A ja uważam, że te relacje to dobry pomysł, tylko właśnie jest problem z tym rozumieniem przez Nominatim. Zobaczcie, co wyszuka na hasło “Kraków, Stachiewicza” (Piotra też możecie tam dodać). Gdyby Nominatim te relacje wyszukiwał i zwracał na pierwszym miejscu, przed skaładającymi się na nie kawałkami ulic, to ja bym dawno już takie relacje produkował. Choćby po to, żeby szukając ulicę, znajdować ulicę, ani jej fragment, często bardzo drobny.
Wskrzeszam temat, bo pozwoliłem sobie wczoraj usunąć relacje associatedStreet w całej Polsce. Tak, wiem, nie powinienem był tego robić tak zupełnie na własną rękę i zostałem o to napomniany w tym zestawie zmian:
Jedyne moje usprawiedliwienie jest takie, że uznałem, iż usunięcie tych relacji jest na tyle niekontrowersyjne, że nie powinno wywołać jakichś specjalnych problemów. Polska strona Wiki https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Relation:associatedStreet dość jednoznacznie mówi, że “ta relacja zostanie porzucona”. Zacząłem od usunięcia relacji które sam utworzyłem jakieś 10 lat temu w Radomsku, bo były one problematyczne przy edycji dróg. Potem jednak przejrzałem resztę tego typu relacji w Polsce i zobaczyłem, że w zasadzie nie reprezentują one żadnej wartości: większość z nich pochodzi z lat 2013-2014, od tego czasu nigdy nie były aktualizowane. Wiele było duplikatów: po kilka relacji dla jednej i tej samej ulicy, po 2-3 obiekty każda. Były nawet relacje z zaledwie jednym obiektem. Do tego relacje te obejmowały najczęściej pojedyncze ulice w niektórych miastach, nie znalazłem żadnej miejscowości, mającej kompletnie pokrycie associatedStreet.
Jeżeli znajdą się jacyś zwolennicy zachowania tych relacji, nie będę protestował żeby moje zmiany zostały wycofane, jako że nie zostały wcześniej przedyskutowane na forum.
Samej relacji associatedStreet bronić nie będę, natomiast jest jeszcze relacja street.
Zaś co do braku wartości: bez żadnej relacji ta kreska na pewno zaraz zniknie:
Na pewno to Kopernik nie żyje, może jednak faktycznie wystarczy dodać klucz Wikipedia na każdym wayu. Ale wypadałoby sprawdzić kompletność danych przed usunięciem relacji (o ile w ogóle powinno się usuwać).
Zaś co do braku wartości: bez żadnej relacji ta kreska na pewno zaraz zniknie:
Nie zniknie, ponieważ Aleje Jerozolimskie (nigdy?) nie miały relacji associatedStreet. Oto zestaw zmian usuwający relacje w okolicach Warszawy: Changeset: 164665978 | OpenStreetMap
W granicach administracyjnych miasta nie było ŻADNYCH relacji associatedStreet, te 18 sztuk w zestawie zmian pochodzi z ościennych powiatów, a jakaś 1/3 z nich to takie kwiatki jak ten poniżej nie przypisane nawet do żadnej ulicy:
EDIT: Nie widzę też żeby istniała jakakolwiek inna relacja obejmująca wszystkie odcinki Alei Jerozolimskich.