Np. czy mogę narysować obszar typu trawa i przecinający się z nim obszar “zarośla”?
Przyjęło się, że unika się nakładania i powinno się przykleić obszary do siebie, ale np. na mały obszar zarośli w środku wielkiej łąki mało kto robi relację type=multipolygon i rysuje na większym obszarze.
A masz jakieś konkretne trudne miejsce?
Całe mnóstwo:) Są np. obszary, gdzie np. są zamapowane skupiska drzew, lub małe zagajniki. Ale ogólnie duży obszar jest typu łąka, lub podmokła łąka (znam te tereny, bo tam jeżdżę), ale ten obszar nie jest w ogóle oznaczony.
W turystyce pieszej, lub rowerowej jest to bardzo przydatna informacja.
Chciałbym te większe obszary jakoś oznaczyć, a przyklejanie do już istniejących to robota na kilka miesięcy:)
W JOSM można postawić dwa węzły i nacisnąć F
(follow) żeby poprowadzić rysowaną linię po istniejącej, ja to tak robię.
Ew. ctrl+b
zamienia obszar na relację.
Dziękuje za informację. Czyli edytorem online OSM lepiej tego nie dotykać.
A nie wiem, ja znam JOSM więc w nim mogę coś doradzić
A czy jest trawa pod tymi zaroślami?
Ogólnie mapujemy rzeczywistości a np. teren podmokły w lesie, skały pod koronami drzew itp się często zdarzają
Możesz zmapować zarośla na obszarze trawiastym, bez robienia zbędnych relacji. Wszystko będzie dobrze się wyświetlało w aplikacjach. Jedynym wyjątkiem są obszary wodne na obszarze drzewiastym, lub zaroślowym, które brzydko się wyświetlają jedynie w widoku domyślnym.
Serdeczne dzięki!
Jeszcze się tylko upewnię. Ponieważ w OSM nie ma (OIDP) warstw jako takich, to znaczy, że z kolejnością wyświetlania scalonego obrazu radzi sobie już algorytm generujący płaskie kafle?
Można gdzieś sprawdzić jakie są priorytety?
Zależy od rendera/stylu.
Dla domyślnego na openstreetmap.org (openstreetmap-carto) jest to zdefiniowane w openstreetmap-carto/project.mml at master · gravitystorm/openstreetmap-carto · GitHub
Kolejne wartswy są renderowane. Z tego, co wiem nie ma kolejności zdefiniowanej wewnątrz jednej warstwy.
Ja bym się raczej poprawnością danych przejmował a nie tym czy się poprawnie wyświetla
Zarośla na łące to chyba poprawne dane?
jak są częścią łąki to mapowanie ich jako część łąki jest poprawne
Jeszcze raz dziękuje wszystkim za porady!