Het nautische tagging topic

Hoe tag je een steiger, in Gorinchem ligt in de binnenstad langs zowat de gehele Linge aan 1 zijde een aanlegsteiger voor pleziervaart.
Enig idee hoe je dat tagged

Ik denk dat man_made=quay het dichtste bij komt. Het wordt wel gebruikt (blijkens de tag watch) en ook wel in de wiki genoemd, maar niet expliciet:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Harbour#Quay

Ik heb al een aantal steigers getagd als man_made=pier. Een Quay is een betonnen of stenen haven muur waar aangelegd kan worden.

Zie ook: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Harbour

man_made=pier inderdaad

Ik wil het forum echt niet veranderen in een soort tagging list, maar langs de Linge ligt aan de ene kant pleziervaart (en andere schepen) toch aan de kade (of te wel “kaai” = en:quay). “Quay” heeft niet alleen de betekenis van havenmuur. Aan de overkant van de Linge zijn de liggings denk ik steigers (en:jetty of “landing stage”; ze zijn m.i. geen pier – want te kort).

Vanaf het water bezien zijn het “moorings” (mooring=yes/private/no, enz.). Volgens tagwatch in Europa: 417 op nodes, 406 op ways.

Heb dit draaje even afgesplitst van de 3DShapes Utrecht discussie omdat het compleet offtopic is en een eigen draadje verdient :slight_smile:

Een oever (verhard dan wel onverhard) waar je met de boot kunt/mag afmeren tag ik ook als mooring=yes. Een quay is meer iets voor in een haven dunkt me.

Verstandig besluit, Lambertus (afsplitsing draadje). :wink:

In Nijmegen ligt de Casino en horeca op en de pleziervaart langs de Waalkade. In Arnhem hebben we de Rijnkade. (Daar tussenin in de Gemeente Overbetuwe is de Linge nog te klein; daar hebben we inderdaad alleen oevers). Er is geen echte binnenhaven in Arnhem; in Nijmegen ligt de binnenhaven niet bij de Waalkade.

Quay: A mole, bank, or wharf, formed toward the sea, or at the side of a harbor, river, or other navigable water, for convenience in loading and unloading vessels (Webster’s Online Dictionary). Dat het in OSM niet vaak voorkomt (of als man_made=pier wordt aangeduid) is m.i. geen reden om een kade niet als man_made=quay te taggen.

Maar ik zou ook eerder de moorings taggen (mooring=*, als node of way).

Via wikipedia:

Dus lijkt me vooral geschikt voor industriele of commerciele aanlegplaatsen (vrachtschepen of passagiers schepen) waar vracht in- en uitgeladen kan worden. De aanlegplaatsen voor pleziervaart zoals je die veel in dorps en stadscentra ziet (ook een kade muur) zou ik gewoon als mooring=yes taggen.

;-D
Nu weet ik weer waarom ik niet op de tagging list geabonneerd ben!

Inderdaad, mooring=* zou mijn voorkeur hebben. Ik zal binnenkort de kades in Arnhem/Nijmegen bekijken.

[Kan het niet laten om op te merken dat Wikipedia m.i. ten onrechte ‘wharf’ en’ quay’ gelijk stelt. En dat de eerste van de twee foto’s bij de Wikipedia entry (Metung Wharf, au) juist voor pleziervaart is.]

/Slot?

Hehe, ja, veel verschillende meningen en uitleggen :slight_smile:

Slotje is niet nodig, misschien dat iemand anders ook nog vragen heeft over nautische tagging…

Moet ik daar een aparte weg tekenen of kan ik bij de bestaande weg een tag toevoegen, er zitten nog parkeerplaatsen tussen weg en steiger.
Dus dan lijkt me een weg het meest voor de hand liggend
Even een foto:

Phoeh, ik zou gewoon mooring=yes toevoegen aan de water rand eventueel met (ik verzin maar iets): landing=pier ofzo om de vlonder aan te geven.

Ziet er aardig uit om een nachtje te liggen, waar is dit?

Zo gezegd zo gedaan

Waar dit is??
Nou, in Gorinchem

Alvast een waarschuwing vooraf: over enige tijd komt 3dShapes langs in Gorinchem. De kade zal ik uiteraard laten staan, maar welk stuk water hij precies bestrijkt…? Dat kan alleen een lokale gebruiker bekijken.