Do Poznaniaków i okolicy :-)

dzięki za hint ;] No nie sprawdzam dyskusji sprzed miesiąca ;] Jednakowo dziwne, że zamiast wysłać wiadomość na priv, albo napisać na discordzie, to info dostaję w jednym z losowych changesetów i jak widzę @Amadeo_Sendiulo tez dostał podobny koment do swego changeseta (tylko, że on ma ich całych 9 i wszystkie mieszczą się na jednym ekranie) A przypominam, osm.org informuje powiadomieniami na ekranie np w kwestii “wiadomości”, a o komentach w changesetach już nie informuje w podobny sposób, tylko trzeba wchodzić w swoją listę zmian, a przypominam ja mam ich półtora klocka, a kolega Armando 9, co niewątpliwie ułatwia mu zadanie, choć dziwię się, że jak mu napisałem komenta, to się do niego niestety nie odniósł.

Dość szczegółowo opisałem to już, ale skrótowo

• nieprawidłowa geometria rozmaitych ścieżek, niezgodna nawet z podkładem, który @szydzio wskazał jako swe źródło
  • niepoprawna geometria samych mostów niezgodna ze specyfiikacją techniczną, natomiast ma rację iż most są konstrukcyjnie szersze na samych środkach i to zamierzam uwzględnić
  • nieprawidłowy access sugerowany oznakowaniem “drogowym” który wyjaśniłem
  • @szydzio wprowadziłeś też kilka nowych ścieżek i bardzo fajnie by wcześniej ich nie było widać, bo nie było na podkładzie… ale teraz są i nie muszę już bazować wyłącznie na zdjęciach z dronów, tylko ich geometria jest również do poprawy, co dość ewidentnie widać z ortofotomapą.

Generalnie to mogę mieć ten sam zarzut do ciebie, że nie wylistowałeś tego co chiałeś zmienić, tylko pozmieniałes pracę innych i nie opisałeś tego dokładnie za wczasu, czyli nie przedyskutowałeś.
Mogłeś np wejść we wszystkie changesety, które mapowały ten most, sprawdzic ich opis oraz źródła no i wtedy byś np za wczasu wiedział jaka jest specyfikacja samych mostów.
Właśnie to wymiarowanie należy przywrócić, ale przypominam ja pracuje w iD, bo jest lepsze do tego typu prac, ale nie przywracania zmian, więc niestety będą dwa osobne changesety.
Dlatego apeluję o ciebie, proszę. Nie licz, że ktoś znajdzie komenta zakamuflowanego w starym changesetcie. Kontaktuj się bezpośrednio. Ja ci tego nie utrudniam. Dokładnie wiesz jak sie ze mną skontaktować. Widziałeś, że nic nie napisałem tutaj wcześniej na forum, więc skoro chciałeś coś dyskutować ze mną… to nie wydaje ci się dziwne, że się nie wypowiedziałem? Pomyś nad swoimi technikami powiadomień innych ludzi, bo można odnieść wrażenie, że robisz to tak aby ich faktycznie nie zawiadomić.

W sensie w komentarzach indywidualnie do moich różnych zmian z pośród 1655, różni ludzie mieli różne zapytania? Wiesz, nic dziwnego, bo tych zmian jest tak dużo. Ale jeśli odniesiesz się do zmian dotyczących samych mostów Berdychowskich, to jest ich 5 i cała jedna osoba miała jakieś uwagi, które tutaj zostały już przedyskutowane, więc wiesz mijasz się z rzeczywistością w swym zarzucie.

Myślę, że po przeczytaniu tej ściany tekstu już wiesz, że cofnięcie kilku rzeczy i dopracowanie ich, to nie jest revert po całości.
Natomiast, jeśli chcesz coś wycofywać (co faktycznie już zrobiłeś bez dyskusji z autorem, czyli ze mną), to warto to uzasadnić. Ja to już dość dobrze uzasadniłem.
Proszę, nie zarzucam mi czegoś co sam zrobisz.

Masz wątpliwości, bądz bardziej konkretny. Zwracam ci uwage, że sam tutaj poruszyłeś kilka zagadnień, ale jak przeprowadziłeś faktyczną zmianę, to większość jest tutaj nieprzedyskutowana.

Nie zgodzę się.
Opisałem wszak w tym poście czego miałaby dotyczyć zmiana, ten fragment zrobiłem według tej odpowiedzi:

fragment do ul. Wieżowej na podstawie tej:

No akurat na Bingu którego wskazałem jako źródło nie widać jeszcze geometrii ścieżki do cypla ale widzę że Orto z Geoportalu ma już ten fragment, więc faktycznie tu masz rację, poprawię geometrię do Geoportal:orto.
Innych ścieżek na razie jeszcze nie widać na żadnym z podkładów więc pozostaje zrobić je ze śladu GPS a docelowo poczekać na aktualizację zdjęć.

Akurat tagu access nie ustawiałem, jak się domyślam chodzi Ci raczej o wartość tagu highway?

Sorki bardzo, ale nie możesz zawsze oczekiwać indywidualnej komunikacji. Discord itd. jest fajny, ale nie zastępuje komentowania changesetów, które jest podstawowy kanałem interakcji między userami, więc skorzystaj proszę raczej z dobrej rady Mateusza :slightly_smiling_face:

no opisałeś jedno, a zrobiłeś sporo innych rzeczy, które ja opisałem w swoich poprzednich postach.
Oraz uzasadniłem, również w oparciu o obowiązujące prawo miejscowe.

Twój GPS ma spore odchyłki pomiarowe, a pamiętaj, że mapować można również z drona, więc tutaj najzwyczajniej zrobiłeś błąd merytoryczny.

access zmieniłeś bo skasowałeś np bicycle=yes i tak przy okazji zmieniłeś wartość highway, ale to mniej istotne

I rozumiem, że starałeś się poinformowac zainteresowanych, ale powtarzam ponownie. osm.org nie ma sprawnych funkcji powiadamiania o nowych komentarzach pod changesetami, które ktoś wykonał. Możesz to albo zaakceptować jako fakt, albo być dalej zaskakiwanym.
@Amadeo_Sendiulo tez dostałe ode mnie komenta no i też nie zauważył, ale w jednej kwestii miał racje odnosnie segregacji ruchu pieszy|rower no i ponieważ się sam nie odezwał, to sam musiałem sprawdzić gdzie dokładnie znaki stoją.

@szydzio Rozumiem, ze chcesz poprawić swój błąd mapowania w oparciu o złą fotomapę, ale ja to zrobię. W kwestii pedestrian to całkowicie spełnia definicje tam gdzie jest beton, ale jeśli potrzebujesz, mogę poprosić kolegę aby to zrobił, jeśli czujesz, że mam za niska wagę głosu.

Wysyłany jest mejl. Jak mejle trafiają tam gdzie ich nie czytasz to popraw to

3 Likes

Za ignorowanie komentarzy w zestawach zmian można zostać zablokowanym.
Każdy komentarz skutkuje wysłanym mejlem. Jak trafia on do skrzynki mejlowej której nie czytasz, zmień mejla na stronie osm.org
Jak mejle trafiają do spamu to zaznacz że spamem nie są

Co jest twoim zdaniem nieprawidłowe i na jakie tagi chcesz to zmienić?

1 Like

Dzięki, ale umiem po sobie poprawić :wink:
Dopasowałem do Geoportal:Orthophotomap

dobrze, to ja zaraz też posprzątam, choć zapewne w związku z tym, że własnie zrobiłeś kolejny changeset, teraz będzie trudniej.
No i w sumie tak to wygląda, niby dyskusja dyskusja, a potem zmiany… ale jednak nie, bo chciałeś zmienić, to zmieniłes.
Dlaczego właściwie ja powinienem czekać ze zmianami w takim wypadku? ;]

Zobacz, aż sam sobie zmieniłem interfejs aby widzieć komentarze dużo łatwiej

No, ale sory, jak ktoś mi napisze coś w jakims starym temacie, to owszem, mógłbym sobie napisać js, który będzie ładował za każdym razem wszystkie 1600 zmian i sprawdzał czy gdzieś jest nowy koment… ale to było by spore obciążenie dla serwera, więc liczę, że to będzie zrobione po stronie backendu, a nie frontendu i wreszcie będą sensowne powiadomienia, bo maile to wiesz. Nie będę sobie robił dedykowanej skrzynki odbiorczej na gmaila aby faktycznie dostrzegać powiadomienie i wiedzieć, że ono na pewno jest z osm, a nie fb, insta, linkedina, itd.
Ale jak widzisz potrzebe banowania ludzi, bo osm ma słaby interfejs powiadomień, to pewno nie jestem wstanie ci zabronić ;]

nie no, no super, widzę, że włożyłeś sporo serca w precyzję,

Ale żarty na bok, jak ja się za to juz wezmę, to zrobię obrys całego betonu i linia highway faktycznie będzie w wypadkowej centralnej lokalizacji, a nie tak mniejwiecej π×🚪

Zadałem też pytanie o surface, ale pewno nie dostanę info, bo za dużo literek napisałem.
Ale jednak proszem uprzejmie.

Napisałeś że chcesz coś zmienić i że twoim zdaniem skasowanie bicycle=yes było błędne.

Na co konkretnie proponujesz zmienić?
Tej informacji dalej nie było.
Zaproponuj na co chcesz zmienić, daj choć kilka dni ludziom by odpowiedzieli.

Jak chcesz to możesz napisać lepszą wersję tego (tak, wiem, nie jest to proste - sam nie wiem jak to zrobić)

HDYC czy jedno z powiązanych narzędzi też ma wyświetlanie zbiorcze tego

Ale jak blokujesz/ignorujesz wysyłane mejlem powiadomienia to nie masz podstaw by narzekać że nie zostałeś powiadomiony

tak jak było, proste :wink:
@szydzio się o to nie pytał, a to zmienił i skasował bicycle=yes i fallback jest na domyslną wartość czyli unknown/nieznane
przedstawiłem uzasadnienie formalnoprawne, @szydzio nie, więc nie bardzo rozumiem czemu wprowadził tą zmianę, a teraz kolejną, skoro najpierw powinniśmy też czekać 4 dni po dyskusji, no ale nvm ;]

NIe ignoruje, tylko mam tak zawaloną skrzynkę powiadomieniami, że brak mi czasu, by je ogarniać ;] Dlatego jeśli chcę wiedzie vo się dzieje w osm.org to tam wchodzę cyklicznie. Może HDYC mi w tym pomoże, kto wie. thx

Jeszcze ten fragment wymaga poprawy, bo tam jest taki chyba chodnik łączący schody na południu z kładką.

I same schody też są krzywo naniesione czego wcześniej nie wiedzieliśmy, bo nie było wtedy jeszcze nowych fotek geoportalu z drugiej połowy 2024. Schody też są interesującę, bo część stanowi beton do siadania.
Zdjęcia z drona znajdziesz na youtube albo którejść z galerii z dni otwarcia.
Jutro się biorę za naprawę geometrii samego mostu.

Nie prawda, pytałem się, przedstawiłem zdjęcia z terenu, poprosiłem o zdanie innych, zaczekałem i dostałem odpowiedź przed zmianą.

Z prostego testu kaczki - jeśli coś wygląda jak kaczka i kwacze jak kaczka to oznacz to jako kaczka.
Ten fragment jest ścieżką (chodnikiem) nie oznakowanym ani pionowo ani poziomo jako (również) dla rowerów, wygląda jak ścieżka (chodnik) i taką rolę spełnia. Sugerowanie bicycle=yes zrobiłoby z tego fragmentu ścieżkę pieszo-rowerową, którą de facto nie jest.
Konsument danych nie będzie kminił czy zarządca terenu słusznie czy nie w ten sposób zrobił, tagujemy jak jest w terenie, a nie jak powinno według niektórych być.

Dzięki za fajne linki. Ten z kaczką to warto nawet przypiąć na Discordzie.

1 Like

@szydzio poprosił mnie osobiście o wyrażenie swojej opinii o Mostach Berdychowskich, więc ja widzę to w następujący sposób: na początku mostu mamy znak C-13/16, który jest opisany na wiki. Oznacza on, że za nim jest droga highway=path + foot=designated + bicycle=designated + segregated=yes i to wydaje mi się w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem. Highway=pedestrian jest moim zdaniem błędne również dlatego, że część piesza nie jest tu dominująca. Zajmuje ona na oko niewiele więcej szerokości, niż część dla rowerzystów. Dodatkowo w dokumentacji dotyczącej highway=pedestrian nie ma opisanego przypadku użycia bicycle=designated. Jest co najwyżej bicycle=yes, ale to zdecydowanie nie ma zastosowania w omawianym przypadku.

highway=cycleway is just like this. It’s a meaningful object. …
… But again, if you want to refine it, you can. You can have highway=cycleway;foot=no if that’s the case.

No i analogicznie, było highway=pedestrian z rafinowanym wstępem bicycle=yes
Ale w tym kontekscie test kaczki nie pasuje do teorii @szydzio więc wywraca wszystko do góry nogami i piszę, że teraz juz pasuje.

Wolał bym aby merytoryka była górą, ale pewno jak zwykle, kto by się przejmował obowiązującym prawem

Rozumiem, że to jest twoje uzasadnienie zmiany z highway=pedestrian bicycle=yes na samo highway=footway z domyślnym bicycle=unknown ?
Bo niewiadomo skąd wyciągnałeś chodnik i powołujesz sie na “formalne” oznakowanie, ale nawet nie znasz obowiązującego prawa w polsce w zakresie “formalnego” oznakowania?

Zacytuję, może tym razem dla odczytu ze zrozumieniem

@YomanNH warto byś też zapoznał się z obowiązującym prawem.
Ale jak już jesteśmy przy pedestrian

A highway=pedestrian is a road or area designated mainly or exclusively for pedestrians
Often found in shopping areas, town centres, places with tourism attractions and recreation/civic areas, where wide expanses of hard surface are provided for pedestrians to walk. …
… Cyclists may or may not be permitted, as can be specified by bicycle=*.

Skoro twierdzisz, że tutaj ~30% wymalowanej przestrzeni dla rowerów, porównywalne jest do pozostałej 70% dla pieszych jako deptak z meblami, itp no to również gratuluję logiki :wink:

A ta przestrzeń, nie jest deptakiem, tylko zespołem 6 osobnych kresek chodnikowych, no to no cóż ;]

To czemu narzekasz że nie zostałeś powiadomiony?

@szydzio nie odpowiada (z tego co wiem) za obsługę twoich mejli

Nawet jak tam nie stosuje się prawa u ruchu drogowym to nie oznacza że nie dać wyraźnie zaznaczone jako przeznaczone dla rowerzystów.

Co zaznaczamy jako bicycle=designated

bicycle=designated można poprawnie zastosować dla drogi dla rowerów poza obszarem objętym stosowaniem prawa o ruchu drogowym.

(Jak komuś bardzo przeszkadza brak tabliczek “strefa ruchu” czy innych znaków - zachęcam do napisania do władz lokalnych, w Krakowie ponad połowa zgłoszeń o znakach czy dziurach w drodze kończy się poprawą)

1 Like