hoe meld ik een verkeerde straatnaam, nummering of anders opmerkingen

Is er een eenvoudige manier om een fout die je ontdekt in een kaart te melden of zelf te corrigeren (als Wikipedia)

je komt zo nu en dan straten tegen die niet eens bestaan, ze hebben dan ook geen naam maar staan logistiek wel op kaart

voorbeeld:
naast mijn huis is een pad van 3 m breed die op de kaart als een openbare weg is getekend, is doodlopend maar toch verwarrend.

zulke correcties zijn natuurlijk wat tricky daar je ook weer fouten kunt maken, dan wordt het niet beter.

dus welke procedure volg je bij een correctieverzoek?

Beste Rob,

Welkom op het forum!

1.
Je kunt via de standaard kaart van OSM een opmerking (note) bij een kaart plaatsen met het verzoek om iets aan te passen.
Je vindt die keuze aan de rechterzijde van het scherm. Boven het vraagteken zie je het icoontje van een (ja wat eigenlijk?), daarop klikken geeft je de optie om je opmerking te plaatsen. Zorg daarbij dat je ook bent ingelogd, anders verschijnt je opmerking als anoniem, en kunnen mensen geen vragen stellen aan de plaatser van de opmerking.
Via deze methode weet je echter niet zeker of je opmerking ook door iemand wordt gelezen. Sommigen (waaronder ik) proberen het bij te houden voor het gebied waar ze kennis van zaken hebben, maar soms blijft je opmerking lange tijd ongezien.
Daarom de volgende:

2.
Je kunt ook in dit forum een melding maken met het verzoek of iemand het probleem op wil lossen. Meestal lukt dat dan wel binnen korte tijd, want op dit forum is het behoorlijk druk.

Maar de beste methode is:

3.
Je kunt natuurlijk ook zelf proberen de fouten te herstellen via het bewerken menu. Voor simpele bewerking kun je dan de iD editor gebruiken, voor het betere werk is er JOSM.

Lees deze hulpsites:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Main_Page
http://learnosm.org/en/beginner/introduction/
http://josm.openstreetmap.de/
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Map_Features

Veel succes en schroom niet om vragen hier te stellen. Antwoorden en tips komen er altijd!
Als je fouten maakt bij het bewerken is dat overigens meestal geen ramp, omdat bewerking ook weer ongedaan kunnen worden gemaakt.
Ik heb in mijn begintijd regelmatig hele bospercelen laten verdwijnen of stuwmeren leeg laten lopen.
Soms zie je iets over het hoofd en verwijder je iets dat op een complexe manier met iets anders samenhangt.
Daarom is voor dat soort bewerkingen JOSM de aangewezen editor. Maar een straatnaam toevoegen kan snel met iD.

Marc.

Wij tekenen paden niet in als ze alleen openbaar zijn. We tekenen alle paden. Een pad (volksmond) is juridisch, ook een weg (wet).
We tekenen de middellijn van het pad, we geven het een value (waarde) op basis van hoe het er uit ziet en wat het verbindt en het gebruik. is het pad verhard/onverhard? aangeven soort material surface=* Is een pad onverhard dan gebruiken we in NL meestal highway=track evetueel met tracktype=* en surface=*

Zulke tags moet je je eigen maken, bestudeer de wikikaarteigenschappen.

Meldingen kunnen op de kaart gemaakt worden. Ga naar de plaats zoom in Rechts tweede van onder knop. Als je zelf een foto hebt gemaakt (heeft met licentie te maken geef aan dat de foto gebruikt mag worden) en die staat ergens online, kun je een link meegeven. En andere kunnen er wat mee.

Zelf editen moet je een editor gebruiken.
Op die kaart (inloggen, eventueel nog opstreetmap account aanmaken, kan je op bewerken drukken. Kleine aanpassing doen, alles heeft een leercurve. Youtube filmpje bekijken verduidelijkt gelijk heel veel.

Ook doodlopende paden taggen we, ook zonder straatnaam.
Als de straatnaam op het bordje niet klopt met OSM, moet er onderzocht worden wat de juiste naam is ( BAG vermelding is juist, borden kloppen soms niet) en ook de schrijfwijze in OSM is voluit (afgesproken), zoals dokter en zo. Als het zoiets is dan is het geen fout.

Van waar tot waar een straatnaam loopt staat in de NWB wegen.

edit: marc was me voor top!