Garmin OSM kaarten

Just bought a Garmin GPSmap 66st with preinstalled OSM topo map Europe. It’s €50 more expensive than the version without Topo map. Does this money go to the OSM foundation? I feel like I’m paying for “my own” maps.
Hell, they even sell the OSM map for €49,99 https://buy.garmin.com/nl-NL/NL/p/586905/pn/010-D1566-00

Edit: typo

You have paid for corporate greed.

I really wonder what companies are involved and where the rumours originate.

Thanks. It doesn’t look to worrysome to me, although I definitely don’t like the idea of a Code of Conduct where some were talking about as defence against any sort of wrongdoing.

That’s something I just noticed some days ago. I’m not really sure what Garmin is doing here. Why is the 66st with topo more expensive than the version without. I thought you aren’t allowed to sell OSM maps in any form.

[EDIT] Thanks for the clear explanation in the PM Allroads, so it’s allowed :). Never mind Garmin.

Still a question to me. To sensitive to write here?

You are allowed to sell OSM maps, as long as you comply with the license agreements.

This one you mean?:
“Can I charge for distributing OSM data or data derived from OSM data?
Yes. You can charge any amount of money you want for any service or data you provide. However, since the data (or service) that is derived from OSM data must be licensed as above, other people may then redistribute this without payment.”

Does this mean i can share any OSM based map from Garmin with anyone I like?

Dit is de samenvatting van de licentie die van toepassing is op producten die op OSM-data voortbouwen (derivative database)
https://opendatacommons.org/licenses/odbl/summary/index.html

Het verspreiden van de afgeleide OSM-kaart zou door de verkoper van de derivitave databse technisch en juridisch mogelijk moeten worden gemaakt, linksom (in de oorspronkelijke versie die je hebt gekocht) of rechtsom (door een alternatieve versie zonder technische en juridische blokkades te vestrekken)

In de volledige licentie blijkt het iets complexer te liggen:

https://www.opendatacommons.org/licenses/odbl/1.0/

Het lijkt erop dat de verkoper zo’n versie zonder blokkades niet zelf aan iedereen hoeft te verstrekken, maar aan de ontvangers van de eerste afgeleide (jij als koper dus, zie 4.6). Een alternatief is het verstrekken van een “alteration file”, waarmee je zelf vanuit de OSM data de afgeleide kan reconstrueren (4.6b)

De twee smaken van vrijgave (geen blokkade op het verkochte danwel parallele distributie van versie zonder blokkade) staat in 4.7

Als ik kijk naar wat de Garmin site, dan is mijn beeld dat er bij de verkochte OSM-topokaaren sprake is van de eerste optie: verkoop zonder blokkade :

https://buy.garmin.com/nl-NL/NL/p/586905

Normaal gesproken zijn kaarten die worden geleverd bij Garmin-producten gebonden aan de onderstaande "EULA"die verschillende beperkignen oplegt met betrekking tot het gebruik en verspreiden van de data, maar die zijn hier dus buiten werking getzet en vervangen door de OSM-licentie

http://static.garmin.com/pumac/Software_Map_Download_EN.htm

Deze beperkingen gelden dus niet op de topo-kaart zoals aangeboden op de website.
Ben benieuwd of er ook bij de GPS met ingebakken kaart wordt verwezen naar de ODBl-licentie (in opstartscherm of in handleiding)

Verder is ook de vraag of je het betreffende kaartbestand inderdaad los kan copieren en of het niet is beveiligd met een code die alleen werkt de gps met jouw serienummer.

Als we het hebben over de TopoActive Europe v4 welke door Garmin aangeboden wordt en gebaseerd is op (de data van) openstreetmap zie ik waarschijnlijk wel een verwijzing naar de ODBl-licentie (is dat de Open DataBase Licentie neem ik aan)
Info opgenomen in betreffende kaartmateriaal (en ook te zien in Basecamp en op Gps):

© GARMIN LTD. AND ITS SUBSIDIARIES 2017
© OpenStreetMap contributors 2017
© licensed under the Open Database License 2017
© (www.openstreetmap.org/copyright)  2017

De Topokaart is niet gelocked maar komt wel met een unl en gma bestand op je gps. Desondanks is de kaart zonder meer op een andere gps te gebruiken in tegenstelling tot de “echte” Garminkaarten volgens mij. Maar dat moet nog even uitgeprobeerd worden…

Garmin gebruikt voor de TopoActive wel de data uit openstreetmap, maar geeft de kaart wel haar eigen invulling via de typfile (layout a la Topo Pro kaarten van Garmin), maar ook door de toevoeging van(commerciële) poi’s en dem-data (hoogtegegevens).
Actueel is dus v4, de data is echter van 02.02.2017. Dus voor actualiteit kun je beter OpenFietsMap gebruiken (wel afhankelijk van je activiteit).

