brand=Poczta Polska

Czy w placówkach PP, w tym tych różnych FUP nie brak brand=Poczta Polska (a może i brand:wikidata=Q168833)
?

Z niejasnych przyczyn jest często operator=Poczta Polska operator:wikidata=Q168833

A czy nie jest czasem część tych placówek na franczyzie? wtedy operator: byłby błędny.

1 Like

Tak, wydaje mi się, że brand powinien być wypełniony. Proponowałem kiedyś takie tagowanie

Urząd Pocztowy Filia Urzędu Pocztowego Agencja Pocztowa
amenity=post_office amenity=post_office amenity=post_office
brand=Poczta Polska brand=Poczta Polska brand=Poczta Polska
name=Urząd Pocztowy Łódź 42 name=Filia Urzędu Pocztowego Koluszki name=Agencja Pocztowa Wałbrzych
operator=Poczta Polska operator=UP Koluszki operator=UP Wałbrzych 14
ref:pni=532195 ref:pni=239012 ref:pni=301668
short_name=UP Łódź 42 short_name=FUP Koluszki short_name=AP Wałbrzych

Nie wiem czy operator to powinien być nadrzędny urząd pocztowy, czy prowadzący konkretną agencję pocztową.

Nie wiem tez jak to możliwe że Poczta nazywa swoje placówki “Urzędem” pocztowym.

Mam nieco wątpliwości co do tych operator - Filia Urzędu Pocztowego dalej ma chyba raczej operator=Poczta Polska a agencje pocztowe to chyba franczyzy, przynajmniej częściowo.

“urząd” to chyba nie jest termin zastrzeżony? Chyba mógłbym otworzyć sklep i nazwać go “Główny urząd sprzedaży śrubek”? Tak długo jak nie podszywam się pod istniejący urząd.

Tak jak jest już “Ambasada Śledzia” i “Ministerstwo Śledzia i Wódki”.

Nie wiem czemu, ale nazwy typu Urząd Pocztowy Xyz czy Filia Urzędu Pocztowego Xyz przestały być, przynajmniej u mnie, w jakikolwiek sposób widoczne w terenie. Kiedyś na pewno były te nazwy na/przy drzwiach. Dlatego preferuję proste name=Poczta Polska, a szczegóły do ref=* lub branch=*.

Tak jak @Mateusz_Konieczny, nie widzę problemu.