Bouwprojecten

Kun je, bij bijvoorbeeld een nieuwbouwwijk, vragen aan het bouwbedrijf om tekeningen om over te trekken voor in OSM? Zit er kans in dat je iets terug gaat krijgen (kaart bijv.)?
Want bij mij in de buurt wordt er nu net iets nieuw gebouwd, en is er ook iets anders nieuw gebouwd dat nog niet op de kaart staat.

Ach ja, je kunt het proberen, maar waarom zou het op OSM staan als het in het echt nog niet bestaat. Dan krijg je die kaarten van G waarop wijken en wegen staan die er nog niet zijn en die helaas ook toch maar niet gebouwd gaan worden. Als je even wacht en je loopt er een keer lang met je GPS, dan heb je het zodra het staat en weet je ook zeker dat het er staan.

Het opvragen van kaarten is natuurlijk prima, als ze er gehoor aan geven. Je gaat de data natuurlijk pas invoeren als het gebouw er echt is. :slight_smile:

Maar:

  1. Je kunt gebouwen aangeven als ‘nog niet af’, ze zijn dan een vreemd groen/bruin.
  2. Een van de twee waar ik het over heb, is al afgebouwd, maar daar staat nog het oude gebouw. Dat is niet echt voortijdig.
  3. Misschien zitten er ook meteen huisnummers etc. in die kaarten, ik heb geen idee.
    Het was meer de vraag óf ze die informatie vrijgeven.

Het oude gebouw moet je zeker verwijderen, want het bestaat niet meer.

Bij nieuwbouw hebben ze vaak de wegen al voor de bouw in gebruik maar mag er nog niet op. Ze overtekenen van een kaart van de bouwer (en markeren met acces=no) lijkt me dan best redelijk.

Sorry, beetje off-topic, maar is dit een algemeen aanvaarde regel? Ik heb namelijk in mijn omzwervingen op vele plaatsen

  • Dubbele gebouwen gezien die afkomstig zijn uit edits en imports. Kon deze redelijk eenvoudig opschonen, maar
  • Ook dubbele gebouwen waar duidelijk was aangegeven dat 1 gebouw de huidige is (nieuwbouw) en het onderliggende gebouw als (former) stond aangegeven. Is kennelijk gesloopt en vervangen door het nieuwbouw.

Ik delete dergelijke gebouwen altijd met als change omschrijving “demolished building” o.i.d.

Allemaal, we zijn best consistent in onze antwoorden :smiley: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=69298,

Hugo

Phieuw! :wink:

Even aansluitend op deze vraag:

Als je nu geen bouwtekeningen in je bezit hebt, maar kadestrale kaarten (http://www.putten.nl/Wonen_Leven/Bouwen_Wonen/Bestemmingsplannen/Bestemmingsplannen_bebouwde_kom/Bestemmingsplan_Kom_Noord) die door de gemeente in PDF formaat zijn vrijgegeven?

  • Mag je die gebruiken?
  • Wie kan mij vertellen of en zo ja hoe ik dergelijke tekeningen in JOSm kan inladen om een vergelijk te trekken?

Denk het niet hé, daar zit dan waarschijnlijk copyright op van het Kadaster ondanks dat het er niet specifiek bij staat… Dat de gemeente ze in PDF uitgeeft wil nog niet zeggen dat je de info eruit mag overnemen in je eigen database. Eerst contact opnemen met de gemeente en duidelijkheid scheppen over copyright lijkt me verstandig.

Ik zal het voor de zekerheid doen.

Kun je me dan ook vertellen hoe ik kom van PDF naar een manier om het zichtbaar te maken in JOSM?

Nee, dat weer ik helaas niet.

Ik heb net de volgende mail de deur uitgedaan:

Beste gemeente,

Ik heb een vraag voor de juridisch afdeling van de gemeente Putten.

Mijn naam is Robert Elsenaar en ben actief binnen het OpenStreetMap project (http://tile.openstreetmap.nl/).
Ik heb mij daarbinnen verantwoordelijk gesteld voor het in kaart brengen van de gemeente Putten en haar omgeving. Binnen het project tekenen wij de wereldkaart door gebruik te maken van allerhande informatiebronnen waarvan de gegevens kunnen gaan vallen onder de OpenSource licentie (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/).

Nu mijn vraag: Op de website van de gemeente worden kaarten van de bestemmingsplannen gepubliceerd. Mogen wij de gegevens, die op deze kaart vermeld staan, gebruiken en verwerken binnen ons project?

Ik wacht met spanning uw reactie af.

mvrgr
Robert Elsenaar