Moderator? Kan de Garmindiscussie ook onder een apart kopje? Gaat niet meer over oorspronkelijke onderwerp maar is wel interessant

@Hadena, goed voorstel, bij deze afgesplitst

Garmin heeft het geheel dus vrijgegeven onder de ODbL (Open Database License), waarmee het vrij te verspreiden is:

https://www.openstreetmap.org/copyright

https://opendatacommons.org/licenses/odbl/summary/index.html

of in de volledige versie:
https://www.opendatacommons.org/licenses/odbl/1.0/

Garmin heeft met vrijgave van de TopoActive onder ODbL ook eventuele daarin opgenomen data uit andere bronnen vrijgegeven.

Ook al zou er oorspronkelijk een andere licentie op die data hebben gezeten, dan nog is een dergelijke vrijgave verplicht als die data in de uiteindelijke database verweven is met OSM-data (zie "Share alike in artikel 4.4 /4.5 van de ODbL). De precieze grens van die verplichting kan nog wel voer voor discussie zijn in bepaalde gevallen, maar dat is hier niet aan de orde, aangezien Garmin zelf al heeft aangegeven dat de TopoActive onder de ODbL is vrijgegeven.

** Samengevat:**
Mappers (die nog geen TopoActive hebben) kunnen niet van Garmin eisen dat zij de Topo Active gratis beschikbaar stellen.

Mensen die een TopoActive in hun bezit hebben, zijn wel vrij om die bestanden te delen met andere gebruikers.
Zo zou je het bestand naar een we-transfer achige site kunnen uploaden en de link publiceren.

Als iemand dat wil doen en er toch nog wat onzeker over is, dan wil ik er best een mailtje aan Garmin aan wagen.
Maar zelf zou ik het ook zonder dubbele bevestiging doen als er inderdaad staat “licensed under the Open Database License”

Even de TopoActive zoals deze meekwam met een Etrex touch25 op een Oregon 600 en gpsmap 66s gezet. Op de Etrex komt dus een unlock-besand en een gma-bestand mee met de kaart. De O600 en 66s laten zonder die bestanden de TopoActive gewoon zien ondanks dat de kaart “signed” is en dan normaliter het gma-bestand voor het betreffende toestel er bij moet zitten op je toestel.

Voordat iedereen lyrisch wordt van deze kaart en er een uitwisseling gaat plaatsvinden nog het volgende:

  • huidige verse van de TopoActive Europe is v4 en de osm data is van 20.02.2017
  • Eén van de dingen die niet goed werkt op de TopoActive is het zoeken op adressen al worden straatnamen wel getoond. Met v4 is er wel een verbetering met name Nl en Dld, maar toch. Je zou een ander kaartproduct er bij moeten zetten op je gps (zoals bijvoorbeeld een Topo Pro kaart, City Navigator wegenkaart, Openfietsmap, Freizeitkarte o.i.d.) om goed/beter op adresnivo te kunnen zoeken.
  • de TopoActive bevat wel een digitaal hoogtemodel (DEM), maar geen hoogtelijnen die zichtbaar zijn op de kaart.
  • geen weergave van gebouwen (kan ook als voordeel worden gezien)
  • geen fietsknooppunten.

Het is niet voor niks dat Onroute een uitbreiding op de markt brengt om de gemiste delen (zoeken, fietsknooppunten en hoogtelijnen) op te lossen.
Voor mij ook de reden om gewoon een gpsmap 66s aan te schaffen en kaarten vanuit openstreetmap te gebruiken.

… en voorzover ik heb kunnen nagaan mbt de Topoactive V4 is de data nog ouder… van najaar 2016. Wat wel goed werkt is auto navigatie. instelling auto/ minimale tijd. Dat is eigenlijk het enige waar ik die kaart voor gebruik. De Generic routable loopt namelijk nog wel eens vast (shut down) op rotondes. Daar heeft de V4 geen last van. Tijd dus voor een update.
De laatste update ging overigens faliekant mis door een BUG in het updateprogramma GE in combinatie met de softwareversie toen. . Je kreeg maar één deel. Oost overschreef west of andersom. Zaak dus om de oude kaarten eerst te backuppen mocht er nog een update komen.

De ouderdom van de data baseer ik op de datum in de aanmaakdatum van een kaartdeel:

GMP: date 02.02.2017 15:03:00

Maar je zou zomaar gelijk kennen hebben dat het (nog) ouder is… (osm-data binnenhalen, bewerken, data toevoegen etc… en dan pas kaartdeel aanmaken)

GarminExpress (GE 6.9.1.0) doet het nu wel goed, er was eerder inderdaad een probleem dat alleen East op je toestel kwam.

Ik heb getwijfeld aan de 66s of st. Doorslaggevend was het gemak van de updates via Garmin Expres en leverbaarheid. De st was leverbaar en de s niet :sunglasses: