Bingin ilmakuvat käytössä

Ainakin Potlatch 2:ssa voi nyt käyttää taustakuvana myös Bingin ilmakuvia. Pääkaupunkiseudun lisäksi Bingillä on todella hienoa kuvaa myös monista muista kaupungeista (ainakin Oulu, Kuopio, Imatra, Lappeenranta, Jyväskylä, Pori, Lahti, Hämeenlinna, Tampere, ja Turku). Noista useimmat on kuvattu vielä Pictometry-menetelmällä, joten Bingin oman karttaliittymän kautta (http://www.bing.com/maps/?) maisemaa ja talojen päätyjä voidaan katsoa myös viistosta näkökulmasta.
Tarkistin oikaisun laatua vain parista tutusta kohdasta, mutta ainakin niillä paikoilla sijaintitarkkuus on erinomainen. Uskoisin, että noilla tarkoilla viistokuvilla tarkkuus on koko maassa yhtä hyvä, sillä ne ovat kaikki samaa tuotantoerää. Sijaintivirheen pitäisi pysyä alle kahdessa metrissä, joten nyt on vaihteeksi se tilanne, että jos GPS:n ja kuvan välillä on ristiriitaa, niin kannattaa uskoa kuvaa. Mutta tämä siis toistaiseksi pienellä varauksella, koska en ole tehnyt vertailua kuin parista paikasta. Jos oikaisuvirheitä tulee vastaan, niin rapotoin niistä foorumille.

Bingissä näyttää olevan lentokoneesta matalalta kuvattujen ortokuvien lisäksi myös suhteellisen terävää satelliittikuvaa. Satelliittikuvien oikaisutarkkuus ei kuitenkaan ole mykistyttävän hyvä, esimerkiksi Kirkkonummen Masalasta löytyi yli kymmenen metrin virheitä. Bingin karttaliittymän avulla voi tarkistaa, ovatko kuvat niitä hienoja Pictometry-kuvia zuumaamalla lähelle ja kokeilemalla, saako viistokuvia näkyviin Bird’s eye -valikon Enable tilt -valinnalla.

Ainakin Tuusula-Kerava -alueella näyttäisi kuva olevan aikalailla kohdallaan. Parissa kohdassa jo hetken luulin että kuva olisi useita metrejä pielessä mutta luultavimmin kyseisessä kohdassa oli gps-jäljissä paikallinen säännönmukainen virhe koska joka puolella ympärillä sekä jäljet että piirretyt tiet olivat tarkasti kuvan kanssa yhteneväiset.

Me JOSMin käyttäjät joudumme vielä hetken odottelemaan ratkaisua, joka lienee SlippyMap plugin.

JOSMilla pääsee nykyään nauttimaan Bingistä. Lataamalla viimeisimmän (latest) JOSMin & seuraamalla ohjeita: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOSM/Plugins/SlippyMap pääsee hyvään alkuun.

Onko tarkkaa tieto mistä vuodesta Bing ilmakuvat ovat? Omien selvityksien mukaan (tekojääradan valmistelu) ainakin Turun ajankohta voisi olla kesä 2008. Muilta tarkempaa tietoa tai selvityksiä?

Ainakin Tuusulan suunnalla kuvat ovat mielestäni vanhoja, veikkaisin jotain 2004-2006 muutamien rakennusprojektien perusteella. Saatan tietty olla väärässäkin ja muistaa ihan omiani.

Jossainpäin nettiä on joku sivu joka kuulemma näyttää eri alueiden kuvien iän. Näin linkin muistaakseni talk-postituslistalla mutta itse en ole vielä käynyt tarkemmin tutkimassa.

edit:
http://mvexel.dev.openstreetmap.org/bing/
Tuolta näkyy ainakin osasta kuvien ikää, vaan eipä tietenkään pääkaupunkiseudun hires-kuvien ikää.

Turun osalta ei vuosilukua näkyy :frowning:

Kuvien vuosilukuja voi päätellä rakennusprojekteista. Kotkan kuvat ovat oletettavasti vuodelta 2005 - kuvissa vielä kovin keskeneräinen toriparkki on valmistunut 11/2006. Bingin kuvasta & Mikkelin vastaavasta urakasta voisi päätellä, että toriparkki ei ole valmistunut seuraavien kuukausien aikana.

Huomasin kanssa, että Kotkassa on selkeästi purettu muutama rakennus ja muutama taas muodostettuna samoille seuduille. Tässä on nyt riskinä, että ihmiset “korjaavat” virheitä piirtäessä - lisäävät purettuja rakennuksia. Onko tälläisten tilanteiden varalle olemassa jotakin OSM-merkintää - merkkiä mitä ei piirretä kartalla mutta näkyy karttaa muokatessa?

Olisiko building=demolished? Wikissä on vain collapsed. Tai entä, jos jättäisi rakennuksen ääriviivat ilman tageja ja lisäisi jonkin sopivan relaation? Wikissä on myös end_date, jos purkamisajankohta on tiedossa.

Mielestäni historiaakin olisi hyvä tallentaa. Jokin animoitu OpenPastMap voisi olla kova juttu sitten joskus, kun koko alue on kartoitettu. Voisi hiiren rullaa pyörittelemällä nähdä, kuinka tiet ja talot ilmestyvät ja katoavat.

Helsingin tarkemmat kuvat saimme ajoitettua vuoteen 2006 (Hakamäentien rakennustyöt alkaneet sakä muutama muu rakennustyömaa), johonkin viikonloppuaamuun (varjoista kellonaika ja ei ruuhkia joten ei arki), ja juhlaviikkojen huvilateltta on pystyssä Tokoinrannassa, joten mahdollisia päiviä oli n. 6 kpl elokuun lopussa tai syyskuun alussa. Seassa on pienempiä alueita joissa valaistus ja liikennetilanne vaihtuu, esim. Tuusulanväylällä, joten kaikkialla tuo päättely ei päde. Vuotta 2006 kuitenkin.

Osa on käyttänyt tagia was:building=yes poistetuille taloille tms., eli samoin muita kohteita voisi olla esim. was:barrier=fence. Summittainenkin poistopäivä on hyvä, ei tartte kuin vuosilukuosa kirjoittaa jos ei tiedä. Aika äkkiä tuollaiset was:= -viivat haittaavat editointia liikaa, varsinkin keskusta-alueilla jossa on tiheässä viivoja, joten joku voi niitä poistaa. Tiedot löytyvät silloin kuitenkin full-history-dumpeista, jos näin on toimittu kun purettuja kohteita on poistanut vs. kohteet jotka on poistettu vain koska ne on ollu vaan väärin piirretty. Ts. ensin building=yes → was:building=yes + end_date=2010, tietojen lähetys, poisto, tietojen lähetys.

Jyväskylän Bingit näkyy olevan siinä 2007 ikäluokkaa. Keljonkeskuksen toisen marketin laajennustyöt eivät ole vielä alkaneet. Palokassa Alvajärven ja Palokanorren välinen alue nelostien itäpuolella on tulevan liikenneaseman ja sisustustavaratalon työmaa-aluetta. Kesäkuussa 2007 alue oli vielä neitseellinen. Paikalla kasvoi todella komea koivikko, joka sitten tuhottiin melkein totaalisesti osuuskauppaliikkeen alttarille.

p

Päivitin juuri uusimpaan JOSM tested -versioon (3751), jossa Bing toimii ilman liitännäisiä, ja kokeilin muokata joskus marraskuussa (juuri ennen lumia) tallentamaani reittiä. Kylläpä se käykin näppärästi, kun jokaisen merkitsemäni pisteen näkee saman tien Bingin kuvista. Aikaisemmin olen yrittänyt muistella merkitsemiäni pisteitä heti pyöräilyn jälkeen tai päätellä niitä kaupungin kaavoituskuvista tai Google Street View -kuvista.

Tallentamani reittijäljen perusteella Bingin kuvat ovat erittäin tarkkoja. Muutamassa kohdassa uskalsin siirtää kevyen liikenteen reittien linjauksia GPS-jälkeni mukaisiksi (Bing auttoi minua uskomaan GPS-jälkeäni; Garminhan usein väittää tarkkuuden olevan 4 tai 5 metriä). Yhdessä kohtaa kerrostalot sentään olivat tehneet ylimääräistä mutkaa. Toivottavasti Bing kattaa kaikki viimekesäiset ajeluni. Reittijälkien muokkaamisesta kartalle tuli paljon mielekkäämpää.

Edit: Näköjään Etelä-Suomessa tarkat kuvat loppuvat jo Rusutjärven paikkeilla; muualta on vain satelliittikuvia. Pari pyöräretkeäni pohjoisemmas jäävät sittenkin muiden lähteiden varaan. Nuuksiossakaan kuvat eivät näytä aivan niin tarkoilta kuin katsomillani kaupunkialueilla, mutta ilmakuvia ne ovat.

Jep, ainakin Tuusula-Kerava -alueella Bingin kuva on erittäin tarkka, varmaan maksimissaan pari metriä pielessä pahimmillaan. Osuu yksiin GPS-jäljen kanssa lähes joka paikassa, satunnaisia heittoja on mutta ennemmin epäilen paikallista heittoa GPS-signaalissa kuin kuvassa. Sinänsä mielenkiintoista katsella kun yhtäkkiä kuvan mukaan suoralla tiellä GPS-jälki lähtee kiemurtelemaan monta metriä sivuun ja palaa taas jonkun matkan päästä takaisin kuvan kanssa samaan linjaan.

Bingin kuvan pohjalta on kyllä ilo piirrellä rakennuksia ja kohdistella asioita oikeille paikoilleen. Ikävä kyllä hires-kuvaa ei ole kuin tietyistä paikoista, olisi ollut kiva piirrellä kesälomapaikan ja parin muunkin syrjäisemmän paikan yksityiskohtia kuvan ja paikallistuntemuksen perusteella kartalle. No, johan sitä onkin tullut piirrettyä varmaan parituhatta rakennusta…

Naantalissa näytti äkkisältään olevan Helsinkiä enemmän sijaintivirhettä vaikka kuvat oli yhtä tarkkoja… aiempiakaan jälkiä ei kovin montaa ollu mutta heitto samaan suuntaan. Muutoin kyllä ominaisuus/osoitepuutteita ja esim. puuttuvia pihakatu-, eli highway=living_street -luokituksia.

Meinaa vain sanoa että jälkien kerääminen ja ei-ihan-hajonneiden sellaisten lähettäminen palvelimelle on yhä hyvä idea, vaikka alueelta olisi tarkat “Bing-kuvat”.

Itse olen käyttänyt vain Potlatch 2:sta, jossa ilmakuvan voi kohdistaa space pohjassa. Pitää siis kerätä jokin suht luotettava jälki ja kohdistaa kartta siihen.

OSM:in ja epäsuorasti Binginkin tarkkuutta voi arvioida Paikkatietoikkunan avulla valitsemalla näytettäviksi tasoiksi ortoilmakuvat ja liikenneverkoista OpenStreetMapin. Paikkatietoikkunan OSM voi tosin olla monta kuukauttakin vanhaa.

Nyt on näköjään ilmestynyt myös tuoreempaa satelliittikuvaa viime kesältä ainakin pääkaupunkiseudun osalta. Ongelmana vaan tuntuu olevan, että ne peittävät nuo tarkemmat vuonna 2005 otetut ilmakuvat lähes kokonaan ainakin Potlatchissa. Onko siis olemassa mitään keinoa, jolla saisi valittua kumpaa vaihtoehtoa haluaa käyttää?

Myös Vesilahti-Lempäälä-Viiala-Toijala-Urjala alueelta on myös tullut Bingin palveluun tarkempaa ilmakuvaa. Uuden aineiston länsiraja on heti Kirkonkylän länsipuolella. Pohjoisessa yhtyy olemassolevaan aineistoon (joka oli aiemmin jossain Pirkkalan keskustan eteläpuolella). Etelässä yltää Urjalan keskustan eteläpuolelle. Idässä aineisto ei ihan yllä Valkeakosken keskustaan saakka. Ainakin Vesilahden alueella kuva-aineisto vaikuttaisi olevan melko tuoretta. http://mvexel.dev.openstreetmap.org/bing/ väittää kuvien olevan May/2009.

Vaikuttaa siltä, että ilmakuvaaineistoa tulee koko ajan lisää, nyt ilmakuvaa on tarjolla myös Vesilahden kirkonkylän länsipuolelta, mm. Narvasta, mutta ilmakuvan laatu on sillä kohtaa erittäin huono, samoin Rämsöössä Suonojärven kohdalla, kuva on paikoin erittäin pilvistä.

Jos Bing-ilmakuvaa käyttää OSM-digitoinnin taustana, voiko tienimet ottaa Bing-kartan tienimistä? Entäs nimistöä?

Ei Bingillä ole omaa karttaa. Eikö se ole lisensoinut jonkin kaupallisen kartta-aineiston itselleen, ihan niin kuin muutkin kaupalliset karttapalvelut (Google, Eniro jne.)? Joskus kartta-aineistoissa on tahallisia virheitä, joilla kopiointi voidaan tarvittaessa todistaa. Luulen, että on sopivaa katsoa tiennimet katukylteistä Google Street View -kuvista. Siitä, sopiiko nimiä tarkistaa kunnan omasta paikkatietopalvelusta, en ole varma.