De grote "landuse=residential" van Hengelo (O)

Hoi,

Ik wil graag iets doen aan de grote “landuse=residential” van Hengelo (O) (https://www.openstreetmap.org/way/6337694). Hij klopt niet, en hij is moeilijk te onderhouden.

In plaats van deze wil ik graag de afzonderlijke wijken / buurten intekenen.

De gemeente heeft via http://www.hengelo.nl/opendata allerlei zaken beschikbaar gesteld (waaronder .shp bestanden voor de wijk- en buurtgrenzen), helaas via een CC BY 3.0 licentie. Ik heb inmiddels op diverse plekken gelezen dat die problematisch is. Is er een manier om bijvoorbeeld in JOSM de .shp bestanden wel te laten zien als kaartlaag, maar niet direct te importeren?

Hoe kan ik dit nu het beste aanpakken? Hoe is dit gedaan bij wijken / buurten in andere steden? Ik heb bijvoorbeeld in Enschede https://www.openstreetmap.org/way/309557711 bekeken, maar daar zie ik niet in de changeset waar de gegevens vandaan komen, en ook niet op de Way.

Groet,

Kars.

misschien is dit iets?
https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/nederland-regionaal/geografische%20data/wijk-en-buurtkaart-2015

Voeg in JOSM de onderstaande WMS layer toe. (via menu “Imagery” in JOSM daarna op het WMS plusje aan de rechterzijde te drukken.

http://geodata.nationaalgeoregister.nl/wijkenbuurten2015/wms?request=GetCapabilities

Inderdaad de licentie is geregeld onder CC-BY 3.0 naamsvermelding is verplicht.

Volgens mij is het voldoende om in het bron (source) veld de onderstaande naamsvermelding toe te voegen.

CBS, Kadaster

Volgens mij is dan aan CC-BY 3.0 voldaan.

Ik ben blij met de inbreng van Allroads (en anderen)
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=601379#p601379

Op zich begrijp ik de regel die OSM hoog in het vaandel heeft staan, maar wat ik niet snap:
De definitie van Open Data vermeld op deze site: (van de overheid)

Naamsvermelding wordt op de changeset geplaatst, dit is (volgens mij) dan voldoende?
Je zou in overweging kunnen nemen om op elk segment ook een source=* tag te plaatsen, alhoewel OSM dit overbodig vindt.

Wat is het missende argument, dat deze bronvermelding niet genoeg is?

OSM data, server, is een doorgeef portaal. de licentie voorwaarde, hoort door te leven , eis van de CC-BY partij, osmdatabase, is niet zelf het eindproduct.

Wanneer iemand in Japan dan een kaart maakt met landuse=residential grenzen of een kunstwerk op een T shirt afdrukt, en de lijntjes zijn kadaster buurtgrens. Hoe gaat hij het dan vermelden? Weet hij het wel. Hij heeft met overpass alleen landuse=residential opgehaald.
Hij denkt ODBL, ik vermeld openstreetmap, dat is voldoende. Niet dus.

Als op enig moment een reactie komt van een partij, die vindt dat de vermelding niet voldoende is, de DWG zegt het is verkeerd, dan worden vele changesets terug gedraaid, dat wil je niet.

DWG http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Data_working_group

downstream use, dat is de bottlneck.

Nou, nee. Volgens de PDF op die pagina, hoofdstuk 7 “Voorwaarden gebruik”: “Bij visualisering van grenzen of bij visualisering van gegevens met behulp van dit digitale bestand dient te worden vermeld: © Kadaster / Centraal Bureau voor de Statistiek, 2015”.

Ik zie niet hoe hieraan voldaan kan worden, zoals Allroads ook al schrijft.

Groet,

Kars.

Ik heb inmiddels de Gemeente Hengelo benaderd met de vraag of de open data van wijk- en buurtgrenzen specifiek voor gebruik binnen OSM vrijgegeven kan worden.

De behandelend ambtenaar vond het een toe te juichen initiatief, dus ik heb goede hoop.

Kars, waarom importeren met alle ristricties als je de landuse op basis van BAG en luchtfoto’s zelf kunt intekenen?
Voor een gemeente is dat vrij snel gedaan, zeker als je bekend bent in die buurt (niet alle groepen gebouwen zijn residential, vaak bedrijventerreinen; wijkgrenzen zullen dus niet hetzelfde zijn als de residential landuse grens). Het is in elk geval tig keer beter dan die grote landuse polygoon die ooit door AND ergens in India is getrokken op de kaart.

Staat er in BAG meer dan alleen gebouwen dan? Geen idee, nooit naar gekeken…

Voor de landuse is dat inderdaad geen probleem. Maar ik wil ook graag ergens de wijk- en buurtnamen opzetten, en daarvan ken ik echt de grenzen niet precies, en die zijn ook niet in het veld te vinden.

Groet,

Kars.

Ahv de gebouwen van het BAG kan je zien waar er bebouwing is. Dit kán residential zijn maar hoeft niet.
Voor exacte grenzen van wijken kan je idd het beste opvragen bij je gemeente, die zijn vaak wel bereid ze aan te leveren.

Inmiddels is de toestemming binnen om onder de Odbl voorwaarden alle open data te gebruiken/importeren, met als randvoorwaarden een vermelding op Contributors en een naar de gemeente te herleiden source op de changesets. Volgens mij is daarmee dan aan de eisen van OSM voldaan.

Kan ik de PDF met de toestemming ergens op OSM uploaden?