GTFS za Niš, Kragujevac, Suboticu i Užice

Pozdrav svima,
Na data.gov.rs se već neko vreme nalaze GTFS podaci za Niš, Kragujevac, Suboticu i Užice (podaci za javni prevoz). Uspeo sam da dodam i ova četiri grada na PTNA platformu, pa će sad gledanje ruta i traženje grešaka biti lakše. Ako želite da “radite” na nekoj od linija, ne bi bilo loše da se javite ovde.

  • Da biste videli sve GTFS unose za Srbiju u PTNA platformi, idite ovde.
  • Da biste videli kako te linije izgledaju u OSM-u, idite ovde (ako neka linija fali, moguće je da je PTNA platforma nije prepoznala, pa treba srediti tagove)

Pored ovoga, napravio sam na wikiju uputstva kako treba tagovati javni prevoz u ova četiri grada, pa ako neko ima nešto da kaže, doda, naročito ljudi iz ovih gradova, ovo treba da bude tema za to. Uglavnom sam pravio 4 wiki strane - jedna za sâm grad, jedna za prevoz (gde treba da upisujemo pravila tagovanja i kako ko koju liniju sređuje i analizira, po ugledu na beogradski wiki), jedna za analizu (iskreno, ne znam šta će nam) i poslednju autogenerisanu od strane PTNA platforme. Evo ovde sve:

Za sad je najbitnije da pogledate tagovanja i kako vam se čini i da li sam nešto prevideo, nešto može bolje… Posle bih prilagodio sopstveni program koji sam pisao za Beograd da radi i za ova četiri grada, pa da vidimo šta treba da usaglasimo.

Evo za početak dva pitanja:

  1. Ime linije (“name” tag) treba da bude u obliku ": => " po zvaničnoj PTv2 specifikaciji tagovanja. Međutim, imamo situacija za autobuse koji idu po selima gde poslednja stanica nije ista kao ime u GTFS-u. Evo konkretan primer, linija 5 u Kragujevcu. Ako bismo se držali specifikacije, ime bi trebalo da bude “5: Окретница Базени => Порта”, a ime u GTFS-u (kad se gleda ovde) je približnije nečemu “5: Виногради => Мале Пчелице” (što bi bilo prigradski delovi koje linija spaja). U Beogradu smo se držali imena prve i poslednje stanice uvek. Sa jedne strane, pravilno je da bude ime poslednje stanice, ali može biti neintuitivno kada neko gleda kartu. Pitao sam na HR kanalu i braća tu idu “po osećaju”, što je dobro ako imamo nekog lokalca, a loše za softver.
  2. Za razliku od Beograda gde su sve linije imale isti “shape” i iste stanice, ovde ima dosta varijacija u nekim linijama. Npr. pogledajte liniju 1 u Kragujevcu. Ima 4 načina kako ide od Kormana (Botunja) do Goločela (Dragobraće). Da li u ovim slučajevima ucrtati samo jednu (najčešću) liniju, što bi u ovom slučaju bila “1_4_work_day_b_T01”? Ili najdužu da obuhvata sve moguće stanice? Ove ostale 3 su varijacije na temu (ili kreću ranije iz Botunja ili produžavaju do Goločela). Ili njih ucrtati kao posebne 3 linije sa istim/različitim imenom (pa da master route relacija ima 8 članova)? OSM nije zgodan za ovakva modelovanja, pa zato pitam. Komšije imaju ovakve slučajeve, ali vidim da su uzimale za relacije one najčešće linije

Hi Branko,

well, I would start with the variants 2 and 7. The other 6 variants are sub-routes of either 2 or 7 - as PTNA says in the last column of the analysis: PTNA - GTFS Analysis

That should be sufficient.

Regards
Toni

Currently PTNA does not check the ‘name’, ‘from’, ‘via’ and ‘to’ tags of the OSM route relation against the data given in GTFS. So you’re free to set other values.

For PTv2, PTNA does check the OSM data whether the from, via and to parts in the value of ‘name’ match the values of ‘from’, ‘via’ and ‘to’ tags of the route relation.
E.g. the from part in the value of the ‘name’ tag should be a sub-string of or be identical to the value of ‘from’ tag.

According to PTNA, a valid example:

‘name’ = “ICE 123: Hamburg => Berlin => München”
‘ref’ = “ICE 123”
‘from’ = “Hamburg Altona”
‘via’ = “Berlin Hauptbahnhof”
‘to’ = “München Hbf”

Those 6 variants are sub-routes just because variant 2 is longest one. But it is variant that is having only 3 weekday departures (compared to variant 5 that have 12 departures). So, if we have longest one, I am afraid it will send wrong information to users of OSM, not sure what is best approach here (maybe having longest one is proper approach). Or maybe we should add all variants as routes with different names (as “from” and “to” are different?) and set proper “interval” to hint at possible waiting times. I have to think this more, but since 1) difference in route shape is non-trivial (couple of kilometers), and since 2) there is no clear majority (it is not like there is 1 departure for one variant vs 100 departures for other variant), I would go with “one variant = one route relation” rule.

I know those problems. We found some bus routes here with > 30 variants. Tedious to map all of them. But for completeness and (!) with departure times added to them it makes sense.
If you do not add interval and departure times, their benefit is only showing a good coverage on a PT map. But in OSM this can be achieved with a single (PTv1) route relation as well, no need for > 30 route relations.
In reality 2 or 3 departures per day (Mo-Fr) is not a real good coverage from the passengers point of view.

Napravio sam “kalupe” za ova 4 grada. Urađeni su master rute, obe rute i sve stanice na ruti. Pogledajte kako vam se čini i komentarišiti da li nešto nije u redu. Ako nema neslaganja, nastavio bih (mada je svaka pomoć dobrodošla!) da radim i ostale linije!


I made templates for these 4 cities. For line with multiple variants, I took only one line with main variant and added only that route.

@ToniE Never heard how to add departure times in OSM. Do you have some pointers for this? Is it by using “opening_hours”, but it is weird?


Yeah, can be tedious to enter all departure times, intervals, …

Noémie Lehuby and others from Jungle Bus have created a Web site (Busy-hours) where you can play around, enter some details and see the result on the Relation(s). Maybe this can give a clue on how this can be edited/mapped?

Mislim da je ovo odlicna ideja, ali nazalost ne znam kako GTFS funkcionise D:

Samo treba malo da dovedemo ove linije u red. I sada su OK koliko-toliko. Suštinski se svodi da odeš na ove wiki linkove (ove sa početka što im piše “javni prevoz”) i tu imaš kako i koje postaviti tagove. Treba proći za master rutu, obe rute i sve stanice na obe rute. Postaviti i proveriti tagove i pogledati geometriju rute i da li je lepo povezana. Za ovo ti naravno treba JOSM. Dalje, na ovom PTNA sajtu imaš link gde se analizira GTFS i drugi link koji se osvežava jednom dnevno gde se ispisuje analiza (da pogledaš da li ima nekih grešaka). Zapljuni se u wikiju na istim ovim stranicima i napiši tamo kada završiš i ostavi bilo koje napomene ili nedoumice, pa možemo tamo, a možemo i ovde da nastavimo. Nije teško, čini mi se!

Mene npr. trenutno muči za Niš pošto vidim 3 agencije da rade različite linije (neke su Niš-Ekspres, neke su Lasta, neke su Strela-Obrenovac), pa ne znam da li to stavljati u operator za master rutu ili rutu ili oba. I šta staviti na stanice? Ili samo sve podvesti i za “network” i za “operator” kao “ЈГП Ниш”. I čudi me činjenica da je PTNA našao još linija u Nišu, ali to su neke koje idu po selima, a nema ih u GTFS-u. Gluposti, ali eto, zapisaću na wikiju kada razmislim još…

Subotica gotova:) Još 3 grada ostalo:)