Drogi leśne "udostępnione do ruchu publicznego"

Witam.
Od kilku miesięcy pod różnymi zestawami zmian prowadzę z jednym użytkownikiem dyskusję na temat dróg leśnych zarządzanych przez Nadleśnictwo Biłgoraj. Są to drogi asfaltowe, dość wąskie, szerokości około 3 do 3.5 metra z mijankami. Są to drogi Bukowa - Ciosmy, Bukowa - Pęk oraz Pęk - Maziarnia (Z czego ta pierwsza ma nawet znaki E-4 i E-2a na skrzyżowaniu z drogą 2926L w Ciosmach kierujące do Bukowej). Przez lata były one oznakowane jako unclassified z odpowiednimi znacznikami (typu width, smoothness, surface, passing_places itp.), jednak użytkownik Grypiomi uważa, że powinny być oznaczone jako track. Co o tym sądzicie?
tutaj jest fragment ostatniej dyskusji na ten temat: Changeset: 138293542 | OpenStreetMap

Pozdrawiam,
Dawid

Po pierwsze, jak dyskutujesz tego typu rzeczy to wypadałoby podlinkować tam ten temat.
Zrobiłem to.

Po drugie: co do wartości track czy nie track: liczy się funkcja drogi w siatce dróg, nie liczy się właściciel/operator/nawierzchnia.
Czy one są wykorzystywane jako łącznik między miejscowościami w normalnym ruchu? Tj, nie tylko quady ale przez normalne samochody?
Czy to tylko dojazd do terenu lasu + troszeczkę ruchu?

Ma ktoś zdjęcia tych dróg lub link do nich?

Co do pierwszego to jak pisałem po prostu zapomniałem podlinkować, bo było już późno.
A co do drugiego to chodzi o te drogi:

Zdjęć wiele nie mam,gdzieś je posiałem… Załączam to, co znalazłem na szybko (to pierwsze pochodzi z drogi powiatowej, chodzi mi tu tylko o znak, kierujący do Maziarni po drodze nadleśnictwa):

Oraz widok na drogę Bukowa - Maziarnia z GSV (Tu też teraz są znaki "Droga leśna udostępniona do ruchu publicznego, z odległością do Pęku i chyba Maziarni):

to jasno mi wygląda na highway=unclassified (łacznik między miejscowościami) nie highway=track (droga dojazdowa do terenów leśnych)

oczywiście warto maxspeed dodać, zwłaszcza że niskie ograniczenie jest.

Warto też dodać, że droga Ciosmy - Bukowa jest drogą “turystyczną”, gdyż prowadzi ona do jedynego rezerwatu na terenie gminy Biłgoraj - Rezerwatu Obary, niedaleko którego znajduje się darmowy parking samochodowy Nadleśnictwa Biłgoraj - Way History: 709229731 | OpenStreetMap. Są też brązowe strzałki E-11 kierujące do Rezerwatu Obary na skrzyżowaniu z drogą 2926L.

Hej.
Zgodnie z Waszymi zaleceniami zrobiłem :slight_smile:
A w takim wypadku z taką drogą?

Łącznik do Dąbrowicy.

Czy one są wykorzystywane jako łącznik między miejscowościami w normalnym ruchu? Tj. nie tylko quady czy przez dwie lokalne rodziny ale przez normalne samochody w normalnym ruchu?

Czy to tylko dojazd do terenu lasu + troszeczkę ruchu?

Np. jak kogoś tam lokalnie mieszkającego rodzina odwiedza: to doradzi im skorzystać z tej drogi czy odradzi?

Różnica w stosunku do omawianych jest w nawierzchni. Szuter ale dobrze utrzymany. Ciekawostką jest to, że takie drogi w Islandii mają klasyfikację naszych powiatowych. No lat jesteśmy w RP.
Czy odradzi? Trudno powiedzieć. Ta szutrówka jest nawet szersza. Ja bym odradził chociażby ze względu na zabrudzenie pojazdu.

Tylko czy tam nie ma zakazu dla samochodów? Kiedyś był, ale ostatni raz jechałem tą drogą rok, może dwa lata temu, więc mogło się zmienić.

W czwartek porowerkuję tam.

2 Likes

Od tego akurat jest tag surface (i jego obsługa przez nawigacje). Znam trochę dróg, którymi bym jazdy nie zalecał z tego samego powodu, ale innej możliwości za bardzo nie ma.

należałoby zbadać, czy gdy zostaje ogłoszony w danym nadleśnictwie zakaz wstępu do lasu (susza lub inne sprawy) to czy to dotyczy również takich dróg. Generalnie ja daję na takich drogach access=permisive ponieważ nigdy nie wiadomo kiedy takie udostępnienie zostanie cofnięte.

Można by również podejść do sprawy tak, że jest to droga leśna służąca w pierwszym rzędzie gospodarce leśnej a tylko udostępniona do ruchu publicznego. W takim przypadku czy nie powinno się jednak jej oznaczyć jako track+odpowiedni grade a udostępnienie zaznaczyć właśnie tagiem access

1 Like

No to byłem i zmieniłem. Szutrówka tylko dla leśników.
Droga od Pęku do Bukowej, bliżej pęku zajęta przez leśników. Wycinka i zakaz wstępu.

Fotka z 19:12. Czyli po pracy.
Bardzo źle, że w OSM nie można ustawiać blokad czasowych.

wiki:Conditional restrictions#Traffic_modes, np. motor_vehicle:conditional=no @ 2018 May 22-2018 Oct 7. Kiedyś często widziałem to w Czechach. Ale też: wiki:Good practice#Don’t map temporary events and temporary features.

1 Like

Źle się wyraziłem. Potrzebne jest czasowe ograniczenie, które znika po określonym czasie, terminie. Np. zakaz wjazdu do 2023-10-11.

motor_vehicle:conditional=no @ 2018 May 22-2023 Oct 11

Czy po tym okresie wpis ulegnie autousunięciu?

Nie, ale będzie nieszkodliwy, o ile w ogóle dana np. nawigacja będzie tę składnię obsługiwać (znów wiki). Można takie wpisy wyszukiwać automatem (może nawet taki już istnieje?) lub pilnować samemu, np. kiedyś tu się używało Remontów.

1 Like