Gokartor och osm?

Hej. Jag stötte på den här: kartor.gokartor.se/
Snygga kartor! Men jag är ytterst säker på att det är OSM i botten, i alla fall i mina trakter. Jag ser dock ingen referens till OSM; så det är kanske inte i linje med OSMs licens-regler?

Ser klockrent OSM:igt ut även i mina trakter (Kungsängen), och jag hittar inte heller några OSM-referenser.

Väldigt trevlig karta, men jag ser inte minsta spår av OSM i kartan.
Det är i första hand en orienteringskarta. Det finns höjdkurvor och branter, det finns knappast i OSM. Källan till vägar och stigar vet jag inte, men verkar inte vara OSM på de ställen jag kollat. Tomtmark, och övrig mark som inte får beträdas i orientering, markeras med grönt. Detta går inte enkelt att härleda från OSM.
Jag har inte hunnit titta igenom all dokumentation, men ursprunget verkar vara finländska orientering skretsar.

Hus och natur verkar helt/delvis ha en annan källa. Kanske laserdata?
Stigar och murar vet jag är OSM med 100% då unika saker jag lagt in finns med. Men inte liknande saker jag inte lagt in.

Dock verkar det inte vara sprillans ny data från OSM.

Uppenbart kommer en del data från andra källor, men en del känner jag igen som sådant jag själv redigerat eller är väl bekant med.

Saker jag noterade var

Stigar och GC-vägar är garanterat OSM, ser tydligt sånt jag har ritat in. Även parkeringsytor och en del mindre vägar kan nog vara från OSM. Huvudvägnätet och byggnader, m.m. verkar däremot komma från någon annanstans.

Jag kan kontakta dem och påpeka att de saknas att nämna OSM.

2 Likes

Vad jag kan se så är stigar från både OpenStreetMap (dock från något år sedan för nyare grejer jag ritade in för ett år sen är inte med) och Lantmäteriets topografiska karta.

Här är till exempel samma stig med två gånger (en från LM och en från gammal OSM-data)

“Open Streetmap” står nu med på listan av källor under rubriken Hur kartan är framställdsidan om karttjänsten, dock inte ännu en godkänd hänvisning direkt på kartan.