Dobrodošli!

Dobrodošli na Openstreetmap forum za Bosnu i Hercegovinu

Ovaj forum namijenjen je komunikaciji OSM korisnika u Bosni i Hercegovini. Za sva pitanja, prijedloge i nedoumice se obratite ovdje.
Dokumentaciju specifičnu za BIH možete pronaći na wiki stranicama WikiProjekt Bosna i Hercegovina.
Uključite se u uređivanje OSM! Doprinesite WikiProjectu!

Welcome to Openstreetmap forum for Bosnia and Herzegovina

This forum is for communication among OSM users in Bosnia and Herzegovina. Post all your questions and suggestions here.
BIH-specific documentation can be found on WikiProject Bosnia and Herzegovina wiki pages.

Pozdrav iz RH.
Napokon ste i vi prisutni na forumu i postoji jedno centralno mjesto gdej vam možemo ostavljati poruke.
Samo naprijed.

Pozdrav!

Novi sam clan i nadam se novi radnik na OSM BiH projektu. Molim nekog od iskusnih clanova za kontakt oko koordinacije rada.

Pozdrav, AH!

Sve informacije o uredjivanju karata za BIH mozes naci na wiki projektu http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Bosnia_and_Herzegovina. ovaj portal je jos uvijek u izradi, a cilj je imati svu dokumentaciju o OSM podacima na jednom mjestu. wikiprojekt ukljucuje razne podatke - od corine podataka do cesta i javnog prijevoza, pa i eventualnih specificnosti po gradovima.
svakako preporucam da prolistas http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Bs:Map_Features. ovdje se nalaze svi cesto koristeni tagovi.

komunikacija korisnika je opisana na http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Category:Users_in_Bosnia_and_Herzegovina. osim foruma, tu je prvenstveno i irc kanal na freenode.net.

OK, jos cu se informisati o projektu a bicemo u kontaktu…

Drustvo jeste aktivni ?

ništa, ovdje mrtvo more

kada budu prihvaćene promjene unesene na karti
dodao sam naziv jedne ulice u Tuzli
imao bih upisati još desetine drugih naziva koje nedostaju

kada to bude prihvaćeno i od strane koga

EDIT:
vidim da je prošlo (slika dole)

ali zašto se izgubi/pojavi pri različitom zumiranju slike

kolko često update-uje maps.me svoje karte preuzimajući ih sa open strret maps
jer sam ovdje došao upravo upućivanjem sa maps.me koje smatram najboljima jer imaju OFFLINE karte na mobilnom, pa sam htio njihove karte da moderiram, a oni su uputili ovamo, jer kažu da ustvari preuzimaju karte sa open street !!

odgovoriše oni na facebook-u

Pozdrav svima,

Za razliku od večine, koja se bavi navigacijom, ja sam ovdje iz drugačijih motiva.
Ovih dana sam ponovo, nakon 2013. god., otišao na OSM da vidim ima li šta novo i usisao OSM podatke za BiH i preprojektirao ih za prikaz u svojim desktop GIS aplikacijama.
Ja uglavnom koristim podatke geodetske tačnosti (katastarske planove, bazu iz katastar.ba, snimke urađene totalnom stanicom i razne projekte izvedenih i planiranih stanja svega i svačega, mjerila <= 1:1000). Tu su i zvanični orto-foto snimci iz 2012. god. i svašta još. Uglavnom se bavim ZE-DO kantonom i to od 2000. godine i vjerovatno neću pogriješiti ako kažem da raspolažem najobimnijom arhivom prostornih podataka za ovaj kanton.

Prvo moram reći da je ovdje već urađen ogroman posao i svaka vam čast na tome.
Ima tu i dosta grešaka, ali poklonu se ne gleda u zube.

Igrajući se tako, primjetio sam da fali veliki dio Zeničke glavne gradske magistrale (GGM), kojom nekoliko puta dnevno prođem svojim autom. Zahvaljujući ovoj magistrali, Zenica više liči na grad, a i okolna cestovna mreža se poprlično izmijenila radi prilagodbe GGM-u (u odnosu na ucrtano na OSM). U momentu izrade zadnje verzije Bing aerial imagery za ovo naše područje, GGM nije bio završen, pa mi je jasno zašto nije ni ucrtan. Isti je slučaj i sa našim zvaničnim DOP FBiH (digital ortho photo) iz 2012. god. Međutim, Google Satelite imagery na sreću ima ažuran prikaz stanja na terenu, sa završenom gradskom magistralom.

Ako nemate ništa protiv, ja bih (kad nađem dovoljno vremena) iskoristio ovaj Google-ov snimak da ucrtam Zenički GGM i izvršim korekciju cesta i ulica koje se priklučuju na njega, a i popravio bih neke druge ceste koje nisu najpreciznije povučene.

Ima tu još puno stvari oko kojih bih volio ući u diskusiju, ali zbog mojih trenutnih obaveza, to ću ostaviti za poslije.

Pozdrav,
Google-ovi snimci se ne smiju koristiti za precrtavanje u OSM, iz pravnih razloga.

Hvala na upozorenju.

Kaže se:

Zapravo nisam ni mislio kopirati (opet netačnu) cestovnu mrežu ili ubacivati neke podatke sa Google Maps, već je sam iscrtati, koristeći Google Map Satellite Imagery kao podlogu za crtanje. Kako mi se čini, OSM je jedini koji nije dobio dozvolu od Google-a ni za ovu vrstu operacije. Svuda mogu koristiti kml koji uradim u Google Earth, samo ne u OSM?

Nisam motiviran da koristim ili iscrtavam “povijesne” karte Zenice, stare bar 2 godine. Na Bing Imagery fali 13 od 16 kružnih tokova i jedna nova arterijalna cesta sa mostom preko rijeke Bosne u urbanom području grada Zenice, koji udaljenost od 2940 m pretvori u 740 m.