Dawna kopalnia - jak powinna być naniesona?

Kolega zwrócił mi uwagę na ciekawe miejsce:

Na mapie widzimy siatkę tuneli dawnej, czynnej do pierwszej połowy lat 70 kopalni miedzi. Czy ktoś z was mapował podobne obiekty i wie jak to poprawnie otagować? Wydaje mi się, że tego typu obiekty nie powinny być renderowane.

1 Like

Hehe, nawiązanie do filmu Minecraft.
Dobrze by było się spytać mapera tych tuneli, czy tam był. Zestaw zmian odnosi się jedynie do cieniowania terenu… Autor definitywnie zapomniał o tagu access i co najważniejsze - wejściu, które wg wiki jest najważniejszą, jeśli nie jedyną rzeczą do mapowania: Pl:Tag:man_made=adit - OpenStreetMap Wiki
O ile jaskinie są mapowane, co w wiki jest też opisane, to takie dawne kopalnie dla urbexu myślę, że lepiej by były tagowane przez ślady GPS (o ile to tam jest możliwe). Niemniej pozostałe tagowanie tuneli raczej poprawne, stosuje się takie przy zwiedzalnych kopalniach np. w Nowej Rudzie, gdzie nie zasłania np. miasta, co by mogło mieć miejsce w Wieliczce: OpenStreetMap
OSM raczej nie jest od przenoszenia na niego rzeczy z innych map dla samego mapowania, jeśli te tutaj nic nie wnoszą przez brak odpowiednich informacji, ale zawsze można po kimś uzupełnić.

Po pierwsze: te obiekty i tunele dalej tam są?

Czy to jest zalane/zasypane?

Po drugie, prawie na pewno na Way: 1176617040 | OpenStreetMap brakuje access=no tak na początek (lub access=private jak ktoś lubi dzielić na czworo)

Ja podobnie OpenStreetMap zmapowałem