Hoe krijg ik een database van de Nederlandse grens?

Ik wil graag een database hebben van lon + lat paren (de nodes dus) van de Nederlandse grens. Het mag in (volgorde van voorkeur): mdb, platte tekst(csv, txt), xml, iets anders. Hoe doe ik dat?

Dat wil je gebruiken voor je kaartje met fouten KeepRight? Volgende stap zal wel een kaartje per provincie, en dan per gemeente worden? :wink:

Heb het zelf nog niet gedaan, ben wel bezig met software te testen wat niets met osm heeft te maken, maar wel met analyseren van data waar ik voor de lol iets met osm-data zal gaan doen. Ik zou dan beginnen met een xml-data van een blok groter dan Nederland (export xml zelf doen als da kan voor zo’n grote blok, heb ook eens van een site een xml-bestand gedownload om een kaart voor een routeplanner (GPSMID) te maken).

Al die data inlezen in een database, en dan gegevens met tag ‘Nederland’ in combinatie met iets van boundary (afhankelijk van de resultaten) eruit filteren. Op die manier moet je een eind komen. Inlezen in database, dat zal even het gedoe zijn, maar daar zijn vast al dingen voor geschreven.

Ben benieuwd hoe je hiermee gaat vorderen.

OSMXAPI is de toverterm hiervoor. Je moet even uitzoeken welke administrative value voor de grens gebruikt wordt en dan kun je alle administrative ways met die value opvragen binnen een bounding box.

http://xapi.openstreetmap.org/api/0.5/*[boundary=administrative][admin_level=2][bbox=2.7984557419334006,50.62642256377723,7.388298070963748,53.954129036190224]

Hehe, jou bbox is wel heel nauwkeurig Ldp! :slight_smile:

Netjes gepikt van hypercube. Het is dezelfde bbox als waarmee de planet-nl wordt gegenereerd.

Wanneer ik elke node uit die XML als stip inteken krijg ik een aardige grens, maar ik wil alle nodes van de NL-grens graag linksomlopend in een MDB database krijgen om te kunnen berekenen welke errors binnen de grens liggen. Ik heb allerlei sorteringsmogelijkheden geprobeerd, maar krijg al die snippers niet tot een mooie linksomlopende polygoon. Ook moeten de stukjes zoals Belgie-Duitsland er nog uit. Sommige ways hebben tags die aangeven om welk stukje het gaat, maar de meeste niet. Misschien dat ik dit allemaal wel helemaal verkeerd benader, hoor: dan wil ik het ook graag weten.

Je kunt die XML openen in JOSM, dan de stukken niet-NL grens eraf knippen, en wat er overblijft mergen tot 1 lange way.

Zolang je maar zorgt dat je NO WAY een upload terug doet naar OSM. Veiligste methode: even je account uit de JOSM settings weghalen.

Super! Ik ben er nu mee bezig (account gegevens verwijderd :P).
Heb ik een foutje ontdekt? Bekijk dit eens: http://www.openstreetmap.org/?lat=50.90812&lon=6.08142&zoom=17&layers=B000FTF
Hoort dat kringellijntje daar… of is dát juist de betere en moet het rechtere stuk ernaast weg?

Dat kringellijntje = source: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/Catalogue/Kreisgrenzen_Deutschland_2005. Dit is een grenzen-import geweest eerder dit jaar, vanuit Duitsland.

De rechte lijn is een watertje, met deze opmerking: note: The eastern bank is the border. The Worm is completely inside Dutch territory from Herzogenrath - Ãœbach-Palenberg

Op de oostoever loopt dan de rechte grens: source: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/Catalogue/Kreisgrenzen_Deutschland_2005 en daarbij note: The Worm (Wurm) is the border river. Its eastern bank is the border (from Ãœbach-Palenberg till Herzogenrath)

Mijn conlusie: dat kronkellijntje zou weg moeten. Maar ik ben niet bekend in die streek.