GoPro MAX na pozajmicu za snimanje!

Domaća OSM zajednica je kupila jednu GoPro MAX 360 kameru i daćemo je svim dobrim ljudima koji žele da slikaju ulične slike za OpenStreetMap projekat!

Po ugledu na belgijski model koji sad ima već 3 ove kamerice, odlučili smo da kupimo jednu 360° kameru koja može da nam posluži da unapredimo OSM kartu.

Pridružite nam se i pomozite da uslikamo Srbiju!

Kako ovo funkcioniše?

Svako od vas koji ovo čitate može da uzme kameru, slika šta želi, i vrati kameru. Možete da je zadržite koliko želite, zavisno koliko planirate da slikate. Od nas ćete dobiti svu pomoć, donošenje kamere gde treba, celokupnu opremu, objašnjenja i savete, a vaše je samo da odete i slikate:) Imamo nalepnice za kacige, dodatke, dodatne SD kartice i baterije i možemo da upload-ujemo slike naknadno sa našeg naloga ili sa vašeg, nije bitno. Trenutno ih stavljamo na Mapillary platformu, ali ideja je da stavimo urađene slike na sve platforme koje se pojave u budućnosti, jer ne želimo da se vezujemo za Mapillary.

Primeri

Ako želite da vidite kako to izgleda u praksi i koji je kvalitet snimaka, možete da posetite ovaj link – tu je karta centrirana na Beograd i filtrirane su samo 360° slike (to su naše slike). Za sada smo uslikali oko 80km i to su sve bici staze i parkovi po Beogradu! Evo ga i primer jedne slike sa Novog Beograda.

Kamera je bila i na pozajmici grupi „Ulice Za Bicikliste” gde je uradila 360° snimak „Kritične Mase”!

Par screenshot-ova sa Mapillary-ja, ako ne želite da ga posetite:


Brankov most


25. maj


Zemunski kej


Šetalište Lazaro Kardenasa u 44. bloku

Često postavljana pitanja

Da probamo da odgovorimo i na neka pitanja koja često dobijamo:

  • Zašto besplatno dajete kameru?

Zato što verujemo da izlaženje na teren i svako snimanje ulica direktno sa terena može nemerljivo da pomogne kvalitetu OSM karte! Ovim se ostavlja i jedan svojevrstan arhiv kakvo je neka ulica/naselje izgledala u jednom trenutku u vremenu.

  • Gde mogu da stavim kameru

Ova kamera je najbolja za montažu na kacigu i vožnju biciklom. Takođe može da se slika iz hoda, dok se šeta, sa nekim dugačkim štapom. Nismo je nikad probali sa autom, ali trebalo bi da može i to – možda želite da isprobate?

  • Gde najviše treba da se slika!?

Gde god je Vama zgodno i gde želite da snimate! Beogradske bici staze su za sad dobro pokrivene, kao i par naselja po južnom Banatu – sve ostalo nam fali. Pošto već imamo slike ulica po većim mestima (koje nisu 360°, ali postoje), to je nešto što nam nije bitno. Bitnije su lokacije gde kola ne mogu da idu, a koje mogu da se snime biciklom – parkovi, EuroVelo rute, nasipi, šetališta ispred zgrada, planinarske staze i bogaze i sl.

P.S. Tekst preuzet odavde, a ceo prenesen i ovde, čisto da može da se citira i diskutuje i ovde!

Lepo od tebe što si tako darežljiv ali da li si ti to dobro promislio? Preskupa je to igračka.

Da zanemarimo mogućnost da ti to neko uzme i nestane, ali šta ako se kamera ošteti, pokvari, izgubi?

Iz mog ugla, ja bih tu kameru uzeo samo ako već imam uštekane pare da ti dam ako se kameri bilo šta desi.

Meni je realnija varijanta da ja tebe lepo pozovem u goste pa da onda zajedno provozamo bicikle ili autom obiđemo mesta koja valja snimiti.