Czy obszary naturalne mogą się nakładać?

Np. czy mogę narysować obszar typu trawa i przecinający się z nim obszar “zarośla”?

Przyjęło się, że unika się nakładania i powinno się przykleić obszary do siebie, ale np. na mały obszar zarośli w środku wielkiej łąki mało kto robi relację type=multipolygon i rysuje na większym obszarze.

A masz jakieś konkretne trudne miejsce?

Całe mnóstwo:) Są np. obszary, gdzie np. są zamapowane skupiska drzew, lub małe zagajniki. Ale ogólnie duży obszar jest typu łąka, lub podmokła łąka (znam te tereny, bo tam jeżdżę), ale ten obszar nie jest w ogóle oznaczony.
W turystyce pieszej, lub rowerowej jest to bardzo przydatna informacja.
Chciałbym te większe obszary jakoś oznaczyć, a przyklejanie do już istniejących to robota na kilka miesięcy:)

W JOSM można postawić dwa węzły i nacisnąć F (follow) żeby poprowadzić rysowaną linię po istniejącej, ja to tak robię.
Ew. ctrl+b zamienia obszar na relację.

Dziękuje za informację. Czyli edytorem online OSM lepiej tego nie dotykać.

A nie wiem, ja znam JOSM więc w nim mogę coś doradzić

A czy jest trawa pod tymi zaroślami?

Ogólnie mapujemy rzeczywistości a np. teren podmokły w lesie, skały pod koronami drzew itp się często zdarzają

Możesz zmapować zarośla na obszarze trawiastym, bez robienia zbędnych relacji. Wszystko będzie dobrze się wyświetlało w aplikacjach. Jedynym wyjątkiem są obszary wodne na obszarze drzewiastym, lub zaroślowym, które brzydko się wyświetlają jedynie w widoku domyślnym.

Serdeczne dzięki!

Jeszcze się tylko upewnię. Ponieważ w OSM nie ma (OIDP) warstw jako takich, to znaczy, że z kolejnością wyświetlania scalonego obrazu radzi sobie już algorytm generujący płaskie kafle?
Można gdzieś sprawdzić jakie są priorytety?

Zależy od rendera/stylu.
Dla domyślnego na openstreetmap.org (openstreetmap-carto) jest to zdefiniowane w openstreetmap-carto/project.mml at master · gravitystorm/openstreetmap-carto · GitHub
Kolejne wartswy są renderowane. Z tego, co wiem nie ma kolejności zdefiniowanej wewnątrz jednej warstwy.

Ja bym się raczej poprawnością danych przejmował a nie tym czy się poprawnie wyświetla

2 Likes

Zarośla na łące to chyba poprawne dane?

jak są częścią łąki to mapowanie ich jako część łąki jest poprawne

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za porady!