Fietsers afstappen / OFM

Doet de OFM iets met de tag bicycle=dismount of met de tag-combinatie highway=steps/ramp:bicycle=yes ?

Dit in verband met voetbruggen over de snelweg die zo ontworpen zijn dat je er makkelijk met de fiets aan de hand over kunt, zoals:

http://www.openstreetmap.org/?lat=52.061729&lon=5.194037&zoom=18&layers=M

http://www.openstreetmap.org/?lat=51.965108&lon=5.09001&zoom=18&layers=M

Zelf gebruik ik het bij trappen met een gootje voor fietsers. http://www.openstreetmap.org/?lat=51.824575&lon=4.742206&zoom=18&layers=M
Hier loopt zelfs een fietsroute over de trap.

of bij een roltrap zoals bij de Kiltunnel. http://www.openstreetmap.org/?lat=51.77284&lon=4.624738&zoom=18&layers=M

Mapsource of de gps pakt naar gelang de instellingen wel of niet de trap. Het gaat niet altijd van harte. Een fietsroute erover heeft ook invloed.
Naast de trap verschijnt keurig een symbool van een fietser met de fiets aan de hand.

Basecamp + nieuwe generatie gps pakken zowiezo elke trap, behalve bij de instelling carpoolstroken vermijden.

Zo wordt dat gerenderd:

Routeren lukt niet met de fiets in Mapsource omdat er een heel klein stukje voetpad aan de noordzijde nog niet met bicycle=yes is getagd, er staat bicycle = dismount maar dat staat ook al op de trap: http://www.openstreetmap.org/browse/way/44471076

Het tweede voorbeeld (Bolgerijnse Kade) routeert wel goed (mits onverhard vermijden niet staat ingeschakeld).

Bicycle=dismount op een highway=footway betekent gewoon afstappen en lopen dus wordt dat gewoon niet anders behandeld als gewone voetpaden.

Basecamp is een ander verhaal, daar loopt de routering niet goed omdat Garmin dat drastisch heeft veranderd (tenzij je allerlei vermijden opties gebruikt zoals carpool of residential wegen).

@ligfietser:

Het plaatje herkende ik direct, nog voordat ik de link gevolgd had.

Nu zie ik dat op het gedeelte boven de A12 en aan de zuidzijde op de trap staat horse=yes ???

Ik heb dat maar verwijderd. In al die jaren dat ik er dagelijks onderdoor rij, heb ik veel gezien, maar paarden ???

groen_duiven

Deze ligt ook op een fietsroute: http://www.openstreetmap.org/?lat=53.376592&lon=6.281765&zoom=18

Maar wat is nu beter: dismount of ramp:bicycle ?

Ik heb nu eens wat beter gekeken wat er precies in de routing scripts gebeurt van de OFM:

Bij highway=steps wordt op de OFM toegevoegd: foot=yes en access=no (access=yes tags die er evt al stonden worden gewist). Dit betekent dat de trap alleen routeerbaar is als voetganger.

Bij highway=steps & ramp:bicycle=yes wordt daar nog aan toegevoegd: bicycle=yes. Dit houdt in dat de trap ook als fietser routeerbaar is.

Indien er ook nog eens bicycle=dismount staat kan bicycle=yes niet worden toegevoegd, immers er staat al een tag met bicycle=dismount maw de trap is dan alleen routeerbaar als voetganger.

Dus in geval 1 bij Bunnik werkt de routering niet als fietser omdat er op de trap bicycle=dismount staat. Wat die paarden op de trap moeten heb ik niet verzonnen :wink:

Indien het een fietsroute betreft, liever géén bicycle=dismount want dit wordt door de OFM (en andere routers) geïnterpreteerd als bicycle=no, waardoor de routering (als fietser) vastloopt op de trap.

dan had ik het gelukkig al goed … weliswaar met de redenatie dat er nergens staat dat je af moet stappen en stoere mtb’ers wel eens naar beneden stuiteren :wink:

@ligfietser: Jes schrijft hierboven “Dus in geval 1 bij Bunnik werkt de routering niet als fietser omdat er op de trap bicycle=dismount staat.”

