Hele grote wereldwinkel in Nieuwegein

Ik was bezig om een fietstripje te maken in Mapsource vanaf mijn werk in Nieuwegein, zie ik overal de kreet Wereldwinkel…

Na wat gezoek vond ik dit: http://www.openstreetmap.org/way/6336650 op 18-2-14 gewijzigd.

Ik kan niet geheel herleiden wat GrrdWd nu heeft gewist/aangepast. Hij is mapper sinds 11-3-14, dus mogelijk is er iets per ongeluk aangepast.

Kan iemand zien wat het oorspronkelijk geweest is ?

Het lijkt me dat het de plaats Nieuwegein is, maar ik weet niet wat er nog meer aangevuld dient te worden.

groen_duiven

Zie www.openstreetmap.org/way/6336650/history
Landuse=residential al zie ik dat dit niet alleen maar residential is, hele industriegebieden vallen eronder. Zal eens kijken of er betere shapes te vinden zijn.

Z’n naam begint ook met Grrrrrr. Wie stuurt 'm een mailtje? Jij Groen_Duiven?
Eggie

Op één of andere manier werkt je link niet. Deze link werkt hopelijk wel.
Inmiddels heeft ligfietser het aangepast.

Heb de schade al hersteld en grr een mailtje gestuurd.

Ik heb inmiddels onderstaande tags toegevoegd.
name=Nieuwegein
place=city

Ik gebruik Mapki’s Deep Diff: http://osm.mapki.com/history/
Nieuwe gebruiker maakte een fout met iD (wellicht dit probleem).
Deep Diff van het gebied is hier.
Edit: Commodoortje was me voor. :slight_smile:

place=city kan je beter niet doen, dat is driedubbelop, de plaatsnaamgrenzen liggen al vast in een boundary relatie en de place=city zit ook in een node. Overigens gooi ik die hele shape straks toch weg als ik nauwkeurigere shapes van de woongebeiden heb geupload.

Ah dan snap ik het, kom dit soort bugs regelmatig tegen, hele gebieden worden als gebouw of winkel getagd de laatste tijd :open_mouth:
Wordt tijd dat ze hier wat aan doen.

place=city inmiddels verwijdert, mag name=Nieuwegein wel blijven bestaan?

Afrit Maarsbergen heb ik gecorrigeerd.

Daarnaast lijkt het er op dat in set http://www.openstreetmap.org/changeset/21061635 alle 3dShapes zijn weggehaald en overgetekend met nieuwe buildings. Shapes zijn nogal scheef getekend Moet dat dan ook teruggedraaid?

Is het niet deze?

En toevallig is het dezelfde gebruiker geweest waar dit draadje mee begint (grrwd).

Terugdraaien kan misschien wel maar als iemand er met de BAG-plugin overheen gaat komt het waarschijnlijk ook wel goed met die gebouwen.

@Commodoortje: ik heb die oude AND residential landuse van Nieuwegein nu helemaal verwijderd en vervangen door deze: http://www.openstreetmap.org/changeset/21315169
Bron: https://www.pdok.nl/nl/service/wms-bbg-2008

Edit: krijg net een klacht binnen van een OFM gebruiker die een vieze waas over zijn stad (Nieuwegein) op z’n gps ziet :laughing:

Ligfietser, is dat hetzelfde als de buitenlijn van Grr weglaten of halen, die zie ik niet meer en twijfel aan mezelf. Met het aanbrengen van detailleringen zie ik die way niet meer !

Nilodo,

Bij de afrit Maarsbergen heb ik nog even access=destination afgehaald van de Hof ter Heideweg (164207156) en dan het stukje van de afrit A12 tot de kluifrotonde.
Daar heb ik indertijd met gevaar voor eigen leven zitten mappen toen die rotonde er kwam.
Egbert

Die heb ik weggehaald. Zie voor de history http://osm.mapki.com/history/way.php?id=6336650

De residential van Zaltbommel was ook spontaan verdwenen. …Waarschijnlijk is de way gewist (gezien de foutmeldingen van “no tag” in keepright) omdat er geen tags meer op stonden.
De landuse= residential staat er inmiddels weer op.

Op de OSM wiki staat bij landuse=residential:

The extent of the area should mark the boundary of known residential use, not the extent of the whole town or village, where they are not identical.

Zoals ik het begrijp is landuse=residential bedoeld om gebiedjes (ter grootte van een paar huizenblokken) te markeren waar voornamelijk gewoond wordt. Deze gebiedje houden dan op bij het eerstvolgende landuse gebied met een andere functie zoals landuse= water, landuse=grass etc.
In een perfecte OSM kaart zou dan het hele aardoppervlak bedekt zijn met aansluitende landuse vlakken. Dat is natuurlijk niet realistisch, maar wel iets om in je achterhoofd te houden.
De huidige landuse=residential gebieden in Nederland omvatten vaak hele wijken of steden. Bij gebrek aan detail informatie is dat een redelijk compromis, maar zodra de detail informatie beschikbaar is, ben ik er een groot voorstander van om de landuse=residential voor complete plaatsen weg te laten. Misschien zou je deze kunnen omtaggen naar iets als boundary=‘bebouwde kom’. Een officiele OSM tag kon ik hier even niet voor vinden.

@ligfietser
Goed initiatief om de landuse=residential uit pdok te halen. Voordat je dit voor heel Nederland gaat doen, heb ik nog wel een paar opmerkingen.

Ten eerste is de data uit 2008 en loop je een kans om nieuwere data van andere mappers te overschrijven.

En ten tweede zitten er in mijn ogen veel te veel tags op de geimporteerde data:
BG2008A=20
BG2008B=0
Hoofdgroep=Bebouwd
Omschrijvi=Woongebied
Shape_Area=842802.41582
Shape_Leng=9313.84935844
landuse=residential
source=CBS Bestand Bodemgebruik 2008
type=multipolygon

Volgens mij zijn alleen landuse, source en type=multipolygon relevant. De overige tags heb je waar nodig al vertaald in osm tags en zijn in mijn ogen verder niet relevant. Eventueel zou je source:date=2008 kunnen overwegen om toe te voegen.

Gertjan

Bedankt Gertjan,
Die tags zijn idd overbodig, zal ze voortaan weglaten. Voor zover ik weet is 2008 de laatste recente dataset maar misschien weet iemand een recentere? Uiteraard kijk ik eerst welke data er al ligt in OSM. De shapes die ik tot nog toe heb vervangen kwamen uit de AND import, veel te onnauwkeurig en overal overlappend met andere landuses (oa andere AND shapes als industrial). Ik ga dit niet voor heel NL doen, met Nieuwegein was ik al een uur mee bezig :wink: