Hoe benoemen de Hunebed Highway N34?

De N34 in Drenthe heeft als ref N34 en naam Rijksweg. Hoe gaan we die omdopen als hij vanaf as maandag Hunebed Highway gaat heten als knipoog naar Route 66?
https://www.openstreetmap.org/#map=12/52.9664/6.8239

en

https://nos.nl/artikel/2240599-drentse-n34-omgedoopt-tot-hunebed-highway.html

N34 onaangetast laten en name= aanpassen?
alt_name=Rijksweg
name= Hunebed Highway ?

Als het officieel Huneweg Highway is gaan heten, dit gewoon invullen bij ‘name=’, lijkt me.
N34 als ref kan blijven zoals het is.

Als de oude naam Rijksweg kan dat als ‘old_name=Rijksweg’ worden getagd.

Als het een officiële naamswijziging is (met straatnaambesluit), dan kun je de naam aanpassen. Als het slechts een marketingactie is, net als Zandvoort naar Amsterdam Beach, dan zou ik de Hunebed Highway hoogstens als alt_name toevoegen. De officiële straatnaam blijft dan gewoon Rijksweg.

De laatste mogelijkheid lijkt mij de meest waarschijnlijke.

Voorlopig verander ik niets… kom er eigenlijk niet achter hoe officieel het is…

Volgens mij is het meer een marketingactie.

Is het niet een idee om een route-relatie op die weg te doen waarbij de way’s gewoon hun straatnamenbesluit krijgen, maar de route als geheel een ref=N34 en name=Hunebed Highway krijgt?

Is er trouwens ergens een goede uitleg hoe je een routerelatie van snelwegen maakt? Ik snap niet hoe om te gaan met de twee verschillende rijbanen en op- en afritten.

“De hoop is dat de naam het toeristisch imago van het Hondsruggebied verder opkrikt en dat er ook nieuwe activiteiten door ontstaan”

Als onderschrift hebben sommige dorpen onder de plaatsnaam in dat gebied: Drentse Hooglanden. Associatie met de Schotse Hooglanden of een Amerikaanse route. Geen wonder dat toeristen verdwalen. :stuck_out_tongue:

Ha Mattheus… wellicht kun jij als thuismapper wat officieel licht in de Drentse duisternis brengen. :slight_smile:

Op de website van de provincie, drenthe.nl , kan ik er ook niets over vinden.

Ik heb via de website gevraagd welk onderliggend besluit hierover is, en waar het te vinden is.

Als ik er iets over terug hoor zal ik het hier melden.

Ik heb antwoord gekregen van de provincie:

"De weg N34 is een Provinciale weg en blijft officieel de N34 heten. Wij kunnen geen wegen /nummers schrappen of toevoegen.

De weg heeft echter een nieuwe ‘bijnaam’ gekregen de ‘hunebedhighway’ Hiermee duiden we het gebied aan waar de weg dwars doorheen loopt n.l. het hunebeddengebied

(47 van de 54 liggen daar). We willen op deze wijze het gebied nog beter onder de aandacht brengen van een ieder."

Het lijkt mij dus geen officiële naamswijziging, want het is een ‘bijnaam’.

Toevoeging van de tag alt_name=‘Hunebed Highway’ lijkt dus voor de hand liggend.

Blijkbaar is het toch serieus:

Edit: na de reactie van Jan van een paar seconden voor mijn post: aangezien het op de bordjes staat zou ik Hunebed Highway in de name doen. Iets als ‘Ryksweg’ kan dan in de official_name

Er is een verschil tussen een omdoping vanwege een marketingcampagne, die natuurlijk serieus kan zijn, en een officiële wijziging van een straatnaam met een straatnaambesluit. Zolang er geen straatnaam gewijzigd is zal ik de name-tag gewoon Rijksweg laten, wat dan de officiële straatnaam is.

Als we de analogie met Zandvoort toepassen: Het omdopen naar Amsterdam Beach is een serieuze marketingcampagne, maar het is geen officiële naamswijziging.

Daarom zou ik het alleen als alt_name toevoegen en eventueel in een relatie route=road.

En wat dacht je van Cichorei City?

Ik vraag me af of voor genummerde wegen wel een straatnaambesluit nodig is. Bij sommige van die wegen is het lastig uit te vinden wat de bijbehorende naam is door ontbreken van straatnaamborden en ontbreken van een naam in de PDOK Viewer. In OSM heeft een groot deel van de N34 geen naam.
Het lijkt wel alsof het nummer van zo’n weg als officiële naam geldt.

Ja, een gemeente is verantwoordelijk voor adressering van alle huizen, bedrijven, e.d. in de gemeente. Dat geldt ook voor adressen (vooral huizen en tankstations) aan genummerde rijkswegen en provinciale wegen. Daarom moet de weg een straatnaam krijgen die wordt gegeven door de gemeente door middel van een straatnaambesluit.

Veel van dat soort wegen heten Rijksweg of Provincialeweg. Deze straatnamen veranderen meestal niet als de weg geen rijksweg of provinciale weg meer is. De N34 is bijvoorbeeld een paar jaar geleden overgedragen van het Rijk naar de Provincie Drenthe. Nu is het dus de provinciale weg N34 met straatnaam Rijksweg.

De N34 is een doodsaaie weg waar relatief veel ongelukken gebeuren:

Extra controles op N34

Op de N34 gebeuren helaas geregeld ongelukken door afleiding achter het stuur. Verkeerssurveillant Cees Bos ziet veel verschillende vormen van afleiding achter het stuur. ‘‘De mobiele telefoon is een grote vorm van afleiding, maar niet de enige. Vrouwen maken zich soms op achter het stuur of zijn hun haren aan het kammen. Sommige mannen bereiden een complete vergadering voor of lezen de krant tijdens het rijden. Zulke mensen zijn een gevaar op de weg’’, vertelt Bos.
[…]
Als u lang op eenzelfde weg rijdt of de rit eentonig wordt, is de verleiding soms groot om andere dingen te gaan doen achter het stuur.

https://www.provincie.drenthe.nl/onderwerpen/verkeer-vervoer/wegen/n34/anders-achter-stuur/

Er zijn 40 borden geplaatst met de naam Hunebed Highway N34. Het eerste bord staat in een park van Landall Greenparks.

De vraag is of elke bijnaam op de OSM moet worden gemapt. Zijn de carnavalsnamen zoals b.v. Oeteldonk ook vermeld op de OSM?

Ja, https://www.openstreetmap.org/node/60400458
Er bestond zelfs een OSM Carnavalskaart.

Ik ben voorstander voor het gebruik van alt_name=Hunebed Highway omdat anders de adressearch niet meer matched met de officiële straatnamen. Tenzij de BAG ook Hunebed Highway als straatnaam gaat gebruiken.

Hunebed Highway is de naam van een route, kan dus nooit de naam van een straat zijn. En hoort dan ook niet op de way te worden getagd.

Net als de uitwijkroute bordjes, die in een route relatie worden gezet. U35

Net als IIQV al aan geeft.
Wanneer vermeld dan alleen op de route relatie.

N34 Drenthe relation

En zo staat hij er al in.
http://osmlab.github.io/osm-deep-history/#/relation/8439416

Provincie website geo
https://geo.drenthe.nl/website/n34/#
zoom in en klik op iconen.

Borden Hunebed Highway magneet voor verzamelaars: al drie exemplaren gestolen
http://www.dvhn.nl/drenthe/Borden-Hunebed-Highway-magneet-voor-verzamelaars-al-drie-exemplaren-gestolen-23402227.html

Schande :smiley: