Eurovelo putokazi

Da, imaju tu i neki izveštaj: https://pro.eurovelo.com/download/document/EuroVelo-2024-Route-development-final.pdf na kome ispada da se Srbija najviše popravila. Moje mišljenje je da se samo birokratski popravila (bolji podaci su došli), a da je generalno već među boljim državama. Po meni, ovo više govori o birokratiji tu gore gde se slivaju informacije, nego o kvalitetu eurovela u Srbiji.

Da javim i ovde - kontaktirao nas je (mene i Vanju) Nemanja iz Danube Competence Centra (oni su naš nacionalni reprezent za EuroVelo, ako sam razumeo). Da se javno izvinim što sam rekao ovde

jer to nije bilo do DCC-a da da (ja tako razumem), a i sada su geometrije dostupne kao otvoreni podaci. Ranije su mogle da se skinu, ali nismo smeli da ih koristimo, ali evo sad uz promenu licence se mogu i koristiti i za OSM (ono što nam je trebalo)!

Takođe sam pitao Nemanju i za lokacije i slike putokaza, ali Nemanja kaže da su to radile neke druge firme za signalizaciju i da tih dokumenata ili nema, ili je teško do njih doći, ili će biti teško i dobiti dalje dozvolu.

Za putanju do Taraša, nadam se da se neće Nemanja ljutiti da ga citiram:

Novi Bečej - Taraš: Glavna trasa ide uglavnom uz reku, pretpostavljam nasipom do Elemira. Tu se spaja sa “zelenom” alternativom (asfalt) koja prolazi kroz Kumane i Melence. EuroVelo rute ne idu nužno jasno vidljivim putem, moguće je i da podloga bude makadam, zemlja i slično.

Svakako ću da ga pitam da se uključi i on ovde, da ne izigravam ja sekretaricu :slight_smile:

Синоћ сам био у Београду, било је лепо време па сам мало пешачио и успут фоткао путоказе.

Види се да постоји мање одступање од тренутне путање, то нисам хтео да мењам пошто нисам баш вешт око тога. Ово за путоказе ми није био проблем.

2 Likes

Sređen EV6/11 kroz Beograd. Ovaj izlaz na pančevački most mi je malo čudan i opasan (ali tako je kako je, ovaj prethodni mi je bio manje opasan). I dalje nisam zadovoljan da li prolazi kroz Dečansku ili Terazije, ali moramo da ostavimo nešto i za neku drugu šetnju:)

2 Likes

Пре неки дан сам возио кроз Београд и док сам чекао на семафору случајно сам видео таблу (локација: Дом омладине). Морао сам да фоткам. :smiley: Нисам ухватио остале, али по овом знаку знамо да рута иде кроз Дечанску.

Фоткао сам и путоказе у Крњачи код Панчевачког моста, ту је било мањих одступања. Оно што је новина је нова алтернативна рута која усмерава бициклисте ка Панчевачком путу (заобилази се насип). Та алтернативна рута се касније рачва на два дела - један иде старим путем ка Панчеву (центар Панчева), а други иде новим путем ка Панчеву (заобилази се део главне руте и наставља се ка Старчеву).

Те путоказе нисам додао у главну руту, али сам их додао на мапу.

3 Likes

Dodao sam 4 nova znaka u Melencima i Novom Bečeju. Još bitnije je što sam naišao na mapu sa svim znakovima na alternativnom potezu, i mapu koja kaže da nepostojeći prolaz od Novog Bečeja do Elemira zapravo postoji, sa sve geometrijom: File:Eurovelo 11 alternative scheme in Novi Becej - map information.jpg — Wikimedia Commons

Ko hoće da slika po tom kraju, lepo su navedeni putokazi na alternativnom pravcu! Vidi se i na mapi da smo imali grešku (alternativna ruta ide kroz Elemir, a ne direktno u Zrenjanin).

Uradio sam i slike 2 znaka u centru BG-a.

1 Like

Baš juče razmišljam kako je stiglo proleće i kako bi bilo lepo napraviti to terensko snimanje o kojem smo pričali, no preduhitrio si me. Svakako ne postižem, kad dođe vikend ne znam kud bih pre. :slightly_smiling_face:

1 Like

Evo šta sam radio ovih dana sa eurovelom:

• Našao sam sve znakove koji su tu na ruti, ali nisu bili u Eurovelo relacijama (overpass query), pa sam ih dodao u relacije. Sad na početnom overpass upitu ima mnogo više znakove ispod Kovina i uglavnom nemaju slike
  • Naleteo sam na ganc novi znak na Novom Beogradu. Ne znam da li se to obnavljaju znaci ili samo je ovo bio usamljeni slučaj, cimaću DCC
  • Ispravio sam da EV6 i 13 idu Kladovo-Milutinovac direktno, a ne prateći Dunav i preko Rtkova-Korbova
  • Zatonje-Ram sam stavio da obe EV idu preko nove biciklističke staze
  • EV6 i 11 sam stavio da idu levom stranom Brankovog mosta (tamo gde je lift). Iako mi se druga strana čini lakšom za vožnju, mislim da je ovako bolje

Da li ste za to da penzionišemo DBR (Dunavsku biciklističku rutu) - deluje da je to ista stvar kao i Eurovelo 6, i sad su samo duplirane? Nju bih izbrisao, a nаš deo EV6 bih ubacio u parent relaciju. Ima li neko nešto protiv?