Moet dit dan op beide trappen niet verwijderd worden, want je kan met de fiets de trap op/af middels fietsgoot aan de zijkant ?

Zie dat ik hier ook in Duiven hele stukken zou moeten omrijden, heb daarom ramp:bicycle=yes toegevoegd aan tunneltje onder spoorlijn bij Horsterpark.

groen_duiven

Als je kan fietsen, en je kan traplopen, dan kan je toch ook wel met een fiets aan de hand een trap op lopen.
Ook als er geen fiets gootje is.
Wordt het hier niet een beetje onnodig ingewikkeld gemaakt?

Ik wil niet dat je als fietser iedere trap wordt opgestuurd. Als je een klein stukje moet omfietsen, bv een hellingbaan bij een steile brug, dan zal je de weg moeten pakken en niet een steile trap. Trappen zonder ramp zal de OFM nooit mogen nemen als fietser.
Trappen met ramp alleen als er in de verre omtrek geen alternatief is, bv voor doorgaande fietsroutes. Gebruik in dat geval dus de ramp: bicycle tag icm bicycle= yes en in alle andere gevalllen bicycle= dismount of no

Klinkt logisch allemaal. Je tagged eerst wat er is, nl. een trap en een gootje. Dat je dan moet afstappen als fietser, is vervolgens automatisch te bedenken en hoeft dus ook niet expliciet te worden getagged.

Bij het smalle tunneltje tussen Den Bommel en Ooltgensplaat staat bicycle=dismount. De tunnel routeert zonder problemen voor fietsers in mapsource (onverharde wegenvermijden-optie aan) . Er loopt ook een fietsroute doorheen.

http://www.openstreetmap.org/?lat=51.7011&lon=4.32692&zoom=17&layers=M

De trap met route onderaan de Sliedrechtse kant van de spoorbrug (met route) routeert in mapsource niet met de optie overharde wegen vermijden. Met de optie onverharde wegen vermijden maak je dan een klein omweggetje.
http://www.openstreetmap.org/?lat=51.824557&lon=4.74249&zoom=18&layers=M

De trap (zonder route) routeert in mapsource zonder vermijdopties en niet met vermijd-optie onverharde wegen vermijden.
http://www.openstreetmap.org/?lat=51.451003&lon=3.939152&zoom=18&layers=M

conclusie: Bij een trap heb je naar gelang de instellingen soms problemen. Bij een tunneltje met route nooit.
Wat een tunnel zonder cycleroute doet weet ik niet.

En Gollem…Eigenlijk vind ik het wel makkelijk dat ik niet naar trappen bij bruggen word geleid met een fiets met volle bepakking bij de instelling “onverharde wegen vermijden” en carpoolstrookvermijden bij de etrex 30 .
De Zwijndrechtsebrug trappen nu ook maar op bicycle=dismount gezet.

Bij Krimpen aan de IJssel kwam ik laatst “verkeerd” uit bij een trap met gootje en moest weer helemaal terug. Kom daar echt niet naar boven. Maar dat ligt meer aan mij dan aan de routering :slight_smile:
http://www.openstreetmap.org/?lat=51.916517&lon=4.58064&zoom=18&layers=M

Ik zou bicycle=dismount hier maar weghalen. Dat die toch nog routeert komt door de fietsroute denk ik, of een bug in mijn script want feitelijk zeg je dat het een voetpad is waar je op OSM dat je hier niet mag fietsen (terwijl je ook zegt dat het een fietsroute is). Vergelijk het ook met pedestrian zones in een binnenstad, waar je niet mag fietsen, maar wel lopend met de fiets aan de hand.

