GPS- Garmin

Witam.
Wszystkich członków SOSM Polska.
Rozmawiałem z kilkoma dystrybutorami Garmina…
Jako Stowarzyszenie jesteśmy łakomym kąskiem i możemy liczyć na spore rabaty szczególnie przy zakupach grupowych.
Niestety jesteśmy zobligowani do nieujawniani na forach kwot rabatów jakie nam przysługują.
Chętnych do zakupu grupowego sprzętu Garmina zapraszam do dyskusji.
Nie wiem jeszcze jak rozwiązać kwestię rozliczenia za towar, bo wysyłka do wszystkich za pobraniem raczej nie przejdzie.
Może wpłaty robić na konto OSM i z tego konta sfinalizować zakup wszystkich urządzeń?
Co o tym myślicie?

Oficjalnie zaczynamy zapisy.

tomianek GARMIN GPSMAP 62s

Piszesz tak, jakbyśmy się palili do tego, aby zdradzać takie rzeczy :stuck_out_tongue:

Tylko taka ścieżka wydaje mi się sensowna.

A stowarzyszenia i jego konta nie obowiązuje jakaś księgowość? Nie musi ona być przypadkiem jawna (przynajmniej dla członków)?

Mnie niespecjalnie podoba się idea wykorzystywania dopiero co poswtałego stowarzyszenia do „prywatnych interesów" („o, jest okazja sobie taniej Garmina kupić") – chyba nie taki jest cel organizacji?

Księgowość obowiązuje, i to pełna. I oczywiście sprawozdanie finansowe.
Ale stowarzyszenie to nie fundacja. Nie musi zajmować się wyłącznie szczytnymi celami pożytku publicznego, wyposażenie własnych członków w GPSy nie jest niczym złym. Jest to zresztą powszechna praktyka, np. członek PTTK może sobie kupić taniej buty w HiMountain. Oczywiście dopóki różnica między ceną sklepową a ceną po rabacie nie pójdzie do podziału między członków zarządu :slight_smile:

Mam na myśli, że chętni deklarują się, potem wpłacają kasę na konto stowarzyszenia, i my kupujemy te urządzenia od Garmina. Nikt nie mówił o kupowaniu garminów ze składek członków.

Stowarzyszenie potrzebuje urzadzen GPS do mapping party, szkolen, pracy z Harcerzami, szkolami srednimi itd. wiec niezaleznie od tego, ze mozna wykorzystac czlonkostwo w Stowarzyszeniu do jakiegos rabatu, potrzeba wyposazenia OSM Polska w urzadzenia GPS które beda na stanie i które beda uzywane w celach statutowych.

Ale w tym wypadku Garminy będą nadzwyczaj mało ekonomicznym rozwiązaniem: jeden GPSMap pożre ze 30 składek, a w zwykłym kartowaniu dróg sprawdza się tak samo, jak byle jaki odbiornik z chipem MTK.

Swieta racja… No chyba ze dostaniemy dotacje czy sponsor pokryje :slight_smile:

Proszę czytać ze zrozumieniem.
Nikt nie mówi o kupowaniu prywatnie Garminów za pieniądze z kasy stowarzyszenia.
Chodzi jedynie o umożliwienie tańszego zakupu urządzeń członkom stowarzyszenia czyli ludziom którzy aktywnie tworzą mapy.

Testowałem wiele urządzeń i w gęstej zabudowie czy w przecinkach leśnych Garmin sprawuje się rewelacyjnie.

Zaczynacie mnie wkurwiać tą gadką, że wystarczy byle GPS z chipem MTK!
Zapominacie o dobrej antenie i możliwości podłączenia anteny zewnętrznej.
Dodatkowo GARMIN GPSMAP 62s posiada wysokościomierz który wcześniej czy później przyda się do odwzorowania ukształtowania terenu.

Jeszcze raz powtarzam że chodzi o zakup urządzeń za własne pieniądze, ale skoro mają powstawać jakiekolwiek wątpliwości, to każdy będzie kupował sobie sam deklarując jedynie przynależność do stowarzyszenia.
Przynajmniej nie będę musiał niczego organizować.
Pozdrawiam Prezes Tomasz Domagalski

Co do jakości sygnału to sam testowałem wiele odbiorników i Garmin sprawuje się rewelacyjnie, nawet w mieście, czy w lesie.
Sam mam rowerowego Edge 705 i jakość śladów jest świetna, dodatkowo jest wysokościomierz barometryczny.

Dlatego do mapowania polecam akurat tę markę.

Ja w to nie wchodzę bo swój odbiornik już mam.

Garmin daje nam możliwość wrzucenia mapy OSM co ułatwia tworzenie śladów.

Chodziło mi o konkretny przypadek, czyli organizację warsztatów. A tam zamiast super-hiper anteny ważniejsze jest, by każdy własnoręcznie coś zmierzył, a nie tylko gapił się na jeden wypasiony odbiornik. Poza tym opanowanie obsługi “sześćdziesiątki” to dla osoby zupełnie zielonej wcale nie taka prosta sprawa, bardziej atechniczni mogą się zniechęcić.

Ja też chcę kupić GARMINa GPSMAP 62sc
Jest z aparatem, więc kolejna pomoc przy zbieraniu danych.

Ja tez chce kupic

Przyznaje sie, ze te sprawy sa mi zupelnie obce, ale poki stowarzyszenie nie ma zarejestrowanej dzialalnosci gospodarczej to z tego co slyszalem wystarczy uproszczona ksiegowowsc.

Tak czy tak, chyba nie ma powodu, zeby nie wykorzystac konta stowarzyszenia do kumulacji oplat za garminy (?). Tomianek: to, ze na forum pojawiaja sie glosy sprzeciwu i watpliwosci jest zupelnie normalne. Po to sa dyskusje na forum, zeby wysluchac wszystkich argumentow i wyjasnic watpliwosci.

Załatwiłem z eazymut.pl że wszyscy którzy tam najpierw zadzwonią i poinformują o przynależności do społeczności OpenStreetMap a następnie zamówią urządzenia, dostaną je z rabatem. O wysokości rabatu będziecie informowani telefonicznie. Zmienia on się codziennie i wpływ na jego wysokość ma kilka czynników, popyt, podaż, kurs euro. Ja byłem zadowolony z wysokości przyznanego mi rabatu.

UWAGA! Zakup na Allegro i innych serwisach aukcyjnych tej firmy nie będzie objęty rabatem!
Porównywałem wiele ofert i u nich wyszło mi najtaniej, a po rabacie to już prawdziwa okazja.

Pozdrawiam

IMO trochę bez sensu - teraz ktokolwiek może sobie do nich zadzwonić i powiedzieć, że jest od nas i dostać rabat?
Dlaczego nie robimy zakupu grupowego?

Możemy zrobić zakup grupowy.
Wtedy wynegocjujemy niższą cenę.
Najlepiej to poczekać aż będziemy mieli fundusze na zakup prostych GPS-ów dla OSM, dołączyć do tego zebrane zamówienia i wysłać zapytanie ofertowe do kilku autoryzowanych sprzedawców takiego sprzętu. Wtedy cena będzie najniższa.
Pozdrawiam

Na litość bogów i innych takich :stuck_out_tongue: … Prezesie, na publicznym forum może warto by było wyrażać się nieco bardziej parlamentarnie… Się nie godzi…

Dzień Dobry,

Sorry za odkop, ale czy ruszyło coś w temacie? Ja słyszałem też coś o nowych rozwiązaniach GPS od hertzsystems :).