Hackathon Budynki 2024-09-28 Warszawa

AKTUALIZACJA

Hackathon odbędzie się w sobotę, 28 września.
Od 9:30 do 15:00

Miejsce:

Piwnica pod Regałami - Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy
Sala w piwnicy biblioteki na Starym Mieście obok Placu Zamkowego
Świętojańska 5, 00-266 Warszawa

Ważne:

• Nie można na miejscu jeść (nawet swojego jedzenia)
  • Na bezpłatny lunch pójdziemy razem obok
  • Jest czajnik. Przyniosę herbatę

Po konferencji SoTM EU 2024 powstał pomysł hackathonu. Planowany jest na wrzesień 2024 w Warszawie.
Godziny zostaną wybrane w zależności od dostępności sali/konkretnego terminu. Prawdopodobnie 6-8 godzin w ciągu dnia. Można później dołączyć/wcześniej wyjść.
Wstępnie planuję wynająć salę w ramach programu Spółdzielnia. Najlepiej w centrum lub z dobrym dojazdem.

Kiedy hackathon?

• sobota, 2024-09-14
  • niedziela, 2024-09-15
  • sobota, 2024-09-21
  • niedziela, 2024-09-22
  • sobota, 2024-09-28
  • niedziela, 2024-09-29
0 voters

Umiejętności do hackathonu

• umiem programować
  • mogę pomóc w kwestiach merytorycznych/tagowania
  • znam się na UI i/lub UX
  • przyjadę pogadać
  • przyjadę pomapować
0 voters

Główny cel hackathonu to przywrócenie pełnej funkcjonalności bardzo przydatnej strony budynki.openstreetmap.org.pl/ służącej do importu budynków/adresów z oficjalnych polskich baz danych do OpenStreetMap.
Musimy zdecydować czy lepiej tę stronę napisać na nowo czy naprawić istniejącą.

Dodatkowe cele/okazje:

• spotkanie polskich maperów na żywo - networking
  • okazja na krótkie (5-10 minut) prezentacje/demo projektów
  • mapathon na podstawie oficjalnych danych rządowych
  • dyskusja pomysłów importów, w szczególności z BDOT10k

Wstępny plan:

1. Prezentacja wprowadzająca
  • jak działa budynki.openstreetmap.org.pl
  • skąd są dane
  • co działa? co nie działa, a powinno
  • szczegóły techniczne projektu
  • formuła hackathonu
  1. Krótka prezentacja uczestników: imię, nick, umiejętności, plany na hackathon
  2. Burza mózgów
  3. Podział na podgrupy
  4. Praca w podgrupach
  5. Obiad np. wyjście do restauracji obok lub zamówienie pizzy
  6. Prezentacje swoich projektów dla chętnych
  7. Kontynuacja pracy
  8. Krótkie podsumowanie hackathonu i plany na przyszłość

Zainteresowanych proszę o zagłosowanie w ankietach.

Postaram się zapewnić wodę/soki oraz drobne przekąski.
Jeżeli ktoś nie ma laptopa proszę o informację. Być może uda się coś zorganizować :slight_smile:.
Podobnie z noclegiem jeżeli ktoś planuje przyjechać z daleka - prawdopodobnie do załatwienia.

7 Likes

UI znaczy budowanie interfejsów w CSS czy aplikacji reaktywnych czy oba? I co ma do tego UX? To raczej wiedza, jak budować aplikacje użyteczne i intuicyjnie, ale wcale nie oznacza umiejętność w programowaniu.

Chodziło mi tutaj o umiejętności typu designer, nie programistycznych.
Jestem świadomy, że UI/UX to są inne umiejętności, ale często łączone.

Jeden dzień to trochę szkoda się telepać z Krakowa. Jest szansa na sobotę i niedzielę?

Rozważałem dwa dni, ale jednak zdecydowałem się na jeden.

1. Więcej do zorganizowania. Najlepiej byłoby mieć jedno miejsce na dwa dni, co może być kłopotliwe.
  2. Nie wiedziałem na ile będzie zainteresowanie na dwa dni.

Jeżeli hackathon się uda to z chęcią kolejny na cały weekend zorganizuję. Na tę chwilę raczej ograniczyłbym się do jednego

1 Like

W głosowaniu nie mam takiej opcji więc posta napiszę: ogólnie się chętnie wybiorę, ale we wrześniu będę zajmował przeprowadzką i remontem więc nie wiem jeszcze czy i kiedy uda mi się przejechać.

1 Like

AKTUALIZACJA

Hackathon odbędzie się w sobotę, 28 września.

Miejsce:

Piwnica pod Regałami - Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy
Sala w piwnicy biblioteki na Starym Mieście obok Placu Zamkowego
Świętojańska 5, 00-266 Warszawa

Uwagi:

• Nie można na miejscu jeść (nawet swojego jedzenia)
  • Na lunch pójdziemy razem obok. Sponsorowany przez TomTom :heart:
  • Jest czajnik. Przyniosę herbatę

Oznaczam zainteresowanych
@Mateusz_Konieczny @GanderPL @kubahahaha @Kamil_Kalata @tomczk @NorthCrab @Michał_Bielawski @Cristoffs @Kasey2 @DuoBelt

(dodane też do pierwszego postu)

1 Like

Może ktoś z Warszawy/okolic chce wpaść :slight_smile:? @kocio @syntex @kwiatek_123 @NieWnen @Rogoyski @Adikso @Ziemowit_Zabawa

Mnie wtedy nie będzie akurat.

1 Like

A ja bym może. A w jakich godzinach miałoby się to odbywać?

Dzięki za pytanie! Zapomniałem napisać :sweat_smile:

Tak długo salę mamy dostępną.

W razie zainteresowania zapraszam na after w pubie :slight_smile:

Mnie również akurat ten termin nie pasuje :frowning: Liczyłem na 21 września.

W sobotę to się śpi, a nie zrywa bladym świtem na 9:30 :wink:
A tak na serio: nie wiem czy na coś się przydam, bo ja to z reguły w drogach rzeźbię, nie pamiętam kiedy się ostatnio zajmowałem jakimiś budynkami :see_no_evil:

Wczesna pora wynika z dostępności sali. Możesz wpaść później :slight_smile:

W ramach części mapathonowej planuję przygotować kilka zestawów danych na podstawie innych warstw BDOT10k, których nie mamy zmapowanych w OSM. Są też drogi. Z moich doświadczeń wciąż sporo w OSM brakuje dróg osiedlowych i chodników/ścieżek.

Cel to ocena jakości danych i pomysly, co da się wykorzystać. Wiele rzeczy da się zmapować po potwierdzeniu na orto

Cześć,
akurat w piątek będę w Warszawie i chętnie zostanę do soboty, by wziąć udział w tym wydarzeniu. :slight_smile:
@starsep Czy opcja noclegu (z piątku na sobotę), o której wspominasz w pierwszym poście, nadal jest do załatwienia?

Czy opcja noclegu (z piątku na sobotę), o której wspominasz w pierwszym poście, nadal jest do załatwienia

Tak, napiszę na priv.

1 Like

Nie uda mi się być na Hackathonie. Ale możecie na mnie liczyć jeśli chodzi o pomoc zdalnie lub po-eventową. :grin: Wyjeżdżam szukać miejsca dla siebie.

1 Like

Ja chyba jednak nie dam rady się zjawić. Na pewno nie przed 13-tą…

No dobra, bardzo możliwe że jednak przyjadę :smiley:
Poza mapowaniem mogę też pomóc od strony technicznej, jeśli to będzie gdzieś szło na żywo (np. Discord), to mogę użyczyć 2 całkiem niezłe mikrofony kablowe USB (Blue Yeti + Fifine K669B) i 1 bezprzewodowy USB (Fifine K037).

Ja wpadnę, ale mogę wesprzeć głównie w mapowaniu

1 Like