Fietskaart Nederland

Ik ben nieuw in OSM land en wil graag meewerken aan de fietskaart Nederland en de kaart Nederland, de laatste met name in en om mijn eigen gemeente Venhuizen.
Vraag 1: hoe download ik een te bewerken deel uit de fietskaart in JOSM ? (m.a.w. wat is de html die ik daarvoor moet specificeren)
vraag 2: hoe maak ik in JOSM een gebied dat ik vervolgens een eigenschap meegeef, b.v. een weiland ?
vraag 3: in de kaart Nederland is mijn gemeente Drechterland (Venhuizen, hoogkarspel e.o.) in hoofdzaak gebaseerd op AND gegevens die in JOSM niet gedetaileerd zichtbaar zijn, en die niet correct of niet bijgewerkt zijn. Kan ik die overschrijven mijn mijn eigen verbeterde waarnemingen ? Zo jaa, hoe raak ik de AND gegevens voor zo een deelstukje kwijt, nu kennenlijk het AND source gegevens bevat die wel op de kaart en niet in JOSM zichtbaar zijn.
Vraag 4: als ik met meerder layers werk, kunnen die gemergd worden, zo niet welk resultaat heeft dan prioriteit ?

Menno Arbouw, Venhuizen (eTrex Legend HCx met veel geheugen)

Hierbij wat suggesties:

  1. a: als je een gpx track hebt kun je in JOSM die openen en dan via download (links boven) het desbetreffende deel downloaden
  2. b: als je alleen het gebied hebt op bv Mapnik: klik permalink, kopier de link, ga naar download en paste de permalink in het doenload scherm (links boven, groene peil naar beneden)
  3. maak de vorm in JOSM (zorg ervoor dat je een gesloten vorm hebt). geef dat de key landuse=farm (voor andere types van landuse: http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Map_Features#Landuse
  4. hier ben je terecht terughoudend. Download in JOSM het gebied wat je wilt aanpassen. Met select (handje naar boven) selecteer je de desbetreffende weg. Met het "stokje"kun je punten bij plaatsen. Met de “hoge hoed” kun je selecties wegmaken (voorzichtig het gaat altijd vlugger dan je denkt en er is geen herstel (voor zover ik weet (behalve dat je alles opnieuw download en weer opnieuw begint. Om wegen te splitsen of te combineren, ga naar Tools en kies wat je nodig hebt.
  5. In JOSM wordt alleen de OSM laag ge-upload. dat is steeds het laatste stapje. Als je klaar bent kun je met de groene peil naar boven (tweede van links) de OSM database updaten.
    Op de Mapnik kaart worden de gegevens dinsdag nacht gerendered, OSMArender op verzoek (zie http://www.informationfreeway.org/) andere zoals cycle maps hebben allemaal hun eigen frequentie.

Succes en je zult zeker meer vragen tegenkomen, post ze hier: er zijn andere zeer ervaren bezoekers. Kijk ook op het (engelstalige) Q&A forum en als je duits OK is, kun je ook op de duitstalige forum kijken.

het updaten van data op de fietskaart heeft momenteel wat probleempjes (moet manueel gebeuren)
kijk voor het moment op http://tile.openstreetmap.nl om je wijzigen te zien

succes met mappen, en met vragen kun je trouwens ook terecht op irc (#osm-nl op irc.oftc.net) daar zitten nog meer mensen die willen helpen