Dinsdag 20 april: Dis-Online over OSM, overheidsdata & de Brandweer

Hallo allemaal,

Aanstaande dinsdag vindt tussen 10:00 uur 's ochtends en 11:30 uur een editie van DiS-online plaats. Tijdens deze presentatie wordt meer verteld over de geschiedenis van Openstreetmap, de manieren waarop wij gebruik maken van publiek beschikbare data als BGT en BAG. Ook is de Veiligheidsregio Twente (Brandweer Twente) uitgenodigd om te komen vertellen hoe zij Openstreetmap gebruiken. Ik kan jullie nu al zeggen dat dat “onmeunig” interessant is!

Firepath=yes, emergency=yes, height=1.4… Aanstaande dinsdag 20 april zijn Niels en Mike van Brandweer Twente te gast bij de online bijeenkomst van Dis Geo: Dis Online. DiS staat voor Doorontwikkeling in Samenhang van de Geo-basisregistraties en is, kort gezegd, het project waarbij publiek beschikbare overheidsdata wordt samengevoegd, zoals de kaarten BGT, BRT en BAG.

Ze vertellen hoe Openstreetmap hen helpt in hun dagelijkse werk. Bijvoorbeeld, om snel ter plaatse te zijn bij natuurbranden. Welke data zien zij als met een van hun voertuigen onderweg zijn? Hoe komt de brandweer aan de data die zij toevoegen, zoals brandgangen? En wat voor samenwerking hebben ze met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten?
Wist je dat de Brandweer een licentie heeft bij Maptiler, een van onze grootste sponsoren? En vroeg je je weleens af waarom de brandweer op het forum verzoeken om BAG-imports doet? En waarom ze Openstreetmap gebruiken? (hint: complete en betrouwbare kaarten) En waar ze soms tegenaan lopen?

Dan is dit een aanrader! Om 10 uur begint de bijeenkomst met een presentatie (gegeven door ondergetekende) over de geschiedenis van Openstreetmap en hoe wij gebruik maken van open data van de overheid. Verder doe ik een live demonstratie van kaartbewerking met JOSM. Ongeveer kwart voor 11 komen Niels en Mike met een presentatie. En uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen.

Uiteraard is er ook gelegenheid voor vragen en discussie. De presentatie is in mijn handen.

Aanmelden kan hier: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-dis-online-openstreetmap-149312274031
De bijeenkomst vindt plaats op Microsoft Teams.
Meer informatie over DiS (Online): https://www.geobasisregistraties.nl/basisregistraties/doorontwikkeling-in-samenhang/dis-online
Datum: dinsdag 20 april
Tijd: 10:00-11:30 (inclusief vragenronde)
Kosten: gratis!

DiS = Doorontwikkeling in Samenhang
In het kader van Doorontwikkeling in Samenhang (DiS Geo) wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een samenhangende objectenregistratie. In deze objectenregistratie zullen de basisregistraties BAG, BGT, BRT, (een deel van de) WOZ en (een deel van) het Nationaal Wegenbestand (NWB) opgaan. Zowel de BAG als de BGT wordt door Openstreetmap intensief gebruikt.

In de objectenregistratie wordt meer samenhang aangebracht tussen de verschillende objecttypen en de eigenschappen die daarover worden bijgehouden. Dit sluit aan op de wens van bronhouders van de registraties om de bijhoudingsprocessen te vereenvoudigen, de informatievoorziening flexibeler te maken en gebruik in samenhang beter mogelijk te maken. Het ontwikkelproces van de samenhangende objectenregistratie is gestart met vier verkenningen (bouwwerken, wegen, natuur/landschap en water) en een beleidsvisie.

Sinds april 2020 worden tweewekelijks online bijeenkomsten gehouden waarbij specialisten op het gebied van kaarten, open data en objectenregistratie samenkomen om te worden ingevoerd in één organisatie of initiatief op het gebied van open data en kaarten. Deze dinsdag is het dus de beurt aan Openstreetmap.

Leuk, ik heb mij aangemeld!

De kaart die DiS aan het maken is, https://www.kaartenvannederland.nl/, is nu nog vrij simpel op dit moment, maar klinkt als een goed project om daar meer informatie/lagen aan toe te voegen.

Hoi Thijs,

Leuk dat je komt! Ik heb net een deel van de presentatie van Brandweer Twente gezien en het is echt gaaf wat ze met Openstreetmap doen. Dan weet je ook weer waarom je dat wildrooster intekent.

Hopelijk komen er veel OSM’ers. Ik denk dat het heel nuttig kan zijn, ook voor het wederzijdse begrip!

Ik had er graag bij willen zijn, maar helaas kan het niet zo inplannen.
In het verleden een bijeenkomst met OSM en RWS bijgewoond in Utrecht. Destijds was Jaap-Willem Sjoukema de persoon die het woord voerde. Weet jij of hij er ook bij is?

Weet je toevallig of de sessie opgenomen wordt, om later te kunnen bekijken?

Helaas ook andere bezigheden… Lijkt me wel interessant.

Ik hoop ook dat de sessie later terug te kijken is. Vorig jaar heb ik een DIS GEO sessie bijgewoond en toen kregen de deelnemers wel een link naar de opname om terug te kijken maar was er een uitdrukkelijk verzoek deze link niet te delen in social media. Ik vond dat wat vreemd en hoop dat ze de opname van deze sessie wel voor een breed publiek beschikbaar stellen.

Hoi allemaal,

Of Jaap-Willem aanwezig is, geen idee. We zullen zien :slight_smile:

De sessie wordt inderdaad opgenomen.
Ik weet dat de ene overheidsorganisatie happiger is op veel publiciteit dan de andere. Onderaan de pagina met de beschrijving van dit evenement staan de verwijzingen naar eerdere edities. Daar vind je ook de presentaties en registraties ervan.

Afgelopen dinsdag vond de bijeenkomst van DiS Online plaats en daar zijn interessante conclusies uit gevolgd.
Bijvoorbeeld het idee om een plugin te ontwerpen voor BGT-terugmeldingen. Daarover later (misschien zaterdag) meer!

Leuk ook dat er een aantal osm’ers aanwezig waren!

Voor diegenen die het nog eens terug willen kijken, of de presentaties rustig willen doornemen:
https://www.geobasisregistraties.nl/basisregistraties/documenten/publicatie/2021/04/20/dis-online-openstreetmap-en-het-gebruik-ervan-door-brandweer-twente

De hele bijeenkomst is hier terug te zien. Voel je vrij om het met anderen te delen!
https://www.youtube.com/watch?v=I4nMd9vhagg

Meer hierover aanstaande zaterdag bij het maandelijkse Openstreetmaptreffen!

Goed gedaan Lachgast. Erg leuk om te zien dat je mensen enthousiast hebt gemaakt voor OSM. Ook leuk te zien wat de brandweer met OSM doet.

Ik was al gestart met het uitbreiden van m’n huidige plugin voor BAG terugmeldingen voor BGT en BRT, want die zitten in dezelfde API (net als KLIC overigens, maar daar zie ik weinig toepassing voor aangezien die data gesloten is), enkel een andere flag meegeven en klaar. Nou ja, so simpel is het nooit, maar veel is er al gedaan dus.
Ontwikkeling ligt eigenlijk stil een beetje, maar als was er al aardig mee gevorderd dacht ik. Maar als iemand mee wil helpen, laat maar weten!

Leuk idee die BGT terugmeld plugin maar voor die quote zou lachgast de credits moeten krijgen en niet ik want komt niet bij mij vandaan:)

Aangepast, denk dat het forum van slag was.