Datan keruu, GpsMid

Näistä loggereista olisi hyvä koota jotain käytännön vinkkilistaa osm-wikiin. Näköjään jotain loggaavia GPS:iä saa jo alta viidenkymmenen euron esim. Verkkokaupasta ja Pixmaniasta i-gotU GT-100, tiedä sitten mihin kelpaa.

Olen käyttänyt kännykkää datan keruuseen, aiemmin mom-ohjelmalla ja nyttemmin olen siirtymässä GpsMid:iin. Etuna loggeridataan verrattuna että saa kirjattua myös muuta dataa kuin reitin, esim. nopeusrajoituksia, bussipysäkeitä, tien nimiä ym. samaan GPX-lokiin. Tosin jälkien keruuseen ei tuo Nokia E71:n sisäänrakennettu tunnu olevan oikein hyvä, melkoista heiluntaa on jälki verrattuna aiemmin käytössä olleeseen Holuxin pikkupalikkaan, olikohan 240. Tämä ei nyt välttämättä ole Nokian vika vaan ehkä enemmän vastaanottimen paikasta kiinni, Holux on ollut aurinkolipan tienoilla ja kännykkä paljon alempana autossa, pyöräillessä taas pikku-Holuxin saa näppärästi painettua kypärän koloon ja vastaanotto-olosuhteet ovat varsin hyvät. (Disclaimer: En suosittele, heikentänee kypärän suojaominaisuuksia)

Olisiko suomalaisissa OSM-porukoissa muita GpsMid:in (http://gpsmid.sourceforge.net/) kehityksestä kiinnostuneita? Ohjelma on vapaata softaa (GPL), ja on kehittynyt aika mukavasti viime aikoina. Kyseessä on Java-sovellus joka pyörii monenlaisissa puhelimissa (esim. Nokia S40 ja S60, SonyEricsson, kehittäjillä ainakin alunperin Motorola) joko sisäistä tai ulkoista bluetooth-GPS:ää käyttäen. Kartta on puhelimen muistissa / muistikortilla, ominaisuuksia mm. GPX-jäljen keruu, kulkusuuntaan automaattisesti kääntyvä vektorikartta, alustava puheohjattu navigointi, nopeusrajoituksen ylityksestä huomauttaminen, kustomoitava kartan ulkoasun määrittely jne. Waypointtien loggaaminen GPX-lokiin ei vielä ole mukana, mutta minulla on siihen erillinen patchi jota olen käyttänyt.

Ei tuo GpsMid vielä varsinainen “loppukäyttäjäversio” ole, mm. koska osa ominaisuuksista on vasta kehitysversiossa, mutta lähinnä sen vuoksi että ohjelmasta ei ole esillä asennusvalmista jakeluversiota Suomen kartalla varustettuna. Kuitenkin hyvin lupaava softa ja kartan muistin lataamisen ansiosta soveltuu myös sellaisille joilla ei ole kiinteähintaista dataliittymää puhelimessa. Ja eihän tuo kauheasti vaatisi jos joku ottaisi asiakseen tehdä tuosta silloin tällöin suomi-version täkäläisellä kartalla ja ehkä myös suomalaisilla navigointiäänillä, gpl-statuksen vuoksi tuon sitten saisi näppärästi kaikkien ladattavaksi.

Voin heti sanoa etten ole kiinnostunut gpsmid:stä.

Syystä etten pääse sen sivuille: se vetää heti CPU:n tappiin ja hyydyttää firefoxin. Näämmä jokin buginen java-kikkare on ollut pakko ängetä sivulle.

Javalla on kenties tehty sivustolle puhelimen näköinen kuva, johon on rakennettu ikään kuin ohjelman toimiva käyttöliittymä. Eli valikot toimivat oletettavasti samalla tavalla kuin oikeassa ohjelmassa. Ihan hauska, vaikka sen ei tietenkään tarvitsisi viedä kenenkään CPU:ta tappiin.

