Grad Beograd, po stoti put

Može li neko da mi objasni zašto imamo i čemu služe dve identične relacije za grad Beograd, jedna sa admin_level=7 i druga sa admin_level=6?

https://www.openstreetmap.org/relation/13022323 (L7)
https://www.openstreetmap.org/relation/1677007 (L6)

Meni to izgleda sasvim logično. To su dva različita administrativna nivoa. Sticajem okolnosti obuhvataju istu površinu.

A po čemu se imaju razlikovati - ime, status, statut, uprava, gradonačelnik, institucije, Wikipedia, …? Nigde ne piše da mora postojati relacija za svaki admin level.

Jel možemo da gledamo šire od Beograda koji je admin_level i 6 i 7?

Meni je OK da usvojimo pravilo da spojimo ovakve okruge/gradove, gradove/opštine, opštine/naselja. Isto možemo da usvojimo i za naselja/mesne zajednice pošto toga tek ima 1:1.

Uslov mora da bude da su im površine apsolutno iste. I da imaju istu “upravu”. Da li ima još neki uslov?

I kako spajamo onda relacije? Ostavimo i ref:RS:naselje i ref:RS:opština tagove na istoj relaciji (njihovo postojanje označava da relacija figurira i izigrava oba tipa objekta), a admin_level preuzimamo da bude manji od dva. Konkretno npr .za Beograd bi onda ostavili i ref:RS:okrug i ref:RS:grad, a admin_level bi stavili na 6. Nisam video situaciju da imamo wikipedia/wikidata unos i za opštinu i za naselje, obično samo opština ima unos, ali ako se desi onda šta? Uzimamo isto unos sa manjeg admin levela? Jedino je pitanje šta staviti na name? Za Beograd su isti, ali šta sa npr. “Градска општина Стари град” и “Београд (Стари град)”? Zameniti ih oba sa prostijom formom “Стари Град” (to je ionako label sad), a u official_name staviti “Градска општина Стари Град” (ono što je nižeg admin_level-a)?

Ovakav predlog mi ne deluje mnogo loše, tj. da će mnogo da razdesi ovo što sad imamo, a nadam se da neće mnogo otežati život ni onome ko hoće ovo da query-uje jer su tu i dalje svi ref:RS:* tagovi. Hajde da kažemo da ja oprezno naginjem na spajanje (iako shvatam da to znači malo razilaženje sa otvorenim podacima RGZ-a). Kako se ostalima čini ovaj predlog spajanja, jel ima još neko da kaže svoje mišljenje?

Podržavam.

Ovo mi deluje smisleno.

Sad gledam npr. Sremske Karlovce, koji su sličan slučaj kao Stari Grad – opština sa samo jednim naseljenim mestom. Trenutna situacija je:

OSM:
Relation: Сремски Карловци
Relation: Sremski Karlovci Municipality (1649677)

Wikipedia / Wikidata:
sr:Сремски Карловци / hr:Srijemski Karlovci / Q271922
sr:Општина Сремски Карловци (redirect) / hr:Srijemski Karlovci (općina) / Q828274

Hrvatski navodim ne kao posebno relevantan, nego zato što su odlučili da imaju odvojene članke za naselje i za opštinu, te posledično imamo i zasebne Wikidata stranice. OSM relacija opštine ukazuje na Q271922, a OSM relacija naselja nema wikidata.

Mislim da ima samo još par ovakvih opština, te nisam siguran vredi li praviti izuzetak i spajati relacije. A osim Beograda drugih singulariteta (na drugim administrativnim nivoima) ne vidim.

Edit: pošto si spomenuo mesne zajednice gde je poklapanje više pravilo nego izuzetak, ipak oprezno naginjem ka rešenju koje si predložio – da spojimo relacije a ostavimo oba ref-a.

Ne postoji “Beogradski okrug” niti okrug “Grad Beograd”, tako da tom logikom bi trebalo da je dovoljna admin_level=7 relacija. Jedino ako ćemo admin_level=6 definisati kao “okruzi i Grad Beograd, koji ima specijalni status”. I jedno i drugo je ok opcija, samo moramo da definišemo upotrebu taga admin_level=6.

S druge strane, ako zaista postoje dve teritorijalne jedinice sa identičnom površinom (GO Stari Grad i naselje Beograd (Stari Grad)), to je drugo, i tada mislim da bi svakako trebalo zadržati obe (veoma je praktično za overpass upite, na primer).

Moje mišljenje bi bilo da ni ovo ne brišemo, nego napravimo izuzetak za Beograd, jer iako nije okrug, ima sličan status.

Разликују се као административни нивои. ОСМ је база података и треба да садржи јасне податке.

Ако некоме требају подаци са одређеног административног нивоа треба да му буде лако да их издвоји (простим филтрирањем по траженом нивоу) а не да прави некакву гимнастику са упитима да би до података дошао само зато што, ето, неко не жели да има једну релацију више у бази.

Неуношење неких података (који у овом случају чак и нису редудантни) само зато што се то некоме не свиђа је супротно свим принципима рада са базама података.

1 Like

Исправније би било онда да укинемо употребу admin_level и да користимо само ref:RS:*.

Ако бисмо увели овакав принцип онда је једини начин да се дође до података за одређени административни ниво да се користи ref:RS:* таг, јер admin_level постаје бескористан и нетачан/непотпун у неким случајевима. А ако је бескористан онда га не треба ни користити.

Ne možemo ukinuti admin_level jer je to tag koji definiše hijerarhiju administrativnih jedinica u OSM bazi.

OSM treba da sadrži podatke koji odgovaraju realnosti. Realnost je da ne postoje dva administrativna entiteta po nazivu “Grad Beograd”. Možemo se dogovoriti da taj jedan administrativni entitet ima admin_level=6 ili admin_level=7, ali ne postoji nijedan princip projektovanja baze koji nalaže da treba izmišljati rekorde i entitete tamo gde ne postoje.

Kao rezultat uvođenja relacije 13022323 Nominatim upiti daju da se naseljeno mesto Surčin nalazi u Gradu Beogradu, koji je u Gradu Beogradu, što nije tačno. Kakav precizno problem se njome rešava a koji bi inače zahtevao “gimnastiku” sa upitima?

Град Београд им специјалан статус који је на нивоу округа.

Какав резултат се добије ако се извуку само административне границе округа и само административне границе градова и општина?

У једном случају се добије рупа уместо граница Београда?

Do sada smo imali samo admin_level=6 (okrug) za Beograd, što nije ostavljalo nikakvu rupu u upitima po okruzima.

Ne treba nam relacija 13022323 (level 7) i bez nje smo živeli godinama. Uistinu, ako je nema i ako postaviš upit “daj mi teritorije svih gradova u Srbiji” nećeš dobiti Beograd, samo što ne vidim šta će ikom takav specifičan upit. Teritorije gradova obuhvataju neki deo površine Srbije koji ne predstavlja nikakvu logičku celinu.