Digitale camera's

Hallo mappers,

Ik vraag me af hoe ik digitale camera’s moet taggen. Je ziet ze namelijk steeds vaker langs de Nederlandse wegen staan maar waar ze voor dienen is vaak onduidelijk. Zijn het snelheidcamera’s, roodlichtcamera’s, verkeerscontrolecamera’s of wellicht een combinatie ervan? Bij de meeste digitale camera’s heb ik geen idee en de pest is, dat justitie er ook geen stickertje op plakt waarvoor het dient :D. Bestaat er een richtlijn hoe we met deze (nieuwe) digitale camera’s omgaan in OSM?

Groet
Rene

Tag:man_made=surveillance

en dan verder tags uitbouwen

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:man_made%3Dsurveillance

Camera (proposal): http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/Extended_tags_for_Key:Surveillance#Camera

sommige hebben links die je via het web of mediaplayer kan bekijken.
http://overpass-turbo.eu/s/amB

Blokzijl


rtsp://streaming3.webcam.nl:1935/blokzijl/blokzijl.stream

copy paste in vlc player

of in een tekst.m3u playlist zetten

Verkeer:
http://www.openstreetmap.org/node/2206757063

Rhenen
met ipad link klikken openend gelijk stream
http://streaming3.webcam.nl/n233/n233.stream/playlist.m3u8


http://streaming3.webcam.nl/n233/n233.stream/playlist.m3u8

copy paste in vlc player
posities wisselen als er op de website een andere richting wordt gekozen
http://webcam.prvgld.nl/

En met openpoimap kun je ze in ieder geval goed zichtbaar maken, zoals hier in Amsterdam:

ArAge, de camera’s verschillen in uiterlijk en uitrusting, overtredingscamera’s (rood en te snel, soms een combie maar apart taggen) zijn ter plaatse herkenbaar aan hun heilige uiterlijk, ze dragen een halsband in de vorm van een stralenkrans :wink: De verkeerscamera’s staan vaak hoger opgesteld voor het overzicht en de bolle ogen zijn observatiecamera’s. En niet te vergeten de bedrijfscamera’s in industriegebieden bij ingangen en aan panden.

Dank voor de handige links Allroads, vooral de proposal pagina is interessant. Ook de kaart (Marc) is handig al mis ik op deze kaart wel de overtredingscamera’s zoals Hendrikklaas ze noemde. Ik heb even moeten nadenken wat je met die “halsband in de vorm van een stralenkrans” bedoelde Hendrikklaas maar het kwartje is gevallen :D. Dit soort camera’s zijn dus overtredingscamera’s: https://d1cuyjsrcm0gby.cloudfront.net/H-22kmu5gT4zKj_s1gpT_g/thumb-2048.jpg (staan langs de Zwolsestraat in Scheveningen)

Maar wat zijn dit voor camera’s?: https://d1cuyjsrcm0gby.cloudfront.net/OzyW9eEBjy81xdG3i56PwA/thumb-2048.jpg en https://d1cuyjsrcm0gby.cloudfront.net/N6UxZAqS9Ql4K3R_fabiZw/thumb-2048.jpg. Beide foto’s zijn genomen langs de Rijksstraatweg in Wassenaar. Het lijken mij ook overtredingscamera’s.

Wellicht is het handig om een camera overzicht te maken met afbeeldingen van camera’s en waar ze voor gebruikt worden? Vooral voor snelheid- en roodlichtcamera’s is een juiste tagging van belang en bovendien maakt het het taggen een stuk eenvoudiger. Of bestaat zo’n website al (heb het niet kunnen vinden)?

Wat me trouwens ook opviel is dat er heel veel camera’s op de A12 en A13 gemonteerd zijn. Om de 250 meter staat wel een camera tussen respectievelijk Gouda en Zoetermeer en Rotterdam en Delft. Deze stuk voor stuk taggen lijkt me niet handig, navigatiesoftware wordt hier volgens mij helemaal gestoord van en dan heb ik het niet eens over de automobilist :slight_smile: Een tag voor trajectcontrole lijkt me beter maar bestaat dit?

Rijkswaterstaat RWS heeft het DTB digitaal topografisch bestand daar staan punten in met de camera’s
De shapefiles kan je bij RWS ophalen en via de opendata plugin in Josm zichtbaar maken

en dan krijg je zulke omschrijvingen.
CTE=R1503
DATUM=2014-03-10
OMSCHR=tv-camera
THEMA=tvc

CTE=R15
DATUM=2011-02-01
OMSCHR=camera (algemeen)
THEMA=cam

ArAge, Yep, alhoewel de cameras tegenwoordig IMHO digitaal zijn, dus een gesloopte camerakast levert je nog niet de film op waar je zelf op staat. Die opname is allang voor verwerking naar Leeuwarden oid gestuurd.
Jouw voorbeeld aan de Rijksweg kan ik echter niet thuisbrengen, vaak staat er op de kast of paal een nummer om te bellen. Daar kun je dan vragen waar je mee te maken hebt, als Allroads bestand van RWS al geen uitkomst biedt.
Staan de camera’s langs de A12 hoog (<8.00 m), dan is het observatie voor het verkeersregelcentrum, het gaat daarbij meer om de juiste meldingen te versturen naar de hulpdiensten en het verkeersbeeld. De overtredings camera’s staan voor mooiere beelden vaak op een meter of 4.00, trajectcontroles hangen aan de portalen en doen het naar verluidt ook goed :frowning:

Volgens mij zijn dit camera’s waarmee men in verkeerscentrale kan zien hoe de verkeerssituatie is. Wordt samen met de meetsensoren in het wegdek gebruikt om verkeer bij incidenten om te leiden en in de gaten te houden.