Witam. Ponieważ ostatnio trochę poprawiam niektóre lokalizacje na OSM w okolicach Koluszek, natrafiłem na problem. Nie wiem w jakich przypadkach ustanowić daną drogę lub jej np. końcowy odcinek jako droga czwartorzędowa czy też lokalna. Jakich używacie kryteriów? Droga kilka kilometrów ciągnie się bez zabudowań by w końcu dotrzeć do całej wsi lub też kilka kilometrów na zmianę dom/pole. Najgorsza sytuacja powstaje kiedy jest kilka takich dróg w pobliżu, które wyglądają tak samo praktycznie , łączą okoliczne, porozrzucane zabudowania a nawet wsie.
https://www.google.pl/maps/@51.694592,19.810337,3a,77y,52.55h,82.17t/data=!3m4!1e1!3m2!1sSmdp0dUZcVZC6nJIm6fZcw!2e0 ← tutaj street view takiej drogi, łączy wieś Mikołajów ale też jest dojazdem do wsi Będzelin, a po drodze pełno porozrzucanych zabudowań. Ostatnio byłem w tych okolicach się przejść i na serio nie da się pokazać która ulica jest ważniejsza.
Droga “czwartorzędna” to highway=unclassified, natomiast droga “lokalna” to highway=residential - powinna się raczej nazywać “osiedlowa”. Właściwie to obie są mniej więcej równe drodze gminnej, z tym że “lokalna” przebiega w zamieszkałym terenie. Tłumaczenie w edytorze iD jest bezsensowne i zaraz się nim zajmę.
Nie widzę takiej możliwości
Gdzieś byłą dłuuuuga dyskusja na ten temat i chyba mamy ustalone, że highway=unclassified co do ważności to coś pomiędzy highway=tertiary a highway=residential. W praktyce ma zastosowanie jako główna, nieprzelotowa droga dojazdowa do miejscowości, przykład: https://www.openstreetmap.org/way/185136566
I co dasz? Bo tłumaczenie “bezsensowne” to było kiedyś i to właśnie ja dałem “droga czwartorzędna” zeby ludzie leśnych dróg nie tagowali jako unclassified.
Zbigniew_Czernik, czyli tam będzie taka każda praktycznie. Przyjąłem że czwartorzędowa będzie aż do węzła głównego w wsi z jakąś inną boczną uliczką, lokalna dalej już. A propo dróg leśnych w tej okolicy wiele ma podobną specyfikę. Jest trochę ciężko ustalić która tak ma naprawdę ogólny dostęp a które są po prostu użytku leśnego.Zresztą zaraz po rozpoczęciu sezonu rowerowego zacznę poprawiać błędy w tamtych okolicach.