Joo, tarkemmin sanoen siellä pyörii GpsMid -ohjelma kokonaisuudessaan (microemussa, j2se:ssä j2me-midlettejä ajava ohjelma), eli ohjelmaa voi suoraan kokeilla tuossa. Enpäs tuota muistanutkaan, vaikka tuo on minuakin joskus häirinnyt. Jos tuon kiusan haluaa välttää, GpsMidin kuvaus löytynee myös ohjelman wikistä osoitteessa http://gpsmid.wiki.sourceforge.net/

Kokeilin tuota GpsMidiä (V0.4.51) N96 kännykällä, toimii kohtalaisesti näin alustavissa kokeiluissa.

Tein Suomesta osm2gpsmidillä paketin, jonka latasin kännykkään. Paketin koko jotain 20 megaa. Asentui ok. Sovellus käynnistyy noin 40-45 sekunnissa. N96 oma sisäinen GPS näyttää toimivan.

Muutamia ongelmia on vielä ollut. Ensinnäkään, en saa karttaa kääntymään automaattisesti kulkusuuntaan, vaikka Display Options asetuksiin on asetettu “to Driving Direction”. Ja toiseksi, kartta ei aina tunnu seuraavan GPS-sijaintia - onkohan tähän mahdollisesti jokin on/off painike?

Ja sen jälkeen, kun tajusin että GpsMidin raakadata pitää exporta GPX-muotoon, olen lähetettyä GPX-tiedoston sähköpostilla aina koneelle, josta löytyy Josm.

0.4.51:ssä oli tuossa kartan kääntymisessä joku bugi joillakin puhelimilla. Bugi on 0.4.55-CVS-versiossa korjattu, kertoo WHATSNEW.txt -tiedosto.

GPS:n päälle/pois -oloon on ainakin valinta “start gps”. Toisaalta jos manuaalisesti selaa karttaa kohdistinohjaimelle niin silloin gpsmid muistaakseni lopettaa gps:n seuraamisen, sinulla voi olla kyse tästä. Kun painaa 5-nappia niin alkaa taas seurata.

Vinkkasin muuten tuosta emulaattorin raskaudesta ja selaimen jumituksesta tekijöille, ja nyt ei enää emulaattori ole etusivulla vaan erillisellä sivulla.

Uusimmassa CVS-versiossa näyttää muuten olevan valikoissa myös OSM-tunnusten syöttäminen ja GPX-reitin upload suoraan OSM-serverille. En ole testannut, Potlatch -käyttäjille ainakin tekisi reittien syöttämisen helpoksi. Voihan tuon GPX:än lähettää koneelle myös bluetoothilla ainakin periaatteessa, en tosin saanut käytännössä toimimaan mutta minulla taitaa koneessa olla tiedoston vastaanoton kanssa bluetoothin kauatta jotain häikkää.

Tästäpä olikin näköjään kysymys. Ja kokeilen, josko tuolla 0.4.55 cvs-nightly buildilla toimisi tuo pyörityskin.

Jep, nyt on oikea suunta kuljettaessa.

Onkohan jollakin parempaa tietoa, missä GpsMidin kanssa nyt mennään, kun en saa sitä asentumaan?

Nuo 0.4.x ja 0.5.x versiot (ainakin loppukesällä ilmestyneeseen versioon asti) sain toimimaan Nokian N96 kännyssä ok, mutta 0.6.1 versiota (valmiiksi tehty paketit Sourgeforgesta) ei asennu.

Yritin aluksi asentaa koko Suomen aineistoa (kuten aiemminkin), mutta tuli “ei voi asentaa!” ilmoitus - yritin parikin kertaa. Ilmeisesti ei ole kiinni asennuspaketin koosta, kun ei edes pelkkä Helsingin paketointi suostunut asentumaan…