1 Like

Izbrisana DBR i zamenjena EV6: Changeset: 166392355 | OpenStreetMap

2 Likes

Uneo sam putokaz u Novom Sadu na Dunavu.
Molim za proveru da li je sve pravilno uneto, da znam za buduće dopune.
*Fotku mogu uvek da dodam u boljoj rezoluciji.

Hvala unapred.

1 Like

Хвала, @FiveWho!

Доста добро урађено, само бих те замолио за две ствари:

1. Ако ти је успут, фотографиши изблиза сам путоказ, да се види све што пише на њему.
  2. Упиши број путоказа, тј. “идент. раскрснице” у OSM под “ref”, а “name” остави празно - у складу са упутством: Serbia/Projekti/EuroVelo putokazi - OpenStreetMap Wiki

Трећа ствар је додавање у релацију, али ја бих то препустио искуснијим члановима заједнице (кахм… @Branko_Kokanovic).

Видим да је и мапа која се види на твојој слици већ означена на OSM. Ако имаш крупнији план те мапе, можеш и њу ставити на Вики Оставу и увезати је у OSM.

Поздрав,

Марко

1 Like

Ja bih ovde uneo dva odvojena node-a - jedan za mapu, drugi za ovaj fingerpost znak. Nešto slično imamo u Zemunu, gde imamo poseban node za mapu, i drugi, poseban za fingerpost. Slažem se sa Markom za ovaj “ref”, a i ako imamo slikano bliže - možemo onda da unesemo inscription tag. Sve ostalo je super, lako ću ga dodam u relaciju kasnije

1 Like

Uneo sam podatke prema vašim sugestijama, podešena i relacija.
Potrudiću se da bude još novosadskih. ;)

1 Like

Dodao sam dva putokaza EuroVelo 13 iz centa Kikinde, na koje sam naleteo.
Na ovom putokazu Node: ‪430‬ (‪13159271624‬) | OpenStreetMap se javlja i mapa i ruta "Tour de Banat” sa oznakom 1682, ali nema relacije za tu rutu.
Dodao sam i još jedan poseban čvor za taj putokaz: Node: ‪1682‬ (‪13159314861‬) | OpenStreetMap.
To sve izgleda ovako: File:Cycling_guidepost_Serbia_Eurovelo_13_-_ref_430_and_Tour_de_Banat_map.jpg.

Putokaz ref:420, koji je 100m dalje sam napravio kao dva čvora, jer su i dve wikimedia fotke iz dva pravca.
Node: ‪420‬ (‪13159259731‬) | OpenStreetMap , Node: ‪420‬ (‪13159259732‬) | OpenStreetMap .

Da li ste naleteli na ovaj putopis za EV6?
Ciklonaut - Dunavska biciklistička ruta (EuroVelo 6, Donauradweg)
U svakoj deonici postoji po mapa sa oznakama tabli.
Pitanje je koliko je trenutno validno, ali svakako dobra podloga za istraživanje.

1 Like

Malo vesti:

• vidim da je @FiveWho okačio neke slike iz Subotice (ne hvališ se:D), tako da imamo sad pokriveno i to (ne verujem da je sve, ima tu verovatno još)
  • prtimetio sam da na linku na prvom postu (overpass) nema tog parčeta kroz Suboticu, pa sam ga dodao - evo i ovde overpass query
  • proširio sam EV13 od Kikinde do rumunske granice
2 Likes

Извини, заборавих да пошаљем ово док је још било актуелно, а сад се више не сећам на шта се тачно односи :sweat_smile::

Бранко и ја смо вишеструке путоказе до сад означавали једним елементом.

1 Like

Potrebna nam je nova relacija za “EV6 - Alternativna ruta” koja prolazi npr. od Omoljice, preko Kovina do Dubovca gde se vraća na glavnu rutu.
Tu imamo dosta pronađenih znakova, ali nema pravu ALT relaciju.
Bio bih zahvalan ako neko napravi globalno relaciju, pa mogu ažurirati puteve prema ruti.

Kako kada su postavljeni tako da se moraju ufotkati sa dve strane za WikiCommons, a može se ubaciti samo jedna fotka po putokazu? Kontam kao “a” i “b” strana?

Убацивали смо само једну страну. И избегавај a и b за стране, јер и постоје некад знакови са a и b у имену, кад на једној раскрсници имаш два знака. Ја сам стављао 01 и 02, а Бранко side 1 и side 2. Сад видим да има још фотки на Викимедији за које не постоји чвор на мапи :joy:

Додатак: ево једног примера WikiMap

1 Like

Napravio sam 2 nove alternative:

Prebacio sam sve signpostove sa glavne rute na ove dve relacije. Dodao sam obe relacije u superroute Eurovelo 6. Uzeo sam kreativnu slobodu da obilaznica oko Ade Ciganlije zapravo i obiđe krug oko Ade (glupo odeš tamo, a ne obiđeš krug, po meni).

1 Like