Hier klopt de routering dus wel. Alleen voetgangers zouden eroverheen gerouteerd moeten worden en fietsers moeten omrijden.
Dat icoontje met fietsers afstappen geeft aan dat degene die dat wil ook de trap kan nemen met de fiets aan de hand. Er zou dan een fietsgoot moeten zijn, want anders moet je de fiets op de nek nemen :wink:

Ah, deze trap http://www.openstreetmap.org/browse/way/180313703 zou helemaal niet mogen routeren als fietser!
Ergens klopt er dus iets niet in mijn routeringsscripts. :frowning:

Bij dat tunneltje is wat anders aan de hand. Het ligt niet aan de tunnel maar eerder aan de combinatie fietsroute, highway=path, surface=paved, en bicycle=dismount.

Ik ga dit herzien en zal overal waar bicycle=dismount staat dit consequent moeten vertalen naar bicycle=no zodat iedereen weet waar die aan toe is.

Of vinden jullie liever dat hier moet staan bicycle=yes (die wegen worden dan alleen vermeden met onverhard vermijden aan?)

De Maastunnel. belangrijke route geeft geen problemen met bicycle = dismount , want de trap staat ook nog als tag tunnel, naast steps en escalator. Ook met onverharde wegen vermijden neemt mapsource met de gemak de Maastunnel. Routering hier dus geen probleem.

Aan de zuidzijde (roltrap) had iemand m’n tag bicycle = dismount weggehaald. (staat er nu weer. De Noordzijde heeft 'm nog.
http://www.openstreetmap.org/?lat=51.902676&lon=4.468875&zoom=18&layers=M

Bij Krimpen ad IJssel (stormvloedkering) overweeg ik toch ook om bicycle dismount te “taggen”. Daar kun je ook met een lusje de brug bereiken.

Nee… zie dat er al ramp: bicycle=yes staat. laat het wel zo.

Ik vind het lastig hoor, die Maastunnel wordt straks vermeden als fietser als ik consequent moet zijn.
Deze tags
bicycle = dismount → wordt no
foot = yes
highway = steps

http://www.openstreetmap.org/browse/way/144529552

bicycle=dismount yes of no? Normale trappen zonder bicycle tag worden sowieso omgezet naar bicycle=no

@Ligfietser,

Ik zou het dus zo laten zoals het is. Dat de Maastunnel (door fietsroute?) normaal routeert is meegenomen.Ja het is een fietsroute, waar je zo’n 50 m niet mag fietsen.
Het tunneltje bij Ooltgensplaat is dus heel wonderlijk een wandeltunnel in een fietsroute. Er staat een levensgroot bord dat je moet afstappen. … net als bij Sliedrecht. Daar fiets ik wel omhoog door het gootje, maar naar beneden heb ik geen lef meer voor. :rage: Vroeger wel, maar dat ging dan ook wel eens verkeerd.

Ik denk dan dat ik dat soort wegen/trappen dan toch beter als “onverharde obstakels” ga behandelen. Als je onverhard vermijden aan hebt, gaat de route een omweg maken, en anders niet en gaat die er gewoon overheen (fietsroute of geen fietsroute, de OFM beschouwt het gewoon als een stukje onverharde weg).

… en wat zal er dan gebeuren als ik de “onverharde” roltrappen in de Maastunnel en Benelux op bicycle=allowed of dismount laat staan? Een alternatieve route is er immers niet en je zal als onbekende fietser toevallig “onverhard vermijden” hebben aanstaan? Je wordt dan vanuit Rhoon helemaal naar de stadsbruggen gestuurd om in Vlaardingen te komen. Voordat je het weet ben je uit de route.
De benelux staat trouwens nog als highway= steps en bicycle=allowed

Een truuk zou dan nog kunnen zijn surface=paved, maar dan zijn we aan het taggen voor de renderer. :slight_smile:
Er zijn nogal wat tunnels met alleen een lift of roltrap mogelijkheid.