Asensin tänään osoitteesta http://gpsmid.sourceforge.net/prebuild/ Suomi- ja Helsinki (Fi ja Hel) -versiot Nokia-puhelimiin E71 ja E72, ja toimivat noissa siinä kuin tavallisestikin, tai itse asiassa vähän paremminkin, Suomi-paketti asentui ensimmäistä kertaa E72:een, tosin ei toimi. E72 on muutenkin murheenkryyni GpsMidin kanssa, Helsinki -prebuild jumittelee tai lakkaa toimimsta pahasti yleensä muutaman minuutin jälkeen, ja ainakin aiemmin on esittänyt ihmeellisiä teleport-hyppyjä satunnaisen näköisiin koordinaatteihin. Suuri harmi, E72 kun toimii melkoisesti vikkelämmin kuin E71 ja E72:ssa kun olisi myös kompassi, jolle alustavasti aloin tekemään tukea - saisi kävely- ja pyöränavigoinnin karttanäytön toimimaan kivasti nenäsuunnan perusteella, ja myös autonavigoinnissa voisi ehkä laittaa gpsmidin navigoinnin tunnistamaan suunnan ja hakemaan reitin oikean lähtösuunnan perusteella, nythän välillä reitti on satunnaisesti hyödytön tai ylimääräisiä kiemuroita sisältävä kun gpsmid ei tiedä mihin suuntaan keula osoittaa.

Tarkennuksena vielä, että ainakin minulla tuo “siinä kuin tavallisestikin” tarkoittaa E71:n kanssa, että aika usein tulee “ei voi asentaa” -tyyppisiä ilmoituksia, en muista tarkkaa tekstiä. Tämän jälkeen kun boottaa puhelimen, niin asennus yleensä onnistuu. Joskus taas sitten käy niin, että gpsmid asentuu oikein, mutta puhelimen valikkoon ei tule kuvaketta, josta gpsmidin voisi käynnistää. Sovellustenhallinnassa gpsmid kuitenkin näkyy, mutta en ole keksinyt miten sen saisi sieltä käyntiin.

Toisella alustalla minullakin on ollut tavallisuudesta poikkeavia ongelmia, prebuild -hakemiston paketti ei lähtenyt toimimaan Verkkokaupan Photonavissa kuten aiemmin on toiminut, tätä kokeilin muistaakseni vajaa viikko sitten. PhoneME ei löytänyt paketista ollenkaan suoritettavaa. Lisäys 7.3.: Kokeilin uudestaan 7.3. uusimmalla phoneme-versiolla, ja hyvin toimii myös PhotoNavissa gpsport-apuohjelman avulla ja mortscript -scriptillä joka käynnistää molemmat.

Lisäys 7.3.: Päivitin E72:een varusohjelmiston, sujui kätevästi suoraan puhelimesta ilman tietokonetta eikä tarvinnut varmuuskopiotakaan palauttaa. Softa päivittyi lokakuun 2009 päiväykseltä joulukuun 2009 päiväykselle. Tämän jälkeen myös Fi-versio eli koko Suomen kartan sisältävä gpsmid-versio lähtee käyntiin, ja pikakokeilulla toimii siinä missä Helsinki -versiokin. Joka valitettavasti tarkoittaa “toimii varsin huonosti” - koordinaattihyppyjä ilmenee jatkuvasti, ja esim. karttaa selatessa gpsmid hyppää vähän väliä “NaN” -koordinaattiin (eli “Not a Number”). Gpsmid-foorumeilla joku epäili että kyseessä olisi joku bugi Nokian floateissa ja kehotti kokeilemaan doubleja floattien sijaan; kokeilin, ei auttanut. Minulla tulee mieleen, että olisiko joku muistin korruptoituminen kyseessä, joku osa ohjelmaa tai java-virtuaalikonetta kirjoittelee vääriin paikkoihin muistissa. En tiedä, vinkit olisivat erittäin tervetulleita.

Ehkä kokeilen vielä, josko tilanne paranisi siitä, että gpsmidin asentaa uudestaan puhelimen softapäivityksen jälkeen. Päivitys: Ei näytä parantuneen, edellen toimii hyvin huonosti E72:lla.

Latasin nyt aamulla prebuildin uudestaan (koko Suomi), asennus (N96) meni onnistuneesti läpi. Sovellus käynnistyy ja kartan saa näkyviin…muutoin en vielä ehtinyt testaamaan.