http://www.openstreetmap.org/user/Yabba/diary/9155 - z tego co zrozumiałem autorowi chodzi o to, żeby w zachodnich miastach Polski zachowywać dawne niemieckie nazwy (ulic?) jako old_name=* lub historic_name=*.
Według mnie pomysł niegłupi, ale rodzi problemy - podobnie, jak to było w przypadku kolei.
Jeśli zabieramy się za coś takiego, to warto zwrócić uwagę na czas trwania danej nazwy, bo coś mogło być wielokrotnie przemianowywane.
Druga rzecz to różne nazwy w różnych językach w jednym czasie w przeszłości (przychodzi na myśl Leningrad).
Może coś na kształt
oldname:<rok gdy wyszło z użycia> = foo
?
Myślę, że póki nie znajdziemy/wymyślimy nic lepszego, to będzie dobre. Nadaje się do zmiany skryptem.
Mam wrażenie, że ktoś proponował coś z historic:name=, ale mogę się mylić.
Hmm, tylko w tym drugim brakuje określenia daty. Kurcze tu by przydały się tuples zamiast zwykłych par key/value
To ja proponuje wpisywać dla niemieckich miast ich słowiańskie nazwy od których pochodzą.
http://halat.pl/atlas_slowianszczyzny_zach.jpg
Dla mnie jest to bez sensu z tymi historycznymi nazwami - prędzej się zakopiemy niż będzie to miało jakieś ręce i nogi.
Skąd w Tobie tyle nienawiści?
Cieszy mnie każda wizyta sąsiadów w Szczecinie, gdy dorzucą coś nowego do OSM w mojej okolicy. Dopóki przyjeżdżają pociągiem, a nie czołgami, jestem “za”
Ja tam do nich nic nie mam ale uważam, że jest to kopanie się z koniem. Rozumiem, ze będziemy tak każdą nazwę wpisywać? Będziemy mieli Stalinogrody, Borowieck, Dzietrzychów, Friedland czy Węglewo. A Gorzów Wlkp to Kobyla Góra
Już nie mogę się doczekać by wpisać w Poczdamie Postąpin a zamiast Koepenick Kopanicę
Tu poruszamy kolejny problem - kiedy przestać…
Nie wiem, co jest mniej pasujące do OSM - mapowanie nazw historycznych, i obcych, czy linii przesyłowych. Czy ktoś inny robi coś w ten deseń? Mam na myśli inne kraje.
Z jednej strony zakres OSM jest właściwie nieograniczony, ale dopóki nie ma odzwierciedlenia pewnych rzeczy w sofcie, to możemy się zwyczajnie pogubić albo dodawać nigdy nieużywane dane.

Już nie mogę się doczekać by wpisać w Poczdamie Postąpin a zamiast Koepenick Kopanicę
Zamiast zdecydowanie nie ale w name:pl albo alt_name:pl albo old_name:pl jak najbardziej, wedlug mnie im wiecej informacji tym lepiej. Jesli wpisze w wyszukiwarke Kopanica bo nie wiem co to jest, to chcialbym zeby mi sie znalazlo.
Starajmy sie dodawac wszystko co chcemy zeby dalo sie wyszukac, np. ulica 1000-lecia / Tysiąclecia powinna miec te druga opcje w alt_name albo jakims innym tagu.
Dopóki nie będzie jednolitego sposobu tagowania nazw historycznych to bym sobie dał spokój z historią. Tu jest wycinek z wikipedii dotyczący wrocławskich Wojszyc:
Przed II wojną światową znajdująca się tutaj wieś nosiła niem. nazwę Woischwitz, w 1936 zmienioną na Hoinstein, od 1945 krótko pod nazwą Uścimów, a od ok. 1947 – pod obecną nazwą.
Już nawet nie myślę co by się działo na Słowacji gdybym zaczął im wpisywać węgierskie nazwy. Nie otwierajmy tej puszki. Weźmy się lepiej za rysowanie dróg bo tego bardziej brakuje.