailla valmis. Vain kaksi vesipostia Suomenlinnassa testaamatta ja kuvaamatta, tosin niidenkin tyypit tiedän muiden kuvien perusteella. Saldoksi tuli lopulta 58 kpl toimivia vesiposteja, 12 kpl toimimattomia vesiposteja ja 2 kpl vesiposteja, joita ei ole olemassa työmaan takia. Toimimattomista vesiposteista 2 kpl olivat ihme virityksiä ilman minkäänlaista kahvaa, että ne tuskin edes ovat julkisia vesiposteja. Kuvat löytyy kaikki Google Mapsista, mapillarystä ja gifyu:sta. Laitoin jo palautetta HSY:lle, että kävisivät korjaamassa nuo rikkinäiset vesipostit.

Kartat löytyvät nyt siis täältä:

Lisäksi löytyy nyt nämä sivut:

GitHub -repossa on jo valmis OSM-data-tiedosto ( https://github.com/mvestola/hsy-vesipostit/blob/main/google-maps-export.osm ), jonka saa päivitettyä Google Maps-datasta. Tämän voi importtaa OSMiin kunhan lupa HSY:ltä tulee toivottavasti ensi kuun puolella. Ja jos lupaa ei tule niin eiköhän tuon voi jotenkin kiertää kun olen nuo kaikki fyysisesti käynyt läpi, muutan sitten hieman koordinaatteja vaikka tms.

Mapillary tagin -käyttö jäi itselleni vähän epäselväksi, pitääkö arvoksi tulla urli vai kuvan avain. Ohjeissa https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:mapillary kun on esimerkkinä tuo hash “US-sClDbAWhtGYc-d3L4nw”, mutta mapillaryn kuvan idt ovat nykyään numerosarjoja, esim. https://www.mapillary.com/app/?pKey=374965977295636 . Laiton tuohon tagiin nyt sitten vain tuon numerosarjan, mutta tästä näyttäisi olevan montaa eri formaattia käytössä.

En koskaan sitten saanut HSY:ltä lupaa automaattiseen importtiin ja en jaksa enää heidän kanssaan tästä vääntää kun ei HSYn suunnalta selvästi mitään kiinnostusta tähän ole. Mitään kieltävää vastaustakaan ei sieltä siis tullut vaan vastausta ei tullut ollenkaan. Sentään kävivät korjaamassa nuo listaamani rikkinäiset vesipostit ja päivittivät myös oman karttansa noiden osalta.

Laitan nuo kaikki vesipostit varmaan tässä parin viikon sisällä osmiin ihan semi-manuaalisesti, ei niitä niin montaa ole, omista kartoistani saan KML-tiedoston ulos ja sen konvertoitua OSM-tiedostoksi. Manuaalisesti nuo on kuitenkin pakko käydä läpi ja tarkistaa onko kartalle jo aikaisemmin laitettu vesiposti samaan lokaatioon ja poistaa se jos on. Olen itse vesipostit käynyt fyysisesti kaikki läpi, tiedän niiden lokaatiot myös omien GPS-jälkieni perusteella ja olen ottanut niistä kuvat, joten sinänsä en näe tässä tekijänoikeudellisesti mitään ongelmaa tuoda tätä dataa osmiin ihan sama mitä mieltä HSY tästä on, jätän vain pois tuon vesiposti IDn (tyyliin VVP8542), jota ei paikan päällä ole mihinkään merkitty, melko turha tieto se muutenkin on.

HSY:llä näyttäsi olevan valitettavasti hyvin vähän kiinnostusta ylläpitää näitä vesiposteja. Viikko sitten Mustikkamaan vesiposti käytiin kaivamassa pois kokonaan, eli sitä ei enää ole olemassa ja tuskin tulee takaisin. Se myös kertoo jotain, että viime vuosien aikana vesipostien määrä on vähentynyt 102 kappaleesta nykyiseen 68 toimivaan vesipostiin. Uusia ei siis tule parempiin lokaatioihin ja vanhojen korjaukseen ei haluta satsata yhtään vaan rikkinäiset vesipostit mieluummin vain poistetaan kokonaan käytöstä. Hietsun vesipostin sentään uusivat jalkapedaalilla toimivaksi, mutta jännä että Mustikkamaan vesiposti päätettiin poistaa kokonaan. Sääli sinänsä, mutta ymmärrettävää, että näihin vesiposteihin ei budjettia taida juuri olla ja nykylokaatiot on aika huonoja.

Edit: Mustikkamaan vesiposti ilmeisesti tullee joskus takaisin, HSY vastasi: “Hei, Mustikkamaan vesiposti jouduttiin kiireesti poistamaan, kun huomattiin sen olevan lähes vaarallisessa kunnossa. Uusi posti on suunnitteilla Mustikkamaalle, mutta sen tarkka sijainti ei ole vielä selvillä maaperäolosuhteista johtuen.” Saas nähdä kauanko tuossa kestää…

Nyt on kaikki vesipostit lisätty myös openstreetmappiin. Yhteensä siis 74 kpl vesiposteja, joista 6 pois käytöstä (nämä merkattu lifecycle-tageilla esim. “disused:” tai “removed:”). Poistin myös kaikki duplikaatit mitä löysin. Eli yhteensä 68 kpl HSY vesipostia amenity=drinking_water pitäisi löytyä ainakin tämän mukaan: https://overpass-turbo.eu/s/19p7 . Kolme noista on väliaikaisesti rikki.