Historialliset läänirajat: poistetaanko vai korjataanko

Huomasin, että Openstreetmapista löytyy vielä 2009 käytöstä poistuneet Suomen läänirajat. Ne on merkitty boundary=historic tagilla. Huomasin useita virheitä läänirajoissa ja aloin korjaamaankin osaa virheistä. (Varsinais-Suomi oli merkitty Etelä-Suomen lääniin ja jotkut läänirajat ovat virheellisiä kuntaliitosten takia).

Mieleeni kuitenkin tuli, että tarvitseeko tällaisia rajoja olla ollenkaan merkittynä OSM:iin? OSM:n wikikin sanoo, ettei historiallisia asioita lähtökohtaisesti pitäisi merkitä kartalle. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Good_practice#Don.27t_map_historic_events_and_historic_features

Kun kerta läänirajat ovat virheellisiä ja niitä ei historiallisina tietoina pitäisi Openstreetmapissa olla, olisiko hyvä poistaa läänirajatiedot? Ajattelin kysyä mielipiteitä ennen rajojen poistamista, kun on kuitenkin aika laajamittaisesta asiasta kyse.

Eli: poistetaanko läänitiedot vai korjataanko ne?

Hei,

Hyvä kysymys! Koska muut eivät ole reagoineet tähän, vastaan tähän itse (varovaisen) myönteisesti.

Jo historiaan jääneet jutut eivät kuulu OSM:iin, niin kuin tuossa linkkaamassasi ohjeessakin tosiaan todetaan.

Vähän offtopiccina: lifecycle prefiksit (eli esim. “was:” ja “demolished:”) ovat käteviä, ja erityisesti purettuja taloja tai vaikka päällerakennettuja isoja parkkipaikkoja (siiis: “was:highway=", "was:building= tai demolished:building=*”) ei kannata lähteä heti—eikä vielä vaikka vuosikymmeneen tai pariinkaankaan—poistamaan datasta. Monissa muuten käyttökelpoisissa mutta vanhoissa ilmakuvissa vanhat rakennukset näkyvät edelleen, ja nuo elinkaariprefiksit on tarkoitettu sitä varten, ettei kukaan keksisi piirtää jo purettuja rakennuksia, ym. vanhojen ilmakuvien perusteella (joista näkee muita ilmakuvia paremmin vaikka metsässä meneviä polkuja, tjms.).

Samaa päättelyä soveltaen: läänirajat eivät näy ilmakuvissa, joten suoranaista vaaraa siitä, että joku piirtäisi ne uudestaan kartalle ei ehkä ole? En sitten tiedä, miten helppoa noiden rajapolygionien siirtäminen esim. OHM:iin olisi.

Mitäs muut ovat mieltä?

Siirtämisessä on tosiaan se ongelma, että nämä läänirajat ovat virheellisiä. Esimerkiksi Länsi-Suomen läänin kohdalla Kokkola rajautuu läänin ulkopuolelle, vaikka todellisuudessa läänin pohjoisraja kulki ennen läänien lakkauttamista (nykyään Kalajokeen liitetyn) Himangan ja Kalajoen välissä. Mielestäni on parempi että tietoja ei ole kartalla, kuin että kartalla on virheellistä tietoa.

Olen poistamiseen nojallaan. Tiedot saa luultavasti jostain myöhemmin, jos joku joskus ne OHM:ään jaksaa askarrella.

Tämä voi mennä OSM osaamattomuuden puolelle, mutta eikös lääninraja jää siihen muutoksiin. Toisin sanoen se että joku ne poisti siitä jää muutostieto johon voidaan palata ja palauttaa. Pysyykö se tieto siellä ikuisesti vai katooaako poistettu tieto jollain aikataululla? Muuten OSM saisi kuvata vain ajantasaista totuutta ja mitä enemmän vanhentunutta tietoa saa sieltä pois sen parempi.

Toki osa tuollaisista saisi mennä automaattisesti sinne OHM ympäristöön. Suomen läänit ovat juurikin sitä. Itsellä konkreettisena esimerkkinä on Ruskeasannan muinainen motocross rata. Haluaisin sen kuvata ja niiltä osin kun polkuja maastossa vielä on sen pystyykin OSM dataan kuvaamaan, mutta ne mitkä on jyrätty rakennusten alle pitäisi sinne OHM dataan kuvaamaan - pitääpä harjoitella.