correctie fout in Pieterpad traject

Hoi allemaal!

Ik ben een complete leek op het gebied van cartografie en weet zijdelings iets van OSM, al weet ik wel dat OSM een geweldig iets is… :slight_smile:

Goed… mijn vraag/verzoek/opmerking:

Samen met mijn zoontje ben ik momenteel bezig het Pieterpad te lopen. We zijn al aardig op weg en voor onze volgende etappes was ik de route alvast aan het ‘verkennen’. Ik maak bij het wandelen gebruik van de applicatie locus map (http://www.locusmap.eu/) met daarop een aangekochte kaart (Asamm SW, 14.03.2916, Netherlands). Op deze kaart is het Pieterpad (LAW 9-1) ingetekend wat erg prettig is.

Bij het nakijken van de route zag ik dat de ingetekende route in de omgeving van Ommen aanzienlijk afwijkt van de ‘officiele’ route.

Ik ben er uiteindelijk (denk ik) in geslaagd om een note te plaatsen om dit aan te geven.
Phew… steile leercurve voor zo’n ouwe kerel als ik… :wink:

Omdat ik niet weet of dit genoeg om een correctie in orde te krijgen dacht ik: laat ik me ook maar even melden in het OSM forum… :smiley:

De correcte routes van de betreffende etappes zijn als GPX route beschikbaar op:

http://wandelnet.nl/traject/law-9-1-10-ommen-hellendoorn
http://wandelnet.nl/traject/law-9-1-09-hardenberg-ommen

(en binnenkort ook als een eigen opgenomen wandel GPS track)

Doe ik het zo goed als ik ervoor wil zorgen dat e.e.a. in de toekomst gecorrigeerd wordt?

Mocht ik overigens in dit bericht ‘pushy’ overkomen, dan is dit zéker niet de bedoeling!!!

Vriendelijke groet!

Pettrik

Dag Pettrik,

Als je mij de GPS-track wil mailen, dan zal ik de routewijziging verwerken.

Maarten

Welkom op het forum Pettrik. Helaas hebben we nog geen specifieke toestemming van wandelnet om hun gegevens te mogen gebruiken maar er is overleg gaande. Mocht je tzt dit traject te hebben afgelegd en uit eigen waarneming hebben kunnen constateren dat hun route klopt dan mag het aangepast worden op OSM. Je mag dit gerust hier melden, maar ik kan je niet garanderen dat dit door iemand zal worden opgepikt, het blijft immers allemaal vrijwilligerswerk.

Edit: ik zie dat Maarten dit al oppikt. Wees voorzichtig met het aanpassen en verifieer bij de laatste editor van de route wanneer die de route heeft aangepast. Van het fietsnetwerk weet ik dat de officiele routes ook niet altijd kloppen. Zie ook https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=58245

@MrCruiser

Super! Als we hem gelopen hebben neem ik weer contact met je op!

Let er op dat niet alle GPX tracks van wandelnet kloppen.
Een gedeelte van het Maas Niederrheinpad heb ik dit jaar weer gelopen.

De tracks van wandelnet lijken overgetekend zijn en komen niet altijd overeen met de markeringen.
Het is niet dat de markeringen vernieuwd zijn omdat ik de tracks nog heb van toen het pad pas geopend is.

Voor de volledigheid: op OpenStreetMap volgen we de markeringen in het veld, niet de PDF’s van wandelnet. Het is dus inderdaad even de vraag of de markeringen overeenkomen met OpenStreetMap of met de PDF’s.

Ik houd het in de gaten. Voor de liefhebbers heb ik eventueel ook de door ons gelopen tracks van de eerste etappes. De etappes zoals op wandelnet aangegeven (etappe naar/van Ommen) staat overigens ook zo vermeld in het Pieterpad boekje (dat we als ‘backup’ in de rugzak bij ons hebben als we lopen)

Fijn als goede gps-tracks in OSM worden verwerkt, want ook de LAW-beboridng in het veld is af en toe tegenstrijdig, zoals ik toevallig vandaag hier zag: de route in OSM is correct (doorgaand gemarkeerd en een echt wandelpad) , maar verder naar het noorden op de doorgaande weg is op een nieuwe knooppuntenpaal (die ik zo zal toevoegen) ook og LAW-markering geplaatst…
https://hiking.waymarkedtrails.org/#route?id=2801085&map=18!52.1762!4.6381

Bij een routewijziging wordt soms bewust de oude markering deels gehandhaafd. Als je dan het boekje (zonder updates) volgt en een afslag mist kom je later toch weer markeringen tegen (zolang als het duurt).

Ah, daar valt inderdaad iets voor te zeggen.

In deze specifieke situatie is het wel apart:
de “ongeldige” LAW-verwijzing is pas heel recent geplaatst (op een knooppuntpaal van afgelopen najaar), terwijl de route al langere tijd geleden van de weg is verlegd naar het zuidelijker gelegen voetpad (te oordelen adhv de verwerking op de LAW-tekens op het voetpad).

Na de wandeling van gisteren kan ik nu dus uit eigen waarneming bevestigen dat de route van het Pieterpad etappe 9 (Hardenberg - Ommen) zoals deze bijvoorbeeld op https://hiking.waymarkedtrails.org/#route?id=312993 staat ingetekend niet correct is (lees: er behoorlijk naast zit)

Na de wandeling van gisteren heb ik nu ook een GPS-track.

Het lijkt me echt superleuk als ik zelf in de toekomst wijzigingen als deze zou kunnen ingeven/doorvoeren.
Is er iemand met wie ik eens zou mee zou mogen kijken c.q. die mij hierin wegwijs zou kunnen maken?
Bestaat er iets als een ‘newbie OSM party’ met bijv. workshops o.i.d.?

Ik wil wel een YouTube instructie maken hoe dit in zijn werk gaat.
Wel heb ik dan de nodige instructies en gps track van je nodig om je te kunnen helpen.

Er zijn al vele youtube video’s over editten in OSM, zoek maar eens op “JOSM relation” en je krijgt er een aantal die over het editten van relaties met JOSM gaan. Je kunt dan de GPS track in JOSM laden als referentie om te zien welke paden je genomen hebt.