Da se pohvalim

http://pedja.supurovic.net/karta-biciklistickih-staza-zlatibor-mokra-gora-tara

Izašla iz štampe karta biciklističkih ruta na području Zlatibora, Mokre Gore i Tare.

U članku ćete naći i uputstvo kako da dobijete besplatan primerak na poklon.

Свака част Имењаче.

Можеш ли да мало опишеш како је настала карта - како се дошло до података који су унети на ОСМ и слично?
Мене занима и како је генерисана мапа. Да ли су коришћени подаци са ОСМ-а и како је добијена сама слика мапе?

Надам се да питања одмерена и да отварају још мало простора “да се похвалиш” својим радом.

Нажалост, све је одрађено на мишиће. Подаци су снимани на терену, више пута, па је над њима рађена нормализација.

Дизајн мапе је рађен ручно. Дизајнер је имао неке своје подлоге које је користио, а које нису геореференциране, а у то су уклапани остали географски елементи. Добар део објеката је наново цртан на основу битмапе као подлоге коју сам направио од сниманих података.

Штампана карта није геореференцирана јер су њена размера и сам поступак израде карте ту могућност искључили. Карта је туристичка, без претензија на географску тачност. Приоритет је дат изгледу и читљивости.

Новина на овој карти су геолокацијски кодови (ГИД). Битним оријентирима су додељени нарочити осмознаковни кодови који служе за оријентацију. ГИД кодови су приказани на карти али и на терену на путоказима и наменским геолокацијским таблама. Цео систем одређивања ГИД је заснован на стварним географским координатама (на основу координате се одређује ГИД, али се и из гид могу добити географске координате). ГИД кодови су осмишљени тако да се јединствени систем може користити на целој територији Србије. Прецизност одређивања позиције преко ГИД кодова је нешто мања од 1 м што је за ове потребе више него довољно.

Калкулатор геолокацијских кодова је доступан на http://www.mapa.iz.rs/gidcalc/

У плану је да делове ове мапе пренесем у ОСМ. Један део је већ урађен (Торник), а остало ћу сређивати кад стигнем.

Ова мапа је само део планираног. Раде се бициклистичке руте на територији више општина у западној Србији, а поред бициклистичких, раде се и пешачке стазе. Све то треба да буде пропраћено и одговарајућим картама. Добра вест је да не постоје препреке да се прикупљени подаци убаце на ОСМ.

Да ли ово значи да карта која је изашла из штампе и нема додирних тачака са ОСМ-ом сем што су неки подаци накнадно унети у ОСМ?

Nisam baš siguran da sam te razumeo ali ako jesam - karta ne sadrži podatke koji su preuzeti sa OSM već je obratno.

Lepo, lepo. Nadam se da će ovo povući i mapiranje drugih krajeva, naročito za biciklističke i šetačke/planinarske staze.

Овај пројектат и није баш добра реклама за ОСМ. Иако подаци постоје у бази ОСМ-а мапа је, ипак, “рађена ручно”.
Да су ОСМ подаци коришћени за генерисање мапе, верујем, да би и други региони били мотивисани да уносе податке и из њих генеришу мапе. На жалост, овако, имамо само аргумент да OpenStreetMap није довољно добар за такве ствари.

Да не будем погрешно схваћен, подржавам шта је Пеђа урадио и сматрам да таквих ствари треба да буде много више код нас.

Право да ти кажем, ја сам имао у плану неки много обимнији пројекат ко ји би се ослонио на ОСМ као базу, а добиле би се лепе мапе за разнњ намене.

Међутим, наишао сам на огромне компликације у погледу коришћења ОСМ, најпре у томе да бих морао да направим сопствени рендерер и парсер (или преправи неки постојећи) да бих добио задовољавајући ниво контроле изгледа мапе, а затим се појављује и проблем ограничења у уносу података који води ка томе да би од ОСМ требало да користим само ОСМ формат, а да базу направим сам на сопственом серверу како бих се ослободио разних ограничења која намеће ОСМ.

Највеће ограничење је, ипак, то што графички дизајенери не умеју да раде са георефернцираним подацима а и да умеју, немају на располагању алате који не коштају ко бубрег или два.

Не желим да се правим паметан и да готовом послу налазим мане.
Једноставно, мало сам изненађем са проблемима са којима си се сусрео (сопствени рендер, парсер, база на сопственом серверу, ограничења ОСМ-а). Очекивао сам да ће моћи да се користи неки алат типа http://maperitive.net/ који учита osm фајл и као излаз да svg.

Па вероватно је и могао да користи ОСМ као подлогу, али колико сам ја разумео графичку обраду није радио Пеђа него ники дизајнер. А сад сви знамо да када се ради неки конкретан пројекат за неког клијента, нико не жели да експериментише него се држиш онога што зна, јер са провереном техником знаш колико ће ти времена бити потребно, а са нечим другим, па макар то било и много боље и штедело време, ниси сигуран и зато већина једноставно не би да ризикује. Тако барем ја видим зашто је рађено тако како је урађено.
Иначе сви знамо да је ОСМ много више од мапе, то је база података, која је у нашем случају још увек у развоју, тако да је за овај пројекат било потребно доста ручног рада, скупљање података (којих претпостављам још увек није било у ОСМ у том тренутку) и њихово сређивање, сам графички приказ је најмањи проблем. Е сад, ако овај пројекат да допринос ОСМ мапама (а колико сам разумео верујем да хоће) онда ја немам никаквих примедби на то, ово остало је мање битно за сада.

there are some examples where OSM and Maperitive together was used productive/commercial. I know of
A paper cylce map for Oxford
http://braincrunch.tumblr.com/post/22377993557/oxford-bus-cycle-map-in-print
and for the bicycle race Giro d’italia
http://www.gazzetta.it/Speciali/Giroditalia/2011/immagini/zoom/tappa_15_s.jpg

These are only examples for the Maperitive & OSM combination. The good thing on Maperitive is that you can export the map as svg (for Inkscape and in the Adobe Illustrator specific svg format), which allows customisation

OSM (without Maperitive) is used widely, online as well as printed. There are many examples

I am not a designer and I have not used Inkscape or AI before. It looks like this when a dummy tries to create a map with some text within 30 minutes. Someone with more experience should make much better maps.

Milsim da idealizujete upotrebu podataka. Problem je to svako grafičko rešenje konkretne mape zahteva dosta prialgođavanja zarad funkcije same mape. Te specifičnosti negde moraju da se zapamte da bi se mapa mogla renderovati a mislim da tome nije mesto u OSM bazi, najpre zato što su to specifičnosti koje se uopšte ne tiču OSM, a zatim i zato što bi neko mogao da poremeti te spefifičnosti i tako napravi problem u renderovanju mape.

Postoji mnogo slučajeva gde se objekat ne može prikazati tamo gde se starno nalazi. Često simbol mora da bude veliki da bi bio čitak ali tako prekriva druge bitne detalje mape pa je neophodno izmestiti ga sa tačne geografske loakcije. Takođe, vrlo je čest slučaj da su više objekata veoma gusto locirani i da je potrebno njihovo razmeštanje da bi bili čitljivi. Zatim, potrebne su potpuno konktrole vizuelnog izgleda elementa, veličine slova, vrste slova, rotacija objekt aili teksta, i slično na nivou svakog pojedinačnog objekta.

Kad bi se radilo na tome da se cela mapa renderuje na osnovu OSM sve te specifičnosti bi morale da budu upisane u OSM. Mislim da je tako nešto neprihvatljivo najpre sa stanovišta OSM.

Što se samog renderinga tiče, probao sam što sam mogao i nisam baš dobio neke zavidne rezultate. Da, na prvi pogled to izgleda ok, ali kada počnete da radite nešto konkretno što zahteva dosta specifičnosti, to ne ide. Čak mi je bio problem i da napravim rendering mape u dovoljno visokoj rezoluciji. Verovatno je jedan od razloga i to što ja radim na Windows platformi a uglavnom svi alati za OSM su pravljeni za Linux.

Možda ja previše očekujem od cele stvari. Vidim samo dva načinda se iskorsite OSM podaci: jedan je da se sve renderuje na osnovu OSM podataka, a drugi je da se OSM podaci preuzmu u neki drugi program gde se radi dalji dizajn mape, sa mogućnošću da se naknadne izmene u OSM uvek OSM podaci u mogu ažurirati u dizajniranoj mapi. Takvih alata ima, ali se plaćaju već pomenutim bubrezima.

Ne bežim od toga da, ako je neko rad da probamo da renderujemo mapu ove vrste na osnovu OSM podataka, da to probamo. Meni bi bilo mnogo lakšte da sadržaj mape ucrtavam direktno u OSM i od toga pravim mapu, nego da, kao sada, posebno pripremam podatke za OSM a posebno za štampanu mapu.

the map above was made with Windows only. It is possible to have an own extra file with data you want (but you can not upload the OSM). You can merge your own data with OSM data with osmosis (in Windows) before you render to svg. Our you can download the area you want with JOSM, make your modifictaions and save it locally for rendering (and not uploading).
The good thing on svg is that it is a vector image so you can move, resize, change angle for anything that disturbs you or delete it. The image above has 300 dpi so probably no resolution issue. In the image below I have deleted some peaks that where under the text just to show that it is very easy to edit svg maps…even for a dummy

All I want to say is that you make your work harder than it should be. Why you draw roads for example if there are already many roads available in OSM. Or peaks, or rivers…

By the way, there are some mistakes in the german translation. If you could send me the text somehow, I could fix it

What tool you used to make SVG_ All I could get was PNG, JPG or such…

Maperitive which you get here http://maperitive.net/

A simply guide how to use Mapertive with Adobe Illustrator (Inkscape is similar) is here
http://braincrunch.tumblr.com/post/9947074703/maperitive-tutorial-generating-osm-map-for-adobe

Step 2 I would replace by

It’s pretty simple. The one below was made in 3 Minutes. It becomes a bit more complex when you want to change labels in svg or such, then you need to render the labels in a different layer, but if you understand how it works, then even this is easy

Купио сам карту данас на сајму :smiley: .
Баш ми се свиђа.

Kupio kartu? Pošto? Gde? Karte su besplatne.
Jesi li dobio račun?

Zar nisi video u mom članku kako da dobiješ besplatan primerak od mene?

Suncobalt, the main reason I did not relay on OSM data is that I use data I collected in the field and normalized, thus I have all data I need and in much better accuracy.

At first my idea was to edit OSM data and add what I have and then use all that to render map. I found out that my data cannot be easily merged into OSM as there are many errors in OSM database. I had to fix errors to be able to insert my data. I actually tried to do that, but I ended up in spending days fixing data (check Tornik, and portions of Mokra Gora and Tara). I realized that if I continue doing that I would need more time to insert data in OSM than what I had to finish whole project, and still, I had no tools to use that data to actually work on our project. I would get results faster and better if I draw map from scratch instead fixing OSM data. As I had project schedule rushing me, I simply decided to abandon idea to insert my data to OSM and do all mapping on my own, instead. Inserting data to OSM is left for later, when we finish the project and when I can afford spending time to do that.

On top of that, we had to use lots of customization on data that we would not be able to set into OSM database, and also linking to external data. I even had to develop several custom application to mill the data and generate output for designer and various reports form project managers and project funders.

All that lead to use other tools for creating map. That allowed me to have all map data in single place linked with other not geographic data I needed to create all output what was required: export data in format that designer could import in Illustrator and then work with it, but also export data in other forms needed for generating tracks profiles, generating project of signs that are to be placed in the field, generating documentation for project management, reports for fund sources, etc. There are no tools that can allow me do all this which use OSM data in proper form.

OSM tools work in simple way: take part of OSM planet data and render to fixed map. In our project, map is just one of the products. We were planning bicycle trails, organizing construction works on them, designing traffic signs, making financial calculations based on that data, creating reports, etc. Actually, we are still doing it as project is still in progress. Map presented here is just portion of the territory we are covering with this project and it is just first of the products in line.

Regardless of my best will, I was unable to use OSM database and OSM tools to achieve what I needed, and I had to use other tools. Yet, it is good news that data we produce may and will be inserted in OSM.

About Maperitive:

It does export data in SVG, but not all. It cannot use SVG icons but only bitmaps (and even that is buggy and in low quality -said by the author). That single issue renders it unusable for our purpose.

Also, we have problem that, although our map is simplified it uses data from all levels of details, so we have to get all data from OSM and then filter out unnecessary data to simplify it before providing it to Maperitive. There is not clear rule to set for simplification (by object type or such) so we would have to do filtration manually (or by listing all objects we need to keep). And, as we were creating and changing data on hour basis, that would need to repeat whole rendering process from scratch very frequently.

And still, it does not solve problem of syncing OSM data with rendered map. Our rendered map contains lots of customization. If OSM map is changed we have to load it and then do all customizations again. This simply cannot work.

But as I said, I would like to make things simply for us and to base out maps on OSM data. That would allow us to insert our data into OSM and then use it to get map product like this one presented. I am open to all suggestions that could lead to